Sabrina Menzel en Homero II Terroso
Sabrina Menzel en Homero II Terroso Foto: Kimberly Derks

Sabrina Menzel: “De paarden hebben mij door een lastige periode heen geholpen”

Dressuur

Zondag reed Sabrina Menzel haar tienjarige Lusitano-ruin Homero II Terroso (v. Homero) in het Z2 naar de eerste en derde plaats met nette scores van 62,86% en 62,57%. Daarmee hebben ze de laatste winstpunten in het Z2 weten te bemachtigen en zijn ze nu ZZ-Licht startgerechtigd. Hoewel Sabrina geen gemakkelijke tijd achter de rug heeft, is ze haar liefde voor paarden en de sport nooit verloren en heeft dat haar de afgelopen tijd juist heel erg geholpen. 

Advertisement

Struikelblok

Sabrina kocht de ruin toen hij drieënhalf jaar oud was en heeft hem buiten het zadelmak maken helemaal zelf opgeleid. “Ik was echt op zoek naar een PRE of Lusitano en werd op slag verliefd op hem, vooral op zijn kleur natuurlijk”, vertelt ze lachend. “Het opleiden is eigenlijk altijd heel gemakkelijk gegaan. Ons doel was altijd om het Z te halen, maar het verplicht doorzitten was daarin voor mij wel een struikelblokje. Homero kon alles wel, maar ik vond het L en M wel moeilijk, omdat mijn zit niet zo goed was. Nu gaat me dat gelukkig een stuk gemakkelijker af.”

“Heel erg blij mee”

“Homero is echt een kleine krachtpatser die altijd meer dan 100% geeft. Ik heb zelf best veel last van wedstrijdspanning. Dat neemt hij dan wel eens over waardoor hij wat opgekropt en met ponypasjes gaat lopen, maar hij zal me nooit in de steek laten. Zaterdag reden we voor het eerst de nieuwe proeven van deze maand, wat mij wel heel veel spanning gaf. Ik was bang dat ik verkeerd zou rijden en het voelde voor mij best rommelig aan. Gelukkig viel dat voor de jury mee. We kregen 62,86% en 62,57%, wat een eerste en derde plek opleverde, dus daar was ik heel erg blij mee. Nu hebben we de laatste winstpunten in het Z binnen!”

Doel behaald

Hoewel de combinatie nu ZZ-Licht startgerechtigd is, wil Sabrina voorlopig nog even verder trainen voor ze haar debuut gaat maken. “Hij kent de oefeningen, maar de halve pirouette is nog wat lastig, dus ik denk dat we de komende tijd nog even wat doortrainen. Verder wil ik gewoon graag kijken hoe ver we kunnen komen. De Lichte Tour lijkt me wel heel erg leuk en ik denk ook zeker dat hij het kan. Ik heb mijn doel natuurlijk al behaald, dus ik vind het nu vooral belangrijk om met plezier te gaan kijken hoe ver we kunnen komen.”

NK MCI

De combinatie rijdt op 1 oktober mee op het NK Iberische Dressuur Masters in Ermelo en hoopt zich daar te kunnen kwalificeren voor het EK dat dit jaar in België wordt verreden. “In 2018 hebben we al eens meegedaan in de jonge paarden-rubriek. Toen werden we eerste op het NK en mochten we meerijden op het EK in Londen, waar we vijfde werden.”

“Het is een soort therapie”

“Ik heb een lastige periode achter de rug en ik merk dat de paarden mij daarin heel erg geholpen hebben. Het is echt een soort van therapie. Het rijden van wedstrijden gaat steeds een beetje beter nu het met mij ook weer wat beter gaat, dus daar ben ik heel erg dankbaar voor”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Kimberly Derks