Celeste de Bont en Jericho VE
Celeste de Bont en Jericho VE Foto: Patty Curvers

Celeste de Bont: “Als ik kijk waar we vandaan komen, denk ik dat ik heel trots mag zijn”

Dressuur

Zo’n twee jaar geleden kocht Celeste de Bont de nu achtjarige Jericho VE met het oog op de sport. Vorige week wist de combinatie in Someren met een score van 68,50% de eerste plaats op naam te schrijven in de klasse L2. Thuis werken ze al rustig aan de oefeningen voor het Z en zo hoopt Celeste ooit de Grand Prix kunnen halen met de Johnson-zoon. 

Advertisement

“Ik kreeg hem niet uit mijn hoofd”

Omdat Celeste haar vorige paard wegens een blessure moest terugtrekken uit de sport, ging ze twee jaar geleden rustig opzoek naar een nieuw paard. “Ik had echt totaal geen haast bij het zoeken, maar uiteindelijk is het heel snel gegaan. Ik kwam Jericho via Sporthorses tegen bij Peter Wetzelaer en dacht eigenlijk dat hij veel te goed was voor mij, maar besloot toch een kijkje te nemen. Drie dagen later was hij van mij”, lacht ze. “Het was best onverwacht, maar ik was gewoon meteen gek op hem. Hij was eigenlijk heel erg stout toen ik er voor het eerst op zat, maar hij gaf me wel een goed gevoel. Ik ben in die drie dagen wel nog bij andere paarden gaan kijken, maar ik kreeg Jericho maar niet uit mijn hoofd.” 

Gouden karakter

De ruin had nog geen wedstrijdervaring, dus Celeste besloot dat vorig jaar zelf op te pakken met hem. “In het begin was het best lastig. Ik ben wel eens vaker uitgebeld, omdat hij gewoon de ring niet rond ging. We hebben de nodige meters moeten maken, ook omdat hij ontzettend bang was voor andere paarden, maar dat hebben we gelukkig goed op kunnen lossen. Hij zoekt tijdens het rijden wel nog veel vertrouwen bij mij, maar hij is ontzettend werkwillig. In de stal is hij een enorme knuffelbeer. Hij heeft een karakter van goud en is echt mijn beste vriendje.”

“Heel trots”

Vorige week ging de combinatie in Someren van start in het L2. Met een score van 68,50% reden ze hier naar de eerste plaats. “Het was een proef waarbij nog heel veel beter kon, maar als ik zie waar we vandaan komen, denk ik dat ik heel trots mag zijn. Er zit iedere keer weer verbetering in de proef. Waar we een paar weken geleden bijvoorbeeld nog een 5 kregen voor het wijken, kregen we daar nu een 8 voor. Ik merk de laatste tijd dat het allemaal op zijn plek begint te vallen, maar ik had niet verwacht dat ik zou winnen. Er reden een paar hele goede paarden mee, dus het was wel een beetje onverwacht!”

Lange weg

Hoewel alle oefeningen nog iets beter bevestigd moeten worden voor op wedstrijd, traint de combinatie thuis al richting de Z-oefeningen. “We zijn al wat dingetjes aan het proberen voor het hogere werk, maar dat moet wel nog bevestigd worden en hij moet daarin nog wat kracht winnen. Mijn uiteindelijke doel is toch wel om van hem mijn eerste Grand Prix-paard te maken. Ik train bij Bert Rutten en ook hij heeft er heel veel vertrouwen in, dus dat is heel erg fijn. Jericho en ik hebben al een lange weg afgelegd, maar het is een super paard. Ik ben heel erg blij met hem en ben benieuwd hoe ver we het kunnen schoppen samen!”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Patty Curvers