Bianca Ebbens en Anukiya’s J’adore
Bianca Ebbens en Anukiya’s J’adore Foto: Eefje van Griensven-Marinus

Bianca Ebbens: “Ik dacht voorheen dat J’adore niet goed genoeg was”

Dressuur

Hoewel Bianca Ebbens zelf nooit had verwacht dat ze met haar achtjarige Anukiya’s J’adore (v. Wup) mooie scores zou halen in de Prix St. Georges, bewees ze zichzelf afgelopen weekend in Someren het tegendeel. De combinatie reed daar naar nette scores, welke goed waren voor de derde plaats en kreeg daarbij heel mooi jurycommentaar. 

Advertisement

Op slag verliefd

“Ik heb J’adore als jong paard gekocht”, steekt Bianca van wal. “Ik zag haar op Facebook voorbij komen en heb direct de fokker, Ellen Soeterings, gebeld. Ik ben in de auto gesprongen en kocht haar een paar minuten nadat ik haar gezien had. Ik was direct verliefd op haar. Niet omdat ze spectaculair beweegt, want ze heeft gewoon drie nette, maar normale gangen, maar ze is zwart, heeft een heel lief oog en is heerlijk in de omgang. Behalve als je haar alleen achter laat in de wei of in de molen. Dan springt ze eruit en komt ze me zelf halen!”, lacht ze.

“Zadelmak geboren”

Bianca heeft de merrie op vierjarige leeftijd zelf zadelmak gemaakt. “Dat deed ze fantastisch. Ik grapte zelfs wel eens dat ze zadelmak geboren is. Ik had die tijd best wel veel paarden van anderen in training, waardoor ik heel rustig aan gedaan heb met haar. Ze heeft nu pas acht wedstijden gelopen, dus nu moet het wel een beetje gaan gebeuren, want ze is al weer acht.”

“Iets om trots op te zijn”

“Het was afgelopen weekend in Someren erg warm, dus we hebben heel rustig losgereden; eigenlijk alleen maar over de rug en met veel schakelingen. In de proef merkte ik wel dat ze wat leeg was door de warmte. Gelukkig had ik twee fantastische grooms bij me: mijn elf- en zesjarige dochters Veronique en Angelina. Veronique was de cameravrouw en Angelina hield het vliegenspraygehalte op peil”, lacht ze. “Het was heerlijk, want normaal ga ik altijd alleen op pad.” Met mooie scores van 64,73% en 65,00% eindigde de combinatie op de derde plaats. “Ik vond het vooral heel fijn om de complimenten van de jury te lezen. Ze vonden dat ik haar correct had voorgesteld en schreven dat het er heel erg sympathiek uitzag. Dat is tegenwoordig wel echt iets om trots op te zijn, toch?”

Tussen de oren

De combinatie traint sinds kort bij Priscilla de Jong, waarmee het super goed klikt. “Ik dacht voorheen dat J’adore niet goed genoeg was om dit soort scores te halen, dus ik ben nu juist mega trots op haar. Omdat ik steeds dacht dat ze het werk nog niet aankon, bleef ik er teveel af. Nu ik weer lessen volg, besef ik dat dit tussen mijn oren zit en dat ze het werk nu echt aankan. Ze springt wat eners en doet een beetje piaffe, dus de trucjes kent ze wel, maar ze moet nog wat sterker worden. Ik denk dat het slechts een kwestie van tijd is tot ze nog meer gedragen loopt!”

Onzekere toekomst

Hoe lang de combinatie nog samen blijft, is onzeker. Een duidelijk doel is er niet, want als de juiste koper zich aanbiedt, is het ‘gedaan met de pret’. “De schoorsteen moet blijven roken, dus ze moet wel verkocht worden, maar ik zou het leuk vinden om nog een keer Zware Tour te starten met haar. Gelukkig heb ik al wel een nieuwe topper klaarstaan die ik nu zadelmak aan het maken ben. Hij heeft meer kwaliteit dan J’adore, maar of zijn karakter net zo fijn is als dat van haar, moet in de toekomst nog maar blijken”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Eefje van Griensven-Marinus

Afbeelding