Yentl Braam en Maestro CC
Yentl Braam en Maestro CC Foto: Demi van Reeven

Yentl Braam: “Ik ga me volledig inzetten, want ik wil kijken hoe ver we kunnen komen!”

Dressuur

Afgelopen zaterdag reed Yentl Braam haar vijfjarige Maestro CC (v. Habanna) in het L1 twee keer naar de eerste plaats. De ruin toont al veel talent voor het hogere werk en Yentl hoopt dan ook ooit de Grand Prix te behalen. 

Advertisement

“Alles wat ik zocht”

“Ik heb Maestro als driejarige gekocht bij Daniël Mosterdijk, daar stond ik toen ook op stal”, begint Yentl. “Ik was al best een tijdje op zoek naar een goede driejarige, omdat ik toch wel de ambitie heb om op hoger niveau de sport in te gaan. Het is tegenwoordig nog best lastig om een talentvol paard te vinden dat goed te rijden is door een amateur. Daniël heeft Maestro als veulen aangeschaft, omdat hij toen nakomelingenkampioen van de keuring was. Ik kende Maestro dus al best lang en vond het altijd al een leuk paard. Ik ben een keer opgestapt en toen wist ik meteen dat hij alles was wat ik zocht!”

“Heel tevreden en super blij”

“Hij was in het begin wel echt een boefje, maar dat komt natuurlijk ook door zijn leeftijd. Hij is ontzettend slim en heeft heel veel power, dus ik vond het in het begin best lastig om de juiste knopjes te vinden. De laatste tijd gaat dat veel beter en beginnen we echt een team te worden! Zaterdag reden we een L1-wedstrijd. De eerste proef ging eigenlijk wel heel erg fijn. Hij vond het wijken alleen erg lastig, omdat de stapmolen ernaast kraakte en hij daar wat spanning van kreeg. Hij vindt het nog erg lastig om die spanning dan te verdelen. Op een vreemde locatie is hij met losrijden vaak mega ruig, waardoor hij in de proeven eigenlijk net iets te weinig energie heeft en ik er heel erg aan moet rijden. Dat was zaterdag gek genoeg helemaal niet het geval. Hij bleef heel mooi door de proeven heen lopen. In de tweede proef moest ik er wel iets meer aan rijden, maar hij gaf nog steeds een heel mooi en constant beeld. Ik was heel tevreden en super blij met hoe hij zich heeft gedragen!”

Mensgericht

“We hebben nu zes winstpunten in het L1, maar qua training zit hij nu wel rond het M. We zijn rustig met die oefeningen bezig en die pakt hij heel gemakkelijk op. Daaraan merk je echt dat het een paard is voor het hogere werk. Ik wil zo snel mogelijk verder met hem, want ik denk echt dat hij potentie heeft. Het is alleen een kwestie van hem gelukkig en gezond houden, want dan doet hij alles voor je. Maestro heeft heel veel vermogen en power. Op wedstrijd doet hij zich soms wat stoerder voor dan hij eigenlijk is. Dan komt hij met heel veel bombarie de baan in, terwijl hij eigenlijk een beetje bang is en een masker op zet. Dat vind ik ook zo leuk aan hem; hij is heeft een heel klein hartje en is heel erg mensgericht. Als je hem bij de hand pakt, vertrouwt hij op je en doet hij alles.”

Plezier

“Voor het einde van dit jaar zou ik graag M2-startgerechtigd willen zijn, zodat hij mooi mee kan met de andere vijfjarigen. Daarnaast heb ik nog een merrie die wordt uitgebracht in het Z2 en wordt klaargemaakt voor het ZZ-Licht, en heb ik een driejarige hengst staan. Ik ben ook een beetje bezig met fokkerij, dus dat hoop ik wel een beetje uit te bouwen, maar mijn doel is denk ik toch wel Grand Prix rijden. Dat is niet iedereen gegund, dus ik ga mijn best ervoor doen en dan zien we wel of het zo mag zijn. Ik wil vooral het plezier van de sport erin houden, ook voor de paarden. Dat is voor mij het aller belangrijkste”, sluit Yentl af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan