Ilse Haenen en Ivano L
Ilse Haenen en Ivano L Foto: Nikki Hendriks

Ilse Haenen: “Heel erg leuk om te winnen op eigen bodem!”

Dressuur

Vorige week reden Ilse Haenen en de negenjarige Ivano L (v. Connaisseur) met 66,00% naar de eerste plaats in de klasse Z2 in Maasbree.

Advertisement

Zelf opgeleid

“Ik rijd Ivano nu zo’n vijf jaar en heb hem zelf opgeleid. Dat is altijd heel goed verlopen. Ivano liet van jongs af aan al veel kwaliteit zien, dus besloten de eigenaar en ik samen dat we wilden kijken hoe ver we kunnen komen, in plaats van hem te koop aan te bieden. Hij is heel druk en pas tevreden als hij echt aan de slag mag”, vertelt Ilse.

 ”Heel gaaf”

“Ik doe al zo’n 30 jaar het secretariaat in Maasbree, maar het is me door de drukte nooit gelukt om zelf mee te rijden. Dit jaar wilde ik echt heel erg graag meerijden en het is dan wel heel erg leuk om ook nog te winnen op eigen bodem! Het is natuurlijk ontzettend fijn als een jury je proef goed vindt, maar ik ga eigenlijk altijd van mijn eigen gevoel uit. Het is dus wel heel gaaf dat het precies hier nu heel erg goed ging!”

Vooruitgang

“Ik rijd sinds ongeveer driekwartjaar bij Adelinde Cornelissen. Daar ben ik eigenlijk een beetje toevallig terecht gekomen. Een paard dat ik reed, kreeg een veulen en Adelinde en Aris van Manen hebben die gekocht. Zo is het contact ontstaan. We namen Ivano daarna een keer mee naar een les van Adelinde en toen ben ik daar blijven hangen. Sindsdien is hij echt gruwelijk hard vooruit gegaan. Adelinde geeft me goede tips voor tijdens mijn proeven!”

“Ivano blinkt vooral uit in de uitgestrekte draf. Hij heeft heel veel afdruk, dus daarvoor haalt hij vaak een 8 of hoger. Ook de wissels spring hij heel mooi van de grond en recht. Soms denkt hij daarin wel iets te veel mee, waardoor hij ze zelf gaat springen zonder mijn hulpen. Maar áls hij dan wacht op mijn hulp, springt hij ze echt heel erg goed. De stap heeft nog wel echt verbetering nodig. Daar heeft hij geen tijd voor”, lacht Ilse. “Hij moet echt nog leren om de rust erin te houden. Ik merk wel dat we die rust er sinds een aantal maanden beter in kunnen houden. Ik krijg steeds meer controle en hij jaagt zich iets minder. Ivano is op wedstrijd eigenlijk wel heel erg relaxed, maar wil wel altijd alles kunnen zien. Hij heeft energie in overvloed. Al rijd ik in totaal een uur, dan staat hij nog lang de kant te trappelen om nog een keertje te mogen!”

“Eigenlijk is hij nu klaar voor het ZZ-Licht, maar hij moet wel het ritme nog krijgen in de ring. Om alles goed te kunnen bevestigen, rijd ik hem voorlopig dus nog een paar keer in het Z2, om vervolgens de overstap naar het ZZ-Licht te maken. Daarna wordt het even afwachten hoe lang ik hem nog onder het zadel heb. Hij is nu negen en heeft nog veel toekomst, dus ik snap dat een eigenaar dan op een gegeven moment zegt dat het tijd wordt om zo’n paard te verkopen. Als erin zit, zou het ZZ-Zwaar ook een hele leuke uitdaging voor ons zijn!”