Margo Timmermans en Catch Me
Margo Timmermans en Catch Me Foto: Maid of R Pictures

Margo Timmermans Nederlands Kampioen WE: “Geweldig dat Catch zich altijd zo voor mij inzet!”

Sport

Afgelopen weekend stond Manege Het Keelven in Someren volledig in het teken van het Nederlandse Kampioenschap Working Equitation 2022. Internationale Grand Prix-amazone Margo Timmermans ging hier van start met haar vijftienjarige Grand Prix-ruin Catch Me (v. Dreamcatcher) en wist de andere Nederlandse deelnemers voor te blijven in de WE4 Masters-klasse, waarmee ze de titel Nederlands Kampioen op naam wist te schrijven. 

Advertisement

“Ik heb het waargemaakt”

“Ik rijd nu ruim een jaar Working Equitation”, steekt Margo van wal. “Vorig jaar deed ik met mijn andere paard mee aan het NK, omdat we toen met een eventuele verkoop van Catch bezig waren. Ik wilde hem eigenlijk niet verkopen, maar soms komen er dingen op je pad waar je geen nee tegen kunt zeggen. De verkoop is toen om persoonlijke omstandigheden van de kopers niet doorgegaan en daar ben ik nu wel heel erg blij mee! Dit was dus ons eerste NK samen. Drie maanden geleden riep ik dat ik de nieuwe Nederlandse Kampioen zou worden en ik heb het nog gedaan ook!”, vertelt ze trots. “Ik heb wat dat betreft altijd een grote mond, maar ik heb het wel waargemaakt.”

Correctheid

In de dressuurproef behaalde de combinatie een score van 72,31%, waarmee ze met kop en schouders boven de andere Nederlandse combinaties uit staken. “De dressuur in WE is toch wel anders dan de reguliere dressuur. Voor mij is het grote verschil dat er in de WE meer ontspanning en openheid aan de voorkant is. Flapperende voorbenen zijn in de reguliere dressuur bijna cruciaal, maar bij WE draait het meer om correctheid, dan om hoe spectaculair het eruit ziet. Catch loopt al zeven jaar Grand Prix, dus ik kan hem na al die jaren heel goed sturen en hij heeft een hele mooie en stille aanleuning.”

“Zoals ik wilde”

“Bij Het Keelven loopt er een weg langs de ring en Catch had in de proef genoeg tijd om te kijken naar wie er over die weg liep. Hij let goed op mij en doet gewoon wat hij moet doen, maar ik moest er wel echt aan rijden om zijn aandacht erbij te houden. Voor hem is zo’n dressuurproef een beetje saai. Ik had me voorgenomen om heel strak op de punten te rijden en dat is gelukt, dus daar was ik heel erg blij mee. Ik moest er flink aan rijden, maar het ging precies zoals ik wilde.”


Foto: Maid of R Pictures

Veranderingen

“Ik was bij de stijltrail iets minder tevreden, maar dan vooral over mezelf. In mijn voorbereidingen voor het WK verander ik iedere wedstrijd iets om te kijken hoe het uitpakt en zo probeer ik de beste manier voor ons te vinden. Deze keer had ik het losrijden veranderd, maar dat pakte voor mij niet zo goed uit. Ik kreeg deze keer veel meer hulp, waardoor ik me een beetje gehaast ging voelen en geen rust had in mijn lichaam. Ik was minder in mijn concentratie, waardoor we een fout hadden op de drie tonnen en ik de ring miste. Ik dacht dat ik blind was ofzo, ik miste gewoon twee keer de ring!”, vertelt ze vol ongeloof. “Ik heb de afgelopen tijd iedere dag thuis die ring geoefend en nu miste ik hem gewoon volledig! Nu scheelde het dat meer mensen de ring miste, waaronder ook mijn trainer, dus daar konden ze me in ieder geval niet meer op pakken”, lacht ze. “Dat losrijden moet ik dus gewoon weer terugbrengen naar wat ik voorheen deed, want ik weet dat we veel beter kunnen dan de 65,88% die we dit weekend haalden.”

“Het was wel even spannend”

Tot slot gingen Margo en Catch Me van start in de speedtrail, welke ze in een tijd van 2:55,7 wisten te rijden. “We waren nooit zo goed in de speedtrail, want Catch heeft elf jaar lang geleerd om alles heel netjes vanuit het achterbeen en in balans te doen. Maar nu moet hij gewoon gasgeven!”, lacht Margo. “Het begint steeds meer op speed te lijken en we kunnen steeds korter draaien. Ze riepen mijn tijd niet om, omdat ze dat wilden bewaren tot de bekendmaking van het gehele klassement en de prijsuitreiking. We zaten daarom met z’n allen te rekenen en ik zag dat Eline van Koningsveld-Baerts flink gas had gegeven, maar ik stond in de tussenstand tien punten voor. Het was dus wel nog even spannend, maar uiteindelijk was de winst toch voor mij!”

Runderwerk

“Het runderwerk telt sowieso niet mee voor het kampioenschap, maar dit jaar werd op het laatste moment ook nog de hele planning omgegooid. Eigenlijk wilden ze alle deelnemers van het runderwerk loten en daar teams van maken, maar de Belgische deelnemers waren met z’n drieën en wilden graag als team trainen, buiten de wedstrijd om. Dat kon, maar toen wilden meer mensen dat natuurlijk. Voor mij is die wedstrijd niet zo belangrijk. Ik wilde liever een team vormen met mensen die ik ken om te oefenen. Ik heb dus niet mee gedaan in de wedstrijd, maar wel getraind met de runderen. We maakten een team met Kelly van Gent en mijn trainer Victor Manuel Richarte Sirvent en zo hebben wij heel fijn kunnen oefenen!”

“Ik kan er niet tegenop”

Margo en Catch Me hebben zich ook geselecteerd voor het Wereldkampioenschap Working Equitation. Dit zal in juli verreden worden in het Franse Les Herbiers. “Ik heb daar een heel plan voor gemaakt en ik wijk gewoon niet van mijn plan af. Over twee weken rijden we nog een wedstrijd in Duitsland als generale repetitie. Dat is een gigantisch grote wedstrijd, dus dat gaat qua entourage en spektakel een hele goede oefening zijn voor het WK. Ik heb niet het idee dat ik bovenin kan eindigen, want met mijn KWPN’er kan ik eigenlijk niet op tegen die kleine en wendbare Lusitano’s en PRE’s. De punten die ik pak in de dressuur, kunnen zij daarentegen niet krijgen. Ik ga proberen het zo moeilijk mogelijk te maken voor ze door punten te pakken op de vlakken waarop Catch en ik dat goed kunnen.”

“Geweldig”

“Ik ben al super blij dat ik dit kan doen en ik sta er iedere keer weer versteld van dat Catch dit allemaal voor mij doet. Hij krijgt een zadel op zijn rug en hij heeft geen idee wat we die dag gaan doen, maar toch zet hij zich in zo’n entourage en met zulke harde muziek in de speedtrail altijd weer in voor mij. Dat vind ik geweldig, hij is echt mijn paardje!”, sluit Margo trots af. 


Foto: Maid of R Pictures

Bekijk alle uitslagen op de Facebookpagina van Working Equitation Holland. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto’s: Maid of R Pictures

Margo Timmermans en Catch Me
Afbeelding