Quirine Peters en Freedom's Flame
Quirine Peters en Freedom's Flame Foto: Ellen Naberink

Quirine Peters binnen drie jaar van B naar young riders: “Ik weet zeker dat er nog veel meer in zit”

Dressuur

Hoewel het jaren vol ups en downs en veel vallen en opstaan waren, heeft Quirine Peters haar dertienjarige Freedom’s Flame (v. Ampère) binnen drie jaar van de B naar de young riders weten te rijden. Eind december maakte de combinatie een succesvol debuut in deze klasse en volgens Quirine is het einde van hun sportcarrière ook nu nog lang niet in zicht. 

Advertisement

“Ik wilde haar per se hebben”

“In 2019 zijn we op zoek gegaan naar een paard, omdat ik te lang werd voor mijn pony’s”, steekt Quirine van wal. “Ik had al meerdere paarden uitgeprobeerd, maar pas toen ik de advertentie van Freedom’s Flame zag, werd ik echt enthousiast. De eerste keer dat we haar gingen bezichtigen, was ze enorm schraal en had ze vrijwel geen spier of vet. Ik schrok daar best wel van, maar omdat ik tijdens het proefrijden helemaal weg was van haar en mijn moeder mij verzekerde dat we haar in een betere conditie konden krijgen, zijn we later teruggegaan voor een tweede bezichtiging. Toen ik wilde opstappen, schrok ze van mijn voet, vloog ze er vandoor en viel ik eraf. Desondanks voelde het daarna weer heel erg vertrouwd en wilde ik per se dit paard hebben.”

Angst

Quirine kocht de merrie wel met het oog op de sport, maar had nooit verwacht om uiteindelijk bij de young riders te kunnen starten. Helemaal aangezien de trainingen in het begin niet van een leien dakje gingen. “Bij de pony’s heb ik Z1 gereden, maar Freedom’s Flame had zelf nog helemaal geen ervaring toen ik haar kocht. Ze kende de basis, maar daar was ook alles mee gezegd. Toen ik haar net had, ben ik er ontzettend vaak vanaf gevallen, waar ik erg veel angst van kreeg. Ik had enorm weinig vertrouwen in haar en durfde op een gegeven moment niet eens meer te galopperen. Met behulp van een goede trainer ben ik uiteindelijk toch weer over die angst heen gekomen door mezelf af te leiden tijdens het galopperen door bijvoorbeeld een liedje te zingen.”

Als een speer

“Ook daarna zijn we nog een aantal moeilijke momenten tegengekomen, maar Freedom’s Flame is de afgelopen jaren ontzettend veranderd. Nu is het een heel gemakkelijk en veelzijdig paard dat vrijwel nergens van schrikt. Sinds het kwartje bij haar is gevallen en we zijn begonnen met wedstrijden rijden, is het heel erg snel gegaan. Ondanks het feit dat we door corona minder wedstrijden konden rijden, gingen we als een speer en vlogen we alle klasses door.”

Young riders-debuut

Eind december maakte de combinatie haar young riders-debuut op de Anemone Horse Trucks competitie. “Mijn trainer stelde voor om daar aan mee te doen. We hadden er wel eens van gehoord en wisten dat daar combinaties van start gaan die wij als de top van Nederland beschouwen. Desondanks besloten we gewoon een poging te wagen. Het was een beetje passen en meten aangezien ik thuis geen 20x60 baan tot mijn beschikking heb, maar uiteindelijk ging het ontzettend goed. Het niveau lag hoog, maar ik heb een hele fijne proef kunnen rijden die beloond werd met een score van 60,20%. Er zaten natuurlijk wel wat foutjes in, maar het was voor mij zeker een geslaagd debuut”, vertelt ze trots.

Doelen

“Ik weet zeker dat er nog veel meer in zit, want Freedom’s Flame laat thuis steeds meer potentie zien. Eerst was het mijn doel om het Z te halen, daarna werd dat Subtop en inmiddels zie ik de Lichte Tour en U25 als doelen voor de toekomst. We zijn de afgelopen drie jaar al heel ver gekomen en ik ben benieuwd wat we er in de toekomst nog meer uit kunnen halen”, sluit ze gemotiveerd af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.