Sabine Emans en FHS Ducati Z
Sabine Emans en FHS Ducati Z Foto: Privébezit

Sabine Emans: “Ik vind het belangrijk dat hij plezier in het werk heeft”

Dressuur

Zaterdag reden Sabine Emans en haar vijfjarige FHS Ducati Z (v. Meinte 490) mee bij Bestgaand Rijpaard op CH Lunteren, waar hij zich netjes presenteerde. Momenteel is de combinatie al M1-startgerechtigd, maar het doel voor de toekomst is Z1. 

Advertisement

Sportfries

“Onze vorige Fries overleed twee jaar geleden helaas door koliek. Daarna wilden mijn moeder en ik toch wel weer een Fries, maar dan wel echt eentje met potentie voor de dressuursport. Uiteindelijk zijn we bij Friesian Horse Stables uitgekomen en daar zijn we naartoe gegaan. We hebben daar zes paarden bezichtigd en onze keuze viel in eerste instantie eigenlijk op een ander paard. Toen we voor de tweede keer gingen kijken, besloten we toch voor Ducati te gaan. Dat andere paard was bij de tweede bezichtiging toch wat minder actief en dat wilden wij niet, omdat we echt een sportpaard zochten. Ducati heeft van zichzelf een heel erg voorwaartse drang en veel plezier in het werk. Dat vinden wij heel erg belangrijk!”, vertelt Sabine.

“We hebben geen haast”

“Toen hij bij ons kwam, was hij drie jaar oud en net zadelmak. We zijn lekker met hem aan de slag gegaan en na een paar maanden reden we al onze eerste wedstrijd in de B, waar hij naar vijf winstpunten liep. Dat was voor ons wel echt een bevestiging dat het echt een leuk paard is voor de sport! We zijn lekker doorgegaan met trainen en inmiddels zijn we M1-startgerechtigd. We hebben ons debuut nog niet gemaakt, omdat we eerst alles nog even willen bevestigen. Hij kent de oefeningen, maar als ik op wedstrijd ga, wil ik wel gaan met een paard dat zeker van zichzelf is in de ring. Ik wil zeker weten dat we het kunnen en er klaar voor zijn, dus we nemen nog even de tijd. Ducati is pas vijf, dus we hebben absoluut geen haast.”

“Dat vind ik belangrijk”

“Zaterdag reden we mee bij Bestgaand Rijpaard op CH Lunteren. Dat ging echt super goed! Het was jammer dat we tussen de oudere hengsten reden, maar Ducati gedroeg zich super en presenteerde zich heel erg netjes! Hij is echt onwijs lief. Het is een allemansvriend, niet alleen naar paarden, maar ook naar mensen. Hij is heel aanhankelijk en knuffelt het liefste de hele dag, dus hij is echt het favorietje van stal! Hij is heel werkwillig en pakt in het werk dingen heel snel op, dus dat is natuurlijk super fijn voor de sport. Hij heeft ook echt plezier in het werk, dat vind ik wel heel erg belangrijk!”

Leuke dingen doen

“Ik heb voor mezelf als doel gesteld dat ik hem naar het Z1 wil krijgen. Mijn andere paard, dat nu gepensioneerd is, heb ik al eens uitgebracht in het Z1, dus ik heb zelf wel de ervaring om Ducati daarin te begeleiden. Vanuit daar we zien we wel verder. Ik wil vooral veel leuke dingen met hem doen. Binnen het Friese ras kun je zo veel leuke dingen doen, dat zijn hele leuke ervaringen voor ons beide!”, sluit Sabine af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Privébezit