Hilde Smits en Andorra mh
Hilde Smits en Andorra mh Foto: Vggo

Hilde Smits Grand Prix-startgerechtigd: “De meeste mensen riepen in het begin dat ze gevaarlijk was”

Dressuur

Afgelopen weekend startte Hilde Smits voor het eerst een officiële Intermediaire II proef met de zeventienjarige merrie Andorra mh (v. Sir Donnerhall I). Met een score van 61,24% is de combinatie nu officieel Grand Prix-startgerechtigd

Advertisement

“Super gave kans”

“Ik rij Andorra nu zo’n vier jaar. Ik train bij Remy Bastings en Andorra is van Piet en Ria van der Zanden. Een oud-klasgenootje had haar destijds in training staan, maar zij had er geen klik mee, dus vroeg ze aan me of het niet iets voor mij was. Dat is wel heel grappig gelopen, maar ik ben er nu echt heel blij mee! Het zijn hele fijne eigenaren en het is een super gave kans om je met zo’n paard verder te kunnen ontwikkelen”, vertelt Hilde. 

Kortsluiting

“We zijn samen begonnen in het ZZ-Licht en zijn nu dus Grand Prix-startgerechtigd. Andorra is nooit een makkelijk paard geweest. Ze is heel sensibel en heeft ook een beetje een gebruiksaanwijzing. Vroeger kon ze echt enorme paniek krijgen om hele kleine dingen en kon ze volledig blokkeren. Ze kreeg gewoon kortsluiting en wist dan niet wat ze met zichzelf aanmoest. Ze deed dit nooit om gemeen te zijn, dus daarom heb ik wel altijd in haar geloofd en haar een kans gegeven. Het was totaal geen stout paard, ze vond het gewoon allemaal moeilijk.”

Vertrouwen krijgen

“Ik was echt heel blij met hoe ons debuut ging zondag! Ik heb heel fijn kunnen rijden en ik krijg steeds meer controle en vertrouwen in de ring. Vroeger had ze in de ring heel veel spanning en kon ze heel erg kijkerig zijn. Ik ben ook wel eens gediskwalificeerd bij het binnenkomen, omdat ik haar gewoon niet meer van de X af kreeg… En dat in de Lichte Tour!”, lacht Hilde. “Dat zit er bij mij nog een klein beetje in. Ik moet zelf echt nog vertrouwen krijgen in het feit dat ze alles gewoon netjes doet en durft.”

‘’Ze doet het gewoon”

“Ik had deze keer de mogelijkheid om de laatste tien minuten voor de proef in een klein stukje voor de ring los te rijden. Achteraf gezien had ik dat beter niet kunnen doen, want ze doet het wel gewoon, ze gaat gewoon die ring in en is daar fijn te rijden. Ik mis dat vertrouwen alleen zelf nog. Door het rijden in dat kleine stukje kwam ze een beetje achter mijn been, waardoor de passage en piaffe een beetje tegenvielen.”

Samen puzzelen

“Andorra is het eerste paard dat ik op dit niveau rij, dus het is voor mij ook allemaal nieuw. We moeten echt samen puzzelen en afstemmen hoe we alles moeten doen, maar dat vind ik wel super leuk! Ik kreeg redelijk wat 7,5’en van de jury en kreeg het commentaar dat ik een fijne amazone was en dat is altijd heel leuk om te horen! Bij de laatste passage op de AC-lijn kregen we een klein foutje en daarvan zei de jury dat ik het heel goed had opgelost. Ik ben nog een beetje afwachtend in die onderdelen, omdat het allemaal nieuw is, maar het is dan wel heel fijn om te weten dat we op de goede weg zijn.”

“Ze geeft de volle 100%”

“Het is echt een super lieve merrie en tegenwoordig is ze op wedstrijd eigenlijk hetzelfde als thuis. Het is een heel fijn paard om mee te nemen. Ze krijgt nu geen paniek meer en kan alles gewoon goed verwerken, ook al vindt ze iets spannend. Maar het blijft wel een speciale!”, lacht Hilde. “Haar speciale karakter en sensibiliteit werken nu in mijn voordeel; ik kan echt met haar lezen en schrijven. Het is een super lief beest. Ze geeft zich nu echt voor de volle 100%. Ze zou zich bij wijze van spreken nog eerder doodlopen voor mij, dan dat ze het niet voor me doet. Dat vind ik gewoon echt heel erg mooi!”

“Heel erg gaaf”

“De meeste mensen riepen in het begin dat ze het nooit zou gaan doen en dat ze gevaarlijk was. De eigenaren en ik hebben altijd vertrouwen in haar gehad en wisten dat het wel goed zou komen met veel tijd en geduld. Het is natuurlijk super leuk dat het dan uiteindelijk inderdaad lukt. Ze is niet meer de jongste, dus nu is het een kwestie van ervaring opdoen en doorpuzzelen om de passage en piaffe, met name in de ring, beter te krijgen. Ze is gelukkig niet voor de verkoop, dus we gaan lekker kilometers maken en ervaring opdoen op dit niveau. Ik hoop dan natuurlijk wel uiteindelijk de overstap naar de Grand Prix te maken met haar, dat zou heel erg gaaf zijn! Het is echt mijn vriendinnetje”, sluit Hilde enthousiast af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Vggo