Nicole van Niedek en Kicari
Nicole van Niedek en Kicari Foto: Demi Smit Fotografie

Nicole van Niedek: “Ze wil altijd werken, soms zelfs een beetje te veel”

Dressuur

Vorige week wonnen Nicole van Niedek en de zevenjarige Kicari (v. Dream Boy) met een tweede en derde plaats en een gemiddeld percentage van 62,43% de overall prijs in het Z2 in Groesbeek. 

Advertisement

Speciaal

“Kari, zoals ik haar noem, is half van mij en half van de fokker, Charlotte Poortvliet. Ik heb haar moeder gereden en geholpen om de hengst uit te zoeken toen ze gefokt werd. Dat is wel heel leuk, ik heb een hele goede band met de fokker. Kari is daardoor wel heel speciaal voor mij! Toen ze vier was, zijn we met haar begonnen. Ze kwam best klein uit de opfok, dus we hebben het rustig aan gedaan. Ik heb haar zelf opgeleid tot het Z2”, vertelt Nicole.

Uitdaging

“De eerste proef ging wel heel lekker. We hadden de afgelopen tijd wat last van spanning in de proeven, maar ik kon haar nu voor het eerst weer goed relaxt houden. Om die spanning een beetje eruit te krijgen, zijn we een paar keer op vreemd terrein geweest. Ze moet gewoon lekker veel mee. Ze heeft nog niet zo veel wedstrijden gelopen. Ze doet het super braaf allemaal, maar heeft wel echt nog dat ritme nodig. Kari is wel pittig. Het is een hete merrie, maar daar houd ik wel van. Dat is toch een beetje een uitdaging. Ze is heel erg lief, totaal niet kijkerig en wil altijd werken. Soms zelfs een beetje te veel”, lacht Nicole. “We hebben haar sinds kort op ander voer staan, dus ik merk wel dat ze nu iets rustiger is. Daar ben ik heel erg blij mee.”

“Heel erg fijn”

“Over de tweede proef was ik in principe ook wel tevreden. Ze was alleen een beetje leeg, dus die ging iets minder goed. Ik kon er wel nog goed aan blijven rijden, dus dat was heel erg fijn. Vooral haar uitgestrekte galop is heel goed, dat vindt ze ook leuk. Ze blijft altijd lopen, waardoor de zijgangen ook heel erg goed zijn; ze houdt makkelijk ritme. Ze moet soms nog wat sterker worden en zich wat meer gaan dragen. Dat gaat wel steeds beter, maar af en toe merk je nog dat ze wat jong is en nog meer op achter mag komen.”

Hogere werk

“Ik zou het leuk vinden als Kari aan het einde van het jaar klaar is voor de Lichte Tour. Omdat ze zo werkwillig is, wil ik niet te hard van stapel lopen. Ik wil haar wel heel houden! Ik hoop dat ze in de toekomst een paard voor het hogere werk gaat worden. Ik heb ook nog een ouder paard, dat klaar is om Grand Prix te starten. Dat is dus wel heel erg leuk!”, sluit Nicole af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Demi Smit Fotografie