Janiek Hendrikx en L'Oreal
Janiek Hendrikx en L'Oreal Foto: Foto4U

Janiek Hendrikx: “Het heeft me bloed, zweet en tranen gekost, maar ik ben blij met hoe het gegaan is!”

Dressuur

In eerste instantie ging Janiek Hendrikx de nu zesjarige L’Oreal (v. Governor) verder opleiden en verkopen voor de voormalige eigenaar. In dat proces ging ze de merrie echter heel erg leuk vinden, waarna ze besloot haar zelf te kopen.

Advertisement

“Het klikte heel goed”

“L’Oreal is nu zes jaar oud, maar ze kwam bij mij op stal toen ze drieënhalf was. Het leek me heel erg leuk om een jong paard op te leiden en toen bleek dat mijn hoefsmid nog een paard had staan. Na een paar filmpjes te hebben gezien, ben ik naar de stal geweest waar ze zadelmak werd gemaakt. Daar heb ik een paar keer gereden onder begeleiding en het klikte eigenlijk wel heel erg goed! Ik vond haar een heel leuk paard, maar ze had wel veel karakter en een eigen wil. Daarna is ze naar mij thuis gekomen, zodat ik haar samen met mijn trainster Veerle Schreurs verder kon opleiden voor de verkoop”, vertelt Janiek.

Bloed, zweet en tranen

“Ik heb haar dus zelf opgeleid tot waar we nu zijn, het Z1. Mijn vader vond haar vanaf het begin al erg leuk, maar ik wilde in eerste instantie echt een paard voor de verkoop. Totdat ik haar anderhalf jaar geleden een keer ging voorrijden voor potentiële kopers. Ze liep toen zo fijn dat ik me realiseerde dat ik haar echt leuk was gaan vinden en het zonde was om haar weg te doen, dus toen hebben we haar over kunnen nemen van mijn hoefsmid. Ze was echt niet makkelijk en het heeft me bloed, zweet en tranen gekost, maar ik ben heel blij met hoe het uiteindelijk gegaan is! Ze was best lastig in het begin en kon ook wel eens kaarsrecht omhoog gaan, maar uiteindelijk is er echt een knopje omgegaan bij haar en nu doet ze alles voor me.”

Grote bewegingen

“Door corona konden we niet echt op wedstrijd, dus ik heb haar vorig jaar in mei pas voor het eerst echt meegenomen in het L1. Dat ging zo goed dat we die winter daarna zelfs derde zijn geworden op de Limburgse Kampioenschappen in het M1. L’Oreal heeft van zichzelf hele grote bewegingen, dus bij drie passen uitgestrekte galop, was ze al aan de overkant”, lacht Janiek. “Toen hebben we dus besloten om verder te trainen voor het Z.”

Showmodus

De combinatie heeft nu vijf wedstrijden gereden in het Z1, waaronder ook de selectie van afgelopen zondag in Sevenum. “De wedstrijden gaan tot nu toe super goed! Ik had scores van rond de 70% nog niet zo snel verwacht. Ze heeft af en toe nog wel wat concentratieproblemen, omdat ze nog niet zo veel ervaring heeft, maar ze doet het tot nu toe heel erg goed. Zondag was haar concentratie echt top. Als ze de ring in gaat, gaat er een knopje om en doet ze extra haar best. Soms moet ik haar daarin wel een beetje tegenhouden en zorgen dat ze wat meer ontspant. Daar hebben we nu meer aan dan dat ze in de showmodus gaat.”

Stijgende lijn

“Ik kon door de gehele proef fijn de controle houden. Er waren natuurlijk ook nog wel dingen die wat beter konden, maar ik kwam met een heel tevreden gevoel de ring uit en de jury was ook heel tevreden. We moeten nog werken aan onze eenvoudige wissels, want daarin mist ze nog wat kracht. Ze slingert nog een beetje, maar dat is ook niet erg met haar leeftijd en ervaring. Ik ben al lang blij dat ze zo gemakkelijk de proeven rondloopt. Dat verbaasde me echt in positieve zin. Iedere week loopt ze iets stabieler en ik zie er echt een stijgende lijn in!”

Perfecte combinatie

“Mijn grote droom is om ooit Grand Prix te rijden. Ik weet niet of het met L’Oreal gaat lukken, maar ik wil met haar wel zo ver mogelijk proberen te komen. Het zou leuk zijn om subtop te kunnen starten en te kijken hoe ver we kunnen komen. Ze is nog jong, dus ik wil haar wel de tijd geven die ze nodig heeft. Ik train wekelijks bij Veerle Schreurs en daar werken we vooral aan de basis. Eén keer per maand trainen we bij Joyce van Rooijen-Heuitink. Zij bekijkt alles iets meer vanuit het oogpunt van een jury, dus het is zo echt de perfecte combinatie”, sluit Janiek af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Foto4U