Spetter
Spetter

Pre x Lusitano voor Margo Timmermans: “Misschien kan hij over vier jaar mee naar het WK”

Algemeen

Een jaar geleden begon Margo Timmermans met Working Equitation (WE) met haar Grand Prix-paard Catch Me (v. Dreamcatcher). De combinatie heeft zich, naast dat ze internationaal nog altijd op het hoogste niveau uitkomen, ook geselecteerd voor het WK Working Equitation in Frankrijk dit jaar.

Advertisement

Barok

Voor de WE-sport worden veel barokke paarden ingezet. “Catch doet het echt hartstikke goed, maar hij is wel een echt dressuurpaard. De sport is ontstaan vanuit het werk met de paarden in kuddes in Spanje en Portugal. Vooral bij het onderdeel koeien drijven moeten de paarden behendig zijn. Een groot dressuurpaard is minder wendbaar. Zij kunnen natuurlijk wel groot bewegen, maar daar heb je niet zo veel aan in het land. Daar is het handiger als ze wendbaar en vlug zijn.”

Spetter

Margo is geen onbekende van het barokke paard. “Ik heb in het verleden veel Lusitano’s gereden. Daar ben ik mee gestopt, omdat ik merkte dat je met een Lusitano niet makkelijk tussen de moderne dressuurpaarden komt bij World Cups en Nations Cups.”

In eerst instantie was ze van plan om naar Spanje te gaan voor haar zoektocht naar een WE-paard. “Uiteindelijk kon ik niet gaan, omdat ik een merrie had die op het punt stond te gaan veulenen. Dus ik dacht: ‘Dan ga ik daarna’.” Maar zover kwam het niet. “Toen kwam ik Spetter tegen. Hij is een vierjarige Pre x Lusitano en hij kent nog niet zo veel.”

Brug

Woensdag 23 maart kwam Spetter bij haar op stal en de dag daarna liep hij al achter haar aan de brug op. Ik had het gevoel dat hij niet kijkerig zou zijn en dat heeft hij inmiddels helemaal bevestigd.” Hoe de toekomst van de kersverse combinatie eruit gaan zien? “We zien wel waar het schip strandt. Over vier jaar is er weer een WK, misschien is hij er dan al klaar voor, maar ik ga hem ook voor de dressuursport inzetten. Dat is natuurlijk nog steeds echt mijn ding en ik denk dat hij daar ook geschikt voor is. Hij heeft een goede stap en galop en aan de draf kunnen we nog sleutelen.”

Terwijl ze rustig gaat beginnen met de opleiding van Spetter, bereidt ze zich met Catch Me voor op het WK in juli dit jaar, dat verreden wordt in het Franse Les Herbiers.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Privéfoto Margo Timmermans