Karen Nijvelt - Elysias CHIO Aken 2022
Karen Nijvelt - Elysias CHIO Aken 2022 Foto: DigiShots

CHIO Aken | Dagboek Karen Nijvelt: “Hem een positieve ervaring geven, daar ging het mij om”

Dressuur

Zaterdagochtend begon voor ons Nederlandse dressuurteam het tweede en laatste onderdeel van de landenwedstrijd van CHIO Aken; de Grand Prix Special. TeamNL, bestaande uit Dinja van Liere, Marieke van der Putten, Thamar Zweistra en Karen Nijvelt, stond na de Grand Prix van donderdag op de derde plaats, maar eindigde zaterdag uiteindelijk op de vierde plaats in dit sterke deelnemersveld. Karen Nijvelt wist met haar dertienjarige Elysias (v. Jazz) ondanks alle spanning toch nog naar een score van 68,79% te rijden en daarmee op de 27e plaats te eindigen. In dit laatste dagboek vertelt ze over haar ervaringen op dit prachtige concours, de groei die Elysias de afgelopen tijd heeft doorgemaakt, het teamresultaat en haar verwachtingen voor de toekomst. 

Advertisement

Spanning

Donderdag toonde de vrij onervaren Elysias in de Grand Prix al wat spanning, wat resulteerde in een schrikmoment en een aantal kleine foutjes en hakkeltjes. Helaas was de spanning zaterdag in de Special nog meer aanwezig. “Het grote verschil was dat we nu niet als eerste mochten starten”, steekt Karen van wal. “Tijdens het losrijden hoorden we al vaak het applaus voor de voorgaande combinaties en daar reageerde hij veel op. Ik kon hem daar wel heel goed bij de les houden, dus hij voelde eigenlijk nog beter aan dan de afgelopen dagen. Ik ging met veel zelfvertrouwen en een goed gevoel de baan in, maar toen er weer geapplaudisseerd werd, voelde ik hem meteen aanspannen. Ik voelde aan hem dat hij eigenlijk weg wilde, omdat het hem even te veel werd. Ik kon de spanning helaas niet snel genoeg laten afvloeien, waardoor hij bij het binnenkomen al niet stil stond.”

“Jammer”

Ook in de rest van de proef was de spanning zichtbaar aanwezig bij de Jazz-zoon. Hij toonde net zoals donderdag enorm veel balans en gedragenheid in de passage; een van zijn specialiteiten. Ook begon hij goed in de eerste piaffe, maar verloor hij in de tweede piaffe toch wat ritme. In de serie om de twee sprong hij mooi door, wat een 7,7 opleverde, maar helaas gingen beide series om de pas mis, wat de combinatie veel punten heeft gekost. “Dan zie je toch in alles terug dat hij wat strakker en korter wordt in zijn hals en zo sluipen er wat fouten in. Bij de eners tussen de pirouettes telde ik netjes tot negen, maar ging hij nog even door, ik denk om goed te maken dat de vorige serie fout ging, waardoor we elf wissels maakten. Dat was jammer, maar was gewoon spanning gerelateerd.”

“Daar ging het mij om”

“Ik moet daarentegen wel zeggen dat ik verschrikkelijk blij ben met zijn ontwikkeling de laatste tijd en ook hier in Aken. Bij het losrijden wisten we allemaal dat als hij in de ring ook zo zou lopen, het heel bijzonder zou worden. Dat dat nu niet lukte in de ring is gewoon heel erg zonde, ook voor het team. Het is jammer dat wij twee keer het wegstreepresultaat waren, maar voor mezelf ben ik heel blij met waar we nu staan en waar we nog naartoe kunnen. Een jaar geleden was dit faliekant mislukt. Nu heb je door die spanning wel foutjes, maar ik heb hem wel vertrouwen kunnen geven en ik denk dat hij dit als een hele positieve ervaring kan afsluiten. En daar ging het mij om. Deze afgelopen week hebben we toch weer ontwikkelingen doorgemaakt die we hopelijk de komende wedstrijden nogmaals kunnen laten zien in de ring.”


Karen Nijvelt - Elysias CHIO Aken 2022 - Foto: DigiShots

Veelbelovend

Karen vertelde in het dagboek van donderdag al dat stijgen in het klassement enorm moeilijk zou worden. Ze is dan ook meer dan tevreden met de vierde plek die ons Nederlandse team wist te behalen deze landenwedstrijd. “We zaten heel dicht bij die derde plek. Marieke heeft natuurlijk geweldig gereden en ook Thamar deed het super. Hartsuijker is nog onervaren en werd wat heet, waardoor er bij Dinja’s proef helaas dure fouten in slopen. Ik dacht wel even: ‘Wat als ik mijn fouten niet gemaakt had? Waren we dan derde geweest?’ Aan de andere kant is het zoals het is. Ik denk dat deze vierde plek meer dan goed is, helemaal omdat andere landen met hun beste ruiters en paarden hier waren. Voor Nederland stond hier toch een beetje een B-team nu. Ik denk dat Nederland enorm veel goede combinaties klaar heeft staan waar we nog veel van zullen horen in de toekomst!”

Ontwikkeling

Zondag staat de Grand Prix Freestyle nog op het programma in Aken. Karen en Elysias mogen hierin niet van start gaan vanwege hun voorgaande klasseringen, maar Marieke van der Putten zal Nederland wel gaan vertegenwoordigen met haar Tørveslettens Titanium RS2 (v. Totilas). “Het is de bedoeling dat iedereen aanwezig is bij de afsluiting, dus ik heb bij aankomst meteen een leenpaard daarvoor geregeld. Elysias gaat vandaag nog naar huis en dan staat hij morgen weer lekker in de wei. We doen het stap voor stap. Ik vind het heel bijzonder om te zien hoe hij zich de afgelopen maanden heeft ontwikkeld en denk dat hij straks een hele stabiele factor kan gaan zijn.”

“Helemaal gelukkig met hem”

Deze landenwedstrijd was tevens de laatste WK-observatie en bondscoach Alex van Silfhout zal op 20 juli zijn team voor het WK bekendmaken. “Ik ga er helemaal niet van uit dat wij nu al mee mogen naar het WK in Herning in augustus, maar ik wil er wel voor zorgen dat we daar in de toekomst klaar voor zijn. Het is voor mij duidelijk dat hij dit niveau mentaal en fysiek aankan, dus ik wil er deze zomer voor zorgen dat hij nog meer ervaring opdoet en dit ritme vasthoudt. Ik wist van tevoren natuurlijk niet helemaal wat me te wachten stond, maar ik kan niet anders dan tevreden zijn. Die spanning was natuurlijk jammer, maar het blijven dieren en ik weet hoe hij is. Ik weet dat het goed gaat komen. Het duurt misschien wat langer dan de buitenwereld zou willen, maar ik ben zelf helemaal gelukkig met hem!”, sluit Karen af. 

Bekijk hier de Grand Prix Special van Karen en Elysias.

Lees hier de liveblog van Hoefslag terug.

Bekijk hier alle uitslagen.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Karen Nijvelt - Elysias CHIO Aken 2022