Yasmin Westerink en Dibert L - CDI Opglabbeek 2022
Yasmin Westerink en Dibert L - CDI Opglabbeek 2022 Foto: Astrid Appels

Yasmin Westerink over internationaal debuut met Dibert L: “Boven verwachting goed!”

Dressuur

Afgelopen weekend is Yasmin Westerink voor het eerst internationaal gestart met de veertienjarige Dibert L (v. Vivaldi). Ze zijn pas twee maanden een combinatie, maar wisten al mooie scores op hun naam te zetten op CDI Opglabbeek

Advertisement

“Niet verwacht”

De bruine ruin is in Nederland geboren en door Stephanie Kooijman opgeleid tot Inter 2-niveau. In 2019 verkocht Kooijman hem aan de Britse amazone Annabella Pidgley, die hem uitbracht tot het Z2. Omdat Pidgley onlangs de teugels van Gio van Charlotte Dujardin overnam, besloot ze om Dibert L een carrière onder een nieuwe ruiter te gunnen, dat werd Yasmin Westerink. “We hadden niet echt de insteek om zo snel al internationaal te rijden, maar het ging zo goed, dat we het gewoon wilden proberen. Het ging echt boven verwachting goed. Ik had dit niet verwacht!”, vertelt de amazone blij. 

Zoeken

Donderdag reed de combinatie in de landenproef naar 71,06%, wat een B-kaderscore en tweede plaats betekende. “Eigenlijk ging het wel heel goed. Ik had nog wel wat kleine foutjes, maar het was op zich wel netjes!” Vrijdag reden ze in de individuele proef naar 69,71% en de vierde plaats. Hierover vertelt Yasmin: “Het was pas de eerste keer dat ik deze proef reed, dus ik moest wel heel erg zoeken waar ik heen moest. Daarom kon ik niet echt focussen op Dibert en op hoe ik de proef moest rijden. Maar op zich was ik toch heel erg tevreden!”

Weersomstandigheden

Zondag reden Yasmin en Dibert bij de kür op muziek naar 72,71%, wat goed was voor de derde plaats. “Gelukkig kon ik een kür lenen, want die hadden wij nog niet. Ik heb hem één keer met Adelinde gereden en daarna in Opglabbeek. Dibert was tijdens de kür wel iets drukker, maar verder ging het wel heel erg goed. We hadden wel wat grotere fouten in het technische deel, maar dat is ergens ook wel logisch gezien de weersomstandigheden van dit weekend. Ik wist natuurlijk niet echt wat ik kon verwachten, omdat ik hem nog niet zo lang heb. Ook wist ik niet zo goed hoe ik het moest aanpakken dat hij wat drukker was, maar dat is een kwestie van aan elkaar wennen. Over het algemeen hij was eigenlijk wel heel erg braaf!”

Beste Nederlander

Naast deze prachtige scores wist Yasmin ook nog eens iedere dag als beste Nederlander te eindigen bij de junioren. “Dat is natuurlijk heel erg gaaf. Ik had het ook zeker niet verwacht. Je hoop het natuurlijk wel, maar je gaat er gewoon zonder verwachtingen naartoe. Als je dan op je debuut iedere dag als beste Nederlander eindigt, is dat wel heel erg cool!”

Betere combinatie worden

“Voor nu wil ik vooral veel leuke wedstrijden rijden en een betere combinatie worden. Ik wil hem echt beter leren kennen. Ik ga observaties rijden en dan kijken we wel hoe het verder gaat!”, sluit de jonge amazone enthousiast af. 

Cognac IX

Daarnaast ging Yasmin bij de pony’s van start met Cognac IX (v. FS Chambertin), welke voorheen ook in eigendom van Annabella Pidgley was. In de landenproef reed de combinatie donderdag naar 68,38% en in de individuele proef zaterdag naar 69,01%. Ze sloten het weekend zondag af met 71,51% in de kür op muziek. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Astrid Appels