Tessa Huisma en Ivanhoe R
Tessa Huisma en Ivanhoe R Foto: Chedr Fotografie

Tessa Huisma: “Als je de ring in rijdt, doet hij zelfs nóg meer zijn best”

Dressuur

Na anderhalf jaar niet op wedstijd te zijn gegaan, ging Tessa Huisma zondag weer van start in de klasse Z1 met haar negenjarige ruin Ivanhoe R (v. Desperado). Met 61,71% behaalden ze de eerste plaats in Dordrecht. 

Advertisement

Klik

“Ik heb Henk, zoals ik hem altijd noem, nu zo’n vier jaar. Toen ik hem kocht was hij twee maanden zadelmak, dus ik heb hem zelf naar dit niveau opgeleid! Toen mijn pony verkocht werd, is Henk op mijn pad gekomen. Eigenlijk zocht ik een paard dat iets meer ervaring had, maar het klikte vanaf het begin gewoon heel erg goed!”, vertelt Tessa. 

Blessure

“Helaas kreeg hij anderhalf jaar geleden een peesblessure, waardoor we er een tijdje uitgelegen hebben. De prognose was gelukkig vanaf het begin wel goed. Het was een blessure die snel zou kunnen genezen met veel rust en langzaam opbouwen. Henk liet al heel erg snel verbetering zien, maar ik heb het voor de zekerheid wel nog heel rustig aan gedaan met het opbouwen en ik heb hem vaak laten controleren. Dat heeft gelukkig heel erg goed uitgepakt!”

“Heel tevreden”

“Ik heb er een aantal wedstrijden voor uitgetrokken om het vertrouwen in de ring terug te krijgen, zodat hij lekker ontspannen is, er niet meteen te veel druk op hem ligt en we weer een beetje routine krijgen. Ik was eigenlijk heel tevreden over de proef van zondag. Ik had een 9 voor het binnenkomen, dus dat was natuurlijk een mooi begin. We hadden nog wel wat spanningsfoutjes, maar ik was wel heel tevreden, omdat we zo lang niet meer gestart waren. Hij was fijn bewerkbaar en ik kon hem goed van oefening naar oefening rijden!”

Gedurfd 

“Henk kan heel fijn draven, dus vooral de drafstukken gingen goed. Ik kon deze keer in mijn eenvoudige wissels ook heel goed de rust bewaren, in plaats van dat er spanning in zat, dus daar was ik ook heel tevreden over! Het is alleen nog belangrijk dat ik de rust bewaar door het proefje heen en dat ik er goed aan blijf rijden. Ik rijd vaak wat gedurfd, dus soms neem ik iets te veel risico, waardoor er foutjes in komen.”

Apart karakter

“Ik heb hiervoor wel met mijn pony internationaal gestart, maar die liep al op dat niveau. Henk is het eerste paard dat ik echt zelf zo ver heb opgeleid. Hij heeft wel een apart karakter. Hij is extreem werkwillig, doet altijd zijn best en heeft altijd zijn oortjes naar voren. Als je de ring in rijdt, doet hij zelfs nóg meer zijn best. Soms net iets te veel, waardoor je wat foutjes krijgt. Maar hij heeft daarnaast ook wel een beetje een gebruiksaanwijzing. Hij vindt niet alle mensen leuk en heeft daarin duidelijk zijn voorkeur. Hij is eigenlijk heel stoer en hij vindt grote dingen als vlaggen en reclameborden helemaal geweldig, maar als hij dan een blaadje ziet liggen, dan kan hij daar natuurlijk héél erg van schrikken”, lacht Tessa. “Verder is hij gelukkig altijd heel erg werkwillig.”

Slipjas

“We hebben in de blessuretijd heel erg geoefend op hem een vast ritme geven en daar doet hij het eigenlijk heel erg goed op. Ik wil proberen zo ver te komen als mogelijk, maar wel door hem ook voldoende rust te geven. Hij moet daarin goed de tijd krijgen om zich te kunnen ontwikkelen. Ik hoop ooit met een slipjas de ring in te kunnen en ik heb alle vertrouwen in hem!”, sluit Tessa af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Chedr Fotografie