Nicole van Avesaath en Equine recovery center’s Kingston
Nicole van Avesaath en Equine recovery center’s Kingston Foto: Guido van Herten klikfotografie

Nicole van Avesaath: “Zijn welzijn staat bij mij echt voorop!”

Dressuur

Toen Nicole van Avesaath een jaar geleden de toen zesjarige Equine recovery center’s Kingston (v. Everdale) kocht, verliep het rijden vrijwel vlekkeloos. Na een tijdje begon de ruin zich te verzetten, waarna Nicole besloot hulp te zoeken en even te stoppen met wedstrijden rijden. Zondag zijn ze na een jaar weer in de ring verschenen in de klasse L1 en gingen ze naar huis met mooie scores van 67,00% en 68,50%. 

Advertisement

“Het klopte gewoon”

“Na heel veel pech met mijn vorige paard ging ik op zoek naar een nieuwe. Dat was in het begin wel lastig, want ze zijn echt heel erg duur nu en ik wilde een paard dat op de foto van voor tot achter 100% goed was, dus het was wel even zoeken. Uiteindelijk kwam ik bij Kingston uit. Hij was toen zes en had één L-wedstrijd gelopen. Ik vond hem meteen prachtig! Hij is mooi groot en alles klopte gewoon. Er zat wel wat werk aan, maar dat vond ik niet erg, want ik zag potentie!”, vertelt Nicole.

Staken

“In het begin verliep alles eigenlijk vlekkeloos. Toen hij sterker werd en meer kracht kreeg, werd hij wel wat lastiger en was hij iets minder braaf dan we dachten. Hij was ontzettend lomp, liep me omver en had geen respect voor mensen. Hij is 1.74 m, dus hij was aan de hand al heel erg moeilijk. Naarmate hij sterker werd, ging ik ook onder het zadel meer van hem vragen, maar hij gaf daarin heel duidelijk aan dat hij dat niet wilde. Hij ging staken en dreigen met steigeren.”

Duidelijkheid en regelmaat

“We hebben natuurlijk eerst alles laten nakijken, maar daarna heb ik hem naar Bo Nolten gebracht. Het grootste probleem was dat hij de basis miste; hij had gewoon totaal geen respect op de grond. Bo is daar heel consequent in. Ze is heel netjes en eerlijk, maar wel consequent. Ik heb hem een tijdje bij haar gelaten en de eerste paar weken is ze alleen maar aan de hand met hem bezig geweest. Hij had echt even duidelijkheid en regelmaat nodig, dus de eerste weken dat hij weer gereden werd, heeft Bo dat ook gedaan. Toen ik er zelf weer opging, merkte ik wel dat hij nog dingen wilde proberen, maar dat was vrij snel onder controle gelukkig!”

Wedstrijd

Vorig jaar zijn Nicole en Kingston twee keer op wedstrijd geweest, maar destijds was de ruin daar nog niet klaar voor. “Het was gewoon nog te vroeg voor hem. De indrukken waren hem te veel en hij werd er heel erg onzeker van. Nu de basis er weer goed in zit, wilde ik graag weer een poging wagen en dat pakte heel goed uit. We gingen afgelopen weekend naar de Peelbergen en dat is natuurlijk een terrein waar veel te zien is, maar dat heb ik echt bewust gegaan. Ik zag dit als oefenrondje en zo kon ik heel goed zien of het ook echt beter was en wat hij geleerd heeft. Met opstappen was hij wel een beetje onrustig, want hij voelde natuurlijk ook aan mij dat het iets anders was dan thuis. Bo heeft ons geholpen met naar de bak lopen en daarna was hij vrij snel rustig!”

“Zijn welzijn staat voorop!”

“In de proef was hij echt heel erg fijn te rijden en ik was heel blij met de scores! Het is een heel braaf en aandachtig paard geworden! Hij heeft echt rust gekregen nu, dus dat is voor hem zelf ook heel erg fijn. Het belangrijkste is dat een paard goed in zijn vel zit, vanaf dan kun je verder. Hij zit nu zeker weten goed in zijn vel, dus vanaf hier gaan we verder werken naar mijn uiteindelijke doel: de Subtop! Hij is mentaal en fysiek gezien nu klaar om zich verder te ontwikkelen, maar ik wil hem daarin alle tijd geven die hij nodig heeft, dus haast heb ik zeker niet. Zijn welzijn staat voor mij echt voorop!”, sluit Nicole af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan   

Foto: Guido van Herten klikfotografie