Dounya Korch en Zoe Matador
Dounya Korch en Zoe Matador Foto: Daniëlle Vink

Dounya Korch: “Heter krijg je ze niet, maar ze gaat voor me door het vuur”

Dressuur

Na slechts anderhalve maand op elkaar ingespeeld te raken, reed Dounya Korch zondag haar eerste wedstrijd. De eigenaresse van de merrie Zoe Matador, Sabine Verhoeven, faciliteerde deze wedstrijd op haar recent geopende accommodatie Springflower Stables. En dat was niet de enige reden voor een feestje.

Advertisement

Oude liefde

Dounya vertelt: “Dit paard is een oude liefde. Het is het allereerste paard dat ik ooit zadelmak heb gemaakt. Toen was ik 14 jaar, kan je nagaan.” Ze vertelt dat dit niet vlekkeloos ging. “Ik heb er vaak naast gelegen. Zoe Matador is zo ontzettend explosief. Tegenwoordig is dat te hanteren, maar daar hebben we even voor nodig gehad. Toch zit er niks kwaads in, want ze gaat echt voor je door het vuur.”

Comeback

“Dat we de draad weer oppakken is niet vanzelfsprekend. Ik was net bevallen van de tweede met een keizersnede. Maar gelukkig heeft Sabine haar al die tijd super doorgereden. Door haar kon ik zó instappen en ze heeft me daarbij ook ondersteund.” En dat bleek ook wel tijdens de proeven, geeft Dounya aan. “Ze had spanning in een hoek en dat is natuurlijk niet fijn. Toch kon ik haar heel goed bij me houden. De oefeningen waren daardoor wat minder afgewerkt, maar het contact met Zoe Matador bleef.” Helemaal leuk was dat de jury dit onderkende. “Onderaan mijn protocol stond dat ik dit ‘hete paard netjes had voorgesteld’. Dat voelt zoveel positiever dan bijvoorbeeld alleen maar een opmerking over de spanning. Die was er natuurlijk ook gewoon.”

Positiviteit

Die positiviteit hing er de hele dag. Het was een samenkomst van alle bijzondere rassen en Dounya keek haar ogen uit. “Ik rijd zelf met een KWPNer, maar dit keer was ik de vreemde eend. Wat ontzettend leuk om al die verschillende rassen te zien. Je ziet ze normaal niet. Dat maakte de sfeer zo bijzonder goed. Er heerste echt saamhorigheid.”

Bron: De Hoefslag

Foto: Daniëlle Vink