Jamy Ummels en Kylian Riche D´Apardi
Jamy Ummels en Kylian Riche D´Apardi Foto: Wilma Frentz

Jamy Ummels: “Hij zou wel eens mijn eerste Grand Prix-paard kunnen worden!”

Dressuur

Afgelopen vrijdag maakten Jamy Ummels en de zevenjarige Kylian Riche D´Apardi (v. Firestone) hun ZZ-Licht debuut in Nederweert. Met 63,29% en 67,14% behaalde de combinatie tweemaal de eerste plaats. 

Advertisement

Opgebouwd 

“Ik rijd nu drie jaar voor Brookhorses en rijd Kylian nu ongeveer 2,5 jaar. We begonnen toen gewoon in het L1 en zo hebben we het opgebouwd tot waar we nu zijn. Afgelopen winter werden we derde van Limburg en zesde op het NK in de klasse Z2. Hij zit ook in het selectietraject voor het WK jonge dressuurpaarden. Het is nu de bedoeling dat we binnenkort de Subtop in gaan”, vertelt Jamy.

“Heel fijn!”

“Hij liep vrijdag heel erg fijn! Het was voor hem allemaal nog nieuw, want ik had door het slechte weer de proeven nog niet echt helemaal kunnen oefenen. Maar hij liep er heel fijn doorheen! Hij springt de wissels altijd heel mooi en ook door de appuyementen loopt hij heel gemakkelijk. Hij moet nog wat aan kracht winnen, waardoor het er allemaal nog net wat losser en meer bergop uit gaat zien.”

Grote stappen

“Kylian doet er in de proef altijd een schepje bovenop. Soms doet hij dat nog iets te veel, dus daar moeten we nog een middenweg in vinden. Hij heeft echt een fijn karakter en doet het altijd voor je. Hij heeft in al die jaren enorme stappen gemaakt, zeker het afgelopen jaar. Ik ben zelf twee keer geopereerd aan een knieblessure, waardoor hij in die tijd een beetje rust heeft gehad. Dat heeft hem echt goed gedaan! Daarna heeft hij echt hele grote stappen gemaakt en is hij heel erg gegroeid.”

Veel talent 

“Voor de nabije toekomst is Subtop het doel, maar eigenlijk wil ik hem naar de Grand Prix rijden. Hij heeft veel talent voor het verzamelde werk en springt altijd heel mooi door de wissels, dus ik denk dat hij misschien wel eens mijn eerste Grand Prix-paard kan worden!”, sluit Jamy enthausiast af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto: Wilma Frentz