Eveline Brouwer en Bobbie-ulkje fan up to date
Eveline Brouwer en Bobbie-ulkje fan up to date Foto: Ingrid Truijens

Eveline Brouwer: “Ze is nog niet klaar voor Subtop, maar potentie heeft ze zeker”

Dressuur

Vorige week reed Eveline Brouwer haar zesjarige Friese merrie Bobbie-ulkje fan up to date (v. Jehannes 484) naar twee eerste plaatsen in het Z1 op de Friezenwedstrijd in Barsingerhorn.

Advertisement

Charmante merrie

In januari kreeg de merrie nog 78,5 punten op de IBOP en werd ze door de jury omschreven als een charmante merrie met veel energie. Vorige week kreeg ze de kans om deze charmes ook in Barsingerhorn te laten zien. En met succes! De combinatie behaalde twee mooie scores van 61,29% en 60,29%. 

Gezellige sfeer

Inmiddels weet Eveline haar weg wel te vinden in het wereldje van de Friezen. “Ik begon zo’n 20 jaar geleden met een Fries paard. Op de Friezenwedstrijden hangt altijd een gezellige sfeer. Iedereen kent elkaar en het is allemaal net iets kleiner en persoonlijker. Ik vind het altijd wel leuk om te zien welke afstamming een paard heeft en op zo’n wedstrijd kun je natuurlijk heel goed de verschillen zien. Deze keer was het best een klein wedstrijdje, er was niet zo heel veel animo. Dat heeft misschien ook wel met corona te maken. Iedereen moet natuurlijk weer even opstarten”, vertelt ze.

“Heel erg blij mee”

“Ik heb haar nu zo’n zes maanden onder het zadel. We hebben er twee veulentjes uit gefokt, dat zijn twee hengsten geworden. Het is natuurlijk wel leuk als je paard een sportpredicaat heeft, dus vorig jaar hebben we besloten haar even in de sport te rijden. Haar moeder heeft ook hoog in de sport gelopen, ZZ-Zwaar geloof ik. Er rijden meestal jonge meiden op onze fokmerries, maar als er een hele leuke bij zit, pik ik die even terug. Bobbie-ulkje is er dus zo een! Ik ben echt heel erg blij met dit paard!”

Ervaring opdoen

“De eerste proef ging over het algemeen heel erg goed. Ik had wel een klein rommeltje, maar verder hadden we een keurige proef neergezet! De tweede proef ging iets minder, daar zat wel echt een foutje in. Ze is pas een paar keer mee geweest op wedstrijd. In het begin was ze nog wel wat kijkerig, maar ze let nu heel goed op, dus dat is heel erg fijn. Daarvoor nam ik haar ook eigenlijk mee; ervaring opdoen. Er zijn altijd wel wat dingetjes waarvan ze net iets anders gaan dan je hoopt, maar over het algemeen liep ze heel erg fijn.”

“Kwaad zit er niet in”

“Ze doet de zijgangen gewoon echt makkelijk. De stap is goed en los door haar lijf. Het is een heel soepel paard, dus dat is heel erg fijn. Het is een super lief paard, ik kan het echt niet anders zeggen. We kregen haar als jaarling en toen was ze nog heel erg bang, maar nu is ze toch wel mensgericht. Ze hecht zich snel aan iemand, maar is geen allemansvriend. Er heeft wel eens iemand opgezeten die er niet mee overweg kon, maar kwaad zit er echt niet in!”

Potentie

“Het is echt een leuk paard. Ze doet heel goed haar best, let goed op en springt al een beginnend wisseltje. Ze is geïnsemineerd, dus hopelijk krijgt ze volgend jaar een gezond veulentje van Jurre 495. Ik hoop wel dat het een merrie wordt, na die twee hengsten”, lacht Eveline. “Ik denk dat haar daarna verder wil rijden in de sport. Ik wil eigenlijk wel de Subtop proberen te halen. Daar is ze nu nog niet aan toe, maar potentie heeft ze zeker!”, sluit Eveline af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Ingrid Truijens