Jamila Post en Guus
Jamila Post en Guus Foto: Privébezit

Jamila Post: “Guus doet altijd zijn best voor me, hoe spannend hij het ook vindt”

Dressuur

Afgelopen vrijdag wist Jamila Post haar tienjarige Georgio (v. Uphill) met scores van 65,17% en 61,83% twee keer naar de tweede plaats te rijden in de klasse M2. Met nog maar drie winstpunten te gaan, komt haar droom van Z-dressuur rijden steeds dichterbij. En dat terwijl ze de ruin in eerste instantie wilde gaan uitbrengen in de springsport!

Advertisement

Overstap naar paarden

“Drie jaar geleden is mijn moeder bij Guus gaan kijken, maar ze vond het toen best een lelijk paard, omdat hij er gewoon niet zo goed uitzag”, steekt Jamila van wal. “Mijn oma zag er daarentegen wel iets in, dus toen hebben we hem gekocht. Ik reed toentertijd zelf nog bij de pony’s, dus mijn moeder heeft er eerst een jaar op gereden. Daarna heb ik hem overgenomen om de overstap naar de paarden te maken.”

Dressuur

“In eerste instantie was het de bedoeling dat ik met hem ging springen, dus dat hebben we het eerste jaar gedaan. Door corona konden we natuurlijk geen wedstrijden rijden, dus toen hebben we toch de dressuur maar wat meer opgepakt. Ik reed met de pony’s altijd al dressuur, dus dat ging heel erg goed en daar zijn we mee doorgegaan.”

Wedstrijdspanning

“Vrijdag gingen de proeven eigenlijk wel heel erg goed. Het was alleen erg jammer dat we net niet lekker uitkwamen in de ring, waardoor we wat foutjes hadden. Verder was ik heel erg tevreden! Hij wordt steeds sterker, dus ik merk dat bepaalde oefeningen telkens iets beter gaan. Ik heb zelf heel veel last van wedstrijdspanning, waardoor ik mijn hele lichaam aanspan. Bij onderdelen als de middendraf zit ik hem dan een beetje in de weg, waardoor die wat minder goed gaan. Hoewel ik altijd al last heb gehad van die spanning, merk ik wel dat het steeds iets beter gaat sinds ik met Guus start.” 

“Hij vindt het super leuk”

“Guus is best onzeker en zenuwachtig in een nieuwe omgeving. Hij moet dan echt even alles laten bezinken. Zodra hij alles gezien heeft, wordt hij heel rustig en doet hij echt zijn best voor me, hoe spannend hij het ook vindt. We zijn al best lang richting het Z aan het trainen, dus we kunnen in principe meteen door zodra we de laatste winstpunten hebben. Z rijden was eigenlijk altijd mijn doel, maar dat is nu natuurlijk wel heel erg dichtbij. Ik hoop dat we samen heel ver kunnen komen in de dressuur. We springen ook af en toe een parcours, dus ik zou het leuk vinden om dat weer iets meer op te pakken. Guus vindt het super leuk, werkt graag voor me en houdt echt van die variatie!”, sluit Jamila af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan