Dominique Filion - Dettori
KWPN Hengstenkeuring 2022
© Digishots
Dominique Filion - Dettori KWPN Hengstenkeuring 2022 © Digishots DigiShots

Dominique Filion: “Het zijn ontzettend goede paarden, die verdienen hoge punten”

Dressuur

Dominique Filion had zondag een drukke, maar succesvolle dag in Werkendam. Ze ging van start met drie paarden en ging naar huis met maar liefst drie eerste plaatsen en één derde plaats. 

Advertisement

Goed plannen

“Ik ging met drie paarden, maar het was gelukkig goed te plannen. Ik had goede mensen om me heen die me hielpen en de organisatie werkt ook altijd heel fijn mee met de tijden, dus het was goed te doen!”

“Zó veel wissels”

Dominique beet het spits af met de twaalfjarige VarioHippiQue’s Fortilas (v. Vivaldi). De combinatie reed twee keer naar 63,29%. Daarmee behaalden ze de eerste en derde plaats. “Fortilas rijd ik nu zo’n drie maanden voor VDH Stables. Hij heeft alleen als jong paard wedstrijden gelopen, maar liep twee hele nette proeven! We hadden wel een paar fouten, maar dat is logisch met zo weinig ervaring. Hij was wel heel gehoorzaam en heeft veel takt en regelmaat. Er zit nog werk aan de wissels, maar er zitten ook zó veel wissels in die proef!”, lacht Dominique.

Zelfde score

“De tweede proef ging al een stuk beter, maar daarvoor kregen we precies dezelfde score. Het is wel jammer dat een jury dan een beetje blijft steken op 6’jes en 7’ens. Iedereen probeert zijn of haar rijden te verbeteren en werkt daar heel erg hard voor. Dit soort scores werken dan best demotiverend als je gewoon echt een nette proef hebt neergezet”, vertelt ze. “Het kan best zijn dat Fortilas straks weer terug gaat naar Lotte van den Herik. Ik weet nog niet hoe lang hij blijft, maar het was voor nu in ieder geval heel erg leuk om hem mee te nemen!”

“Een van de beste”

Met de tienjarige The Boss (v. Boston) ging Dominique vervolgens van start in de Prix St. Georges. De combinatie reed naar 66,62 % wat goed was voor de eerste plaats. “Ik rijd The Boss nu zo’n vijf maanden voor Reesink Horses. Het is echt een heel leuk paard. Ik mag hem heel graag en denk dat het wel een van mijn beste paarden is op het moment! Hij heeft in heel korte tijd heel veel geleerd. Dit is in heel zijn leven misschien zijn vierde of vijfde wedstrijd, dus hij heeft nog niet zo veel ervaring. Hij is een vrij groot paard, dus in de Prix St. Georges komt hij door de lange lijnen wel wat beter uit dan in het ZZ-Licht of ZZ-Zwaar.”

“Dat kun je hem niet kwalijk nemen”

“Ik was echt heel erg blij met de proef! Hij liep hartstikke goed, alleen vond ik ook hier de score erg laag. Ik had zelf wel rond de 70% verwacht. Ik rijd redelijk wat wedstrijden, dus ik kan meestal wel mijn scores inschatten na de proef. We reden een foutloze proef en hoewel er zeker nog verbeterpunten waren, had ik er een heel goed gevoel over. Ik wil niet gaan zeuren over jury’s, maar voor mijn gevoel vergeten ze soms dat de punten van 1 tot 10 gaan, en dat ze niet alleen maar kunnen kiezen uit een 5, 6, of 7... Maar goed, The Boss is op wedstrijd echt heel erg lief en heel erg geconcentreerd, hij is alleen nog erg groen. Daardoor zitten er nog wel eens wat slordigheidjes in de proef, maar ik vind dat dat erbij hoort. Dat kun je een paard niet kwalijk nemen!”

Ervaring opdoen

Met de negenjarige hengst Dettori (v. Desperado) ging Dominique ook van start in de Prix St. Georges, maar dit werd apart van de andere groep gejureerd, omdat er iets mis ging met de inschrijving. Ze behaalde 68,02% en een eerste plaats met deze bekende hengst van Rob van Ruitenbeek en Carolien van Mourik. “Dettori rijd ik sinds december. Het is natuurlijk een heel bekend paard, maar hij had voorheen ook nog niet zo veel ervaring. Hij heeft met Hans Peter Minderhoud één keer Prix St. Georges gelopen, maar verder niks. Ook hij moet dus echt nog ervaring opdoen. Hij moet kilometers maken en wij moeten samen nog aan elkaar wennen.”

“Ik vond het fantastisch!”

“We hadden helaas een foutje in de pirouette en hij vond het wel heel erg spannend in de ring. Daar kon hij de andere paarden niet meer zien, dus hij was er echt in zijn eentje. Hij had geen steun aan andere paarden en was dus wel een beetje gespannen. Het drafgedeelte was daarentegen echt super goed, ik vond het echt fantastisch! Helaas was ook bij deze proef mijn score lager dan verwacht. Ik had wel bij iedere proef dezelfde jury, dus het is zonde, maar logisch dat zulke lage punten dan telkens terug komen. De paarden zijn daar ook helemaal niet naar. Het zijn ontzettend goede paarden, die hoge punten verdienen. Gelukkig was mijn eigen gevoel heel erg goed en dat is natuurlijk het belangrijkste!”, sluit Dominique tevreden af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto: DigiShots