Daphne van Iwaarden - Zonnaleone © DigiShots
Daphne van Iwaarden - Zonnaleone © DigiShots DigiShots

Daphne van Iwaarden, jongste GP-amazone van NL: “Ik ben er volledig voor gegaan!”

Dressuur

Zondag reed de vijftienjarige Daphne van Iwaarden haar achttienjarige Zonnaleone (v. Hexagon’s Louisville) naar 60,87% in de Grand Prix in Soest. Met deze score wist ze de titel van jongste Grand Prix-amazone van Nederland over te nemen van Thalia Rockx. 

Advertisement

Doel

Daphne kreeg de merrie zo’n drie jaar geleden onder het zadel. “Ik had dit eigenlijk al best wel snel voor ogen”, begint Daphne. “Voorheen heeft mijn moeder haar uitgebracht tot de Lichte Tour, dus tot en met dat niveau ging het heel erg snel. Met de Zware Tour hadden we wel iets meer moeite. Zonna had veel moeite met de piaffe en passage en het duurde best wel lang tot ze daarin echt haar ritme vond.”

“Nooit getwijfeld”

“Het is natuurlijk wel heel gaaf om nu de jongste Grand Prix-amazone van Nederland te zijn! Dit was echt mijn doel, dus ik ben er volledig voor gegaan en heb er eigenlijk nooit aan getwijfeld. Ik wist dat ik niet aan mezelf en aan haar moest gaan twijfelen, dus we zijn er gewoon voor gegaan. Of het ook daadwerkelijk lukte, zag ik dan wel!”

“Echt heel goed!”

“Ik was al een paar keer Grand Prix gestart, maar telkens gingen er een paar onderdelen helemaal mis. De proef ging zondag daarentegen echt heel goed! Zonna kan soms wat in zichzelf keren, waardoor ik moeite heb met de juiste scherpte krijgen voor zo’n Grand Prix-proef. Nu was ze echt een stuk relaxter, waardoor we de proef heel goed doorkwamen! We hebben de laatste tijd hard gewerkt om de puntjes op de i te zetten, dus het ging nu wel heel erg goed. Eigenlijk alles lukte zoals ik wilde!”

“Ze wilde alleen dit”

“Ik was heel streng voor Daphne tijdens het losrijden, maar dat heeft dus wel geholpen!”, vult Bianca, de moeder van Daphne, lachend aan. “Dit was echt hun doel. Toen Daphne twaalf was, werd ze te groot voor de pony’s, dus zijn we gaan zoeken voor een paard, maar die waren allemaal heel erg duur. Toen is ze dus op Zonna gestapt en dat ging allemaal heel erg goed! Ze hebben heel kort children en junioren gereden, maar dat wilde Daphne allemaal niet. Ze wilde echt alleen maar dit met Zonna!”

Meedraaien met de top

“Bij de children kreeg ik Zonna niet echt goed aan elkaar gereden, omdat dat op eens trens moest, maar ze destijds voor mij eigenlijk te sterk was”, gaat Daphne verder. “Dat vond ik gewoon echt niet fijn. En als ik junioren wil rijden, dan wil ik wel echt meedraaien met de top. Ik denk dat Zonna daar niet echt geschikt voor is, dus besloten we om naar dit doel te gaan doorwerken.”

Hardwerkend

“We hebben voor Daphne nu wel een jonger paard, een zevenjarige, gekocht waar ze straks dan hopelijk junioren mee kan gaan rijden. De juniorengroep is enorm sterk, dus we hopen dat ze daar in de toekomst toch enige aansluiting bij kan vinden. Je merkt nu ook aan Zonna’s gangen dat ze gewoon wat ouder wordt, vandaar dat we er met haar ook niet meer uit willen halen. Het is een heel fijn leerpaard dat altijd heel hard heeft gewerkt en haar best heeft gedaan, maar het is geen geweldige beweger. Ze heeft dit allemaal voor elkaar gekregen door haar geweldige karakter”, sluit Bianca af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan