TeamNL
TeamNL Foto: Maid of R Pictures

EK TWE 2022 | Zilver voor TeamNL: “Heel mooi om te zien dat we allemaal zo gegroeid zijn”

Sport

Vorige week stond het Noord-Brabantse Eersel volledig in het teken van het Europese Kampioenschap Traditionele Working Equitation (TWE) voor senioren en young riders. Het Nederlandse seniorenteam, bestaande uit Mark Hoeffgen, Stan Hoeffgen, Vivian Hoeffgen en Veerle van Nieuwenburg, wist in alle vier de onderdelen goed te presteren en daarmee de zilveren medaille in de wacht te slepen. Het Nederlandse young riders-team, bestaande uit Ellis Oldenboom, Floor Petersen en Lieke Spaans, eindigde op de vierde plaats.

Advertisement

“Alles kwam samen”

Veerle van Nieuwenburg en haar zelfopgeleide achttienjarige Zamiro (v. Obelisk) reden tevens naar een individuele zilveren medaille in de dressuur en waren met hun overall achtste plaats de beste Nederlandse combinatie. “Ik kwam in 2018 voor het eerst in aanraking met deze tak van paardensport. Vanaf dat moment kwam alles samen voor mij. Ik ben ooit begonnen met springen, maar heb ook veel buitengereden, dressuur gereden en her en der wat western gedaan. In de TWE komen allerlei verschillende disciplines samen, dus dat sprak mij direct aan. Je bent op zo veel verschillende vlakken met je paard bezig. Het is een ontzettend diverse discipline waarin je echt van alles moet laten zien”, vertelt ze.

Dubbel gekwalificeerd 

Veerle wist zich niet alleen met Zamiro te kwalificeren, maar ook met haar inmiddels 24-jarige Goldy. “Hij blijft maar fit. Ik heb hem al drie keer met pensioen gedaan, maar heb hem iedere keer weer opgepakt”, lacht ze. “Ook dit seizoen heb ik met hem meegereden op de kwalificatiewedstrijden, omdat het altijd fijn is om een back-up te hebben. Hij krijgt door zijn leeftijd wat meer moeite met de technische oefeningen in de dressuur, maar laat bijvoorbeeld wel een hele mooie stijl- en speedtrail zien. Zo zie je ook maar dat alle soorten paarden mee kunnen doen aan TWE, vanwege de verschillende onderdelen. Zamiro is conditioneel gezien beter en laat in de dressuur en stijltrail altijd veel kwaliteit zien als alles op zijn plek valt. Vandaar dat ik besloot om hem mee te nemen.”

“Ik had er echt zin in”

“Ik heb vorig jaar meegereden op het EK in Frankrijk en ben daarvoor al eens gaan kijken in Italië, dus ik wist wel een beetje wat me te wachten stond. Het niveau van de andere ruiters ligt internationaal gezien echt heel erg hoog. We zijn als Nederland heel goed bezig, maar hebben door het jaar heen nu eenmaal minder wedstrijden waarbij we kunnen oefenen. Ik denk dat we vooral in de trails nog erg kunnen groeien. De sfeer was vorig jaar super goed, dus ik had ook dit jaar echt weer zin om in die wedstrijdbubbel te gaan. De hele week bezig zijn met de sport, je paard en elkaar; dat vind ik echt heel leuk. Ik merkte dat alle landen elkaar dit jaar nóg meer aanmoedigden en tussendoor aanspraken, dus dat was heel erg leuk. Dat maakt het toch een stukje minder individueel.”

Individueel zilver

De combinaties beten het spits dit kampioenschap af met de dressuur. “Mijn proef ging echt heel goed. Ik was wel zenuwachtig, omdat ik graag goed wilde scoren op het eerste onderdeel. Ik merkte dat ik na een paar oefeningen wat meer ging ontspannen. Tijdens de proef heb ik op een gegeven moment zelfs kunnen genieten. Dat was het mooiste van alles. Ik had voor mezelf een aantal punten onthouden waar ik op wilde letten, en die gingen heel erg goed. Zamiro deed het super in de ring en alles viel op zijn plek. Ik was nog niet klaar en ik werd al emotioneel!”, vertelt ze trots. “Toen dat beloond werd met een zilveren medaille, was ik natuurlijk helemaal in de wolken.”

Stijltrail

“Zamiro kan best moeilijk zijn op een vreemd terrein. De tweede dag was hij dan ook wat zenuwachtig. Ik baalde daar wel van toen ik opstapte voor de stijltrail, want ik wist dat ik mijn handen vol zou hebben aan hem. Het ging op zich niet slecht, maar er waren wel een paar onderdelen die we al eens beter hadden gedaan. Ik maakte helaas ook een fout met het terugzetten van de stok, wat veel punten heeft gekost. Desondanks was ik tevreden met onze elfde plaats en was ik blij dat we ook mooie dingen hebben kunnen laten zien. We hebben de trail toch fijn uit kunnen rijden ondanks de spanning.”

Speedtrail

Na de dressuur en stijltrail was het op de derde dag tijd voor de speedtrail, een onderdeel waar Veerle en Zamiro iets meer moeite mee hebben. “Op de derde dag zat hij gelukkig een stuk beter in zijn vel, dus daar was ik super blij mee. Ik weet dat de speedtrail niet ons sterkste onderdeel is, maar ik had me voorgenomen om er toch gewoon voor te gaan en alles te geven. Ik wilde graag die goede prestatie vasthouden, maar vond het ook best spannend door de regen en gladde bodem. We hebben op sommige stukken aardig wat snelheid kunnen maken en voerden het onderdeel met de stok goed uit, dus daar was ik heel blij mee. In mijn enthousiasme reed ik alleen op het einde naar links in plaats van rechts, wat ons een paar seconden kostten, maar ik was heel blij dat we er goed doorheen zijn gekomen!” De combinatie reed hier naar een mooie vijftiende plaats. 

Runderwerk

Op de vierde en laatste dag was het tijd voor het runderwerk, een onderdeel waar de combinatie heel erg in gegroeid is. “Zamiro komt eigenlijk gewoon uit de dressuurring, dus koeien was hij in het begin niet echt gewend. De paar keer dat we het geoefend hebben, zijn we daarin wel heel erg gegroeid, dus ik had er best veel vertrouwen in voor dit EK. Zamiro was goed aan de hulpen en dacht goed mee. We wisten beide koeien in iets minder dan één minuut van de kudde te scheiden, dus ik was heel erg tevreden.”


“Ontzettend trots”

“Ik wilde individueel gezien ontzettend graag bij de top 10 zitten, maar ik wist dat het een hele klus zou worden. Het niveau ligt heel erg hoog en de beperkingen die ik aan mijn beide armen en handen heb, hadden mij ook best wel eens kunnen belemmeren. Ik heb vlak voor het EK nog een wedstrijdpauze moeten inlassen vanwege mijn revalidatietraject, dus het was wel even spannend hoe ik er zelf als amazone zijnde zou staan. Ik ben dan ook ontzettend trots op het feit dat we individueel op de achtste plaats zijn geëindigd in zo’n sterk deelnemersveld.”

“We hielden het niet meer droog”

Met deze mooie prestaties hebben Veerle en Zamiro zeker bijgedragen aan de zilveren medaille die TeamNL mee naar huis mocht nemen. “Het hele team heeft het super gedaan. We hebben er ook echt van genoten. We hoopten op een derde plaats, dus toen we hoorden dat we tweede waren, hielden we het allemaal niet meer droog. Het was echt heel bijzonder. We hebben er hard ons best voor gedaan, dus het is heel mooi om te zien dat we allemaal gegroeid zijn sinds het EK van vorig jaar”, sluit ze af.


 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Maid of R Pictures & Nele Scho Photography 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding