Afbeelding
Foto: Privébezit Stal Fanita Hoeve

Fokker van eerste veulen van Britt Dekkers George: “Precies zoals je het graag wil hebben!”

Fokkerij

Het eerste veulen van Britt Dekkers George (v. Datil VII) is woensdag geboren. Het merrieveulentje, genaamd Silvernita (v. George x Mabellanita V. Atleet x Taunita V. Manno), is gefokt door Joop van Wessel van Stal Fanita Hoeve. De moeder van Silvernita is de tuigpaardmerrie Mabellanita (v. Atleet). 

Stal Fanita Hoeve

Op dit moment wordt er op Stal Fanita Hoeve gefokt met vijf tuigpaard- en tien rijpaardmerries. Al deze rij- en tuigpaarden gaan terug op stammoeder Fanita (v. Agio x Aganita v. Palfrenier-Graaf van Wittenstein). In 1961 werd Aganita gekocht door Henk van Wessel Sr. Hij was gecharmeerd van de merrie nadat ze tweede was geworden in het Kampioenschap tweejarigen voor de dresseerkar op de Fokdag in Oldebroek. De merrie werd gedekt en in 1964 werd de Agio-dochter Fanita geboren. Fanita was tot op hoge leeftijd naast fokmerrie ook gebruikersmerrie op Stal Fanita Hoeve. Uit haar is zowel de rij– als de tuigpaarden tak ontstaan. De stal is dan ook naar haar vernoemd.

“Eens wat anders”

“George is natuurlijk een heel aansprekende hengst die het in de dressuur gewoon heel goed doet. Niet alleen met Britt, maar ook met Emmelie Scholtens al. Het is eens wat anders. Als je vernieuwing wilt in de fokkerij, moet je ook eens iets anders durven te doen. Ik sta open voor nieuwe dingen, dus dan ga je toch eens zoiets proberen. Ik heb al eens eerder een Fries gebruikt met een tuigpaardmerrie en dat pakte toen heel goed uit. Als we niks proberen, weten we ook niks!”, vertelt Joop van Wessel.

“Precies zoals je het graag wil hebben!”

“Moeder en dochter maken het bijzonder goed. Silvernita is nu een dag oud, is al buiten geweest en drinkt goed, dus het ziet er geweldig uit! Het is een mooi veulen. Ze heeft een mooie hals en het hoofdje, de schoft en de schouderpartij zijn prachtig. Precies zoals je het graag wil hebben! Het ziet er echt voortreffelijk uit. Je kunt nu al zien dat het een mooi schimmeltje gaat worden, waar de naam dus ook perfect bij past.” De naam Silvernita is afgeleid van Silverstar, de film waarin Britt ook zelf gespeeld heeft. “De naam moest sowieso met een S beginnen, dus dit kwam precies mooi uit. Silver en Nita, de stamnaam, is ook een meteen mooie combinatie.”

Media-aandacht

“Ik hoop dat ik kan profiteren van alle media-aandacht. Het gaat echt heel de wereld rond. Ik had van tevoren niet verwacht dat het zo’n impact zou hebben. Het is echt heel apart. Ik heb ook echt veel telefoontjes gehad, niet alleen vanuit Nederland. Ik denk dat er dit jaar nog geen veulen is geboren dat zo veel media-aandacht heeft gekregen!”

Eventuele verkoop

“George is een geweldig paard, dus het is voor Britt ook heel leuk dat daar een mooi veulen uit komt van een goede stam. Er zit potentie in voor de sport en het is een merrie, dus je kunt altijd twee kanten met haar op. Ik weet nog niet of ik haar uiteindelijk ga aanhouden of toch ga verkopen. Britt is in ieder geval de eerste die de kans krijgt en zij is heel enthousiast! Ze komt van de week ook langs, zodat ze haar in levende lijve kan zien. Dat is wel heel erg leuk!”, sluit Joop af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto: Privébezit Stal Fanita Hoeve