Cathrine Dufour - Vamos Amigos
World Equestrian Festival CHIO Aachen 2022
© DigiShots
Cathrine Dufour - Vamos Amigos World Equestrian Festival CHIO Aachen 2022 © DigiShots digishots

CHIO Aken | Volg de liveblog over de Grand Prix Special, Catherine Dufour aan de leiding (80%)

Dressuur

Om 08.30 uur is het tweede onderdeel van de landenwedstrijd van start gegaan, de Grand Prix Special. Vorig weekend won Nederland deze wedstrijd nog op CHIO Rotterdam. Het Nederlandse team met Dinja van Liere, Marieke van der Putten, Thamar Zweistra en Karen Nijvelt is geëindigd op de vierde plaats. Volg hier de liveblog! 

Advertisement

Isabell Werth met DSP Quantaz (GER)

De Duitse dressuurkoningin Isabell Werth liet een goede draftour zien, maar in de stap daalde de score. Hier en daar is het nog zoeken naar balans voor de hengst, maar wat een kwaliteit. In de serie om de twee klonk de hoofdbel van de jury. De combinatie is uitgebeld wegens de bloedregel. 

Henri Ruoste met Kontestro DB (FIN)

De Finse ruiter liet een stoere draftour zien met een mooie piaffe en passage tour. Tijdens het aangalopperen ging het niet helemaal op de plek en in de verzamelde galop erna ontstond ook wat spanning. Ook de pirouettes waren een van de hoogtepunten. De ruiter reed ervoor op de laatste lijn! De score kwam uit op 76,40%. 

Catherine Dufour met Vamos Amigos (DEN)

De laatste Deense combinatie Dufour en Vamos Amigos wisten donderdag ook al de Grand prix op haar naam te schrijven. De hulpen van Catherine zijn haast onzichtbaar en het beeld is heel harmonieus om naar te kijken. De passage en piaffe voert haar paard met heel veel gemak uit. Vamos Amigos heeft drie kwaliteitsvolle gangen en beheerst de moeilijke oefeningen tot in de puntjes. De pirouettes werden tot op een dubbeltje gedraaid en het paard ging er heel mooi in zitten. Een staande ovatie voor de combinatie! De score kwam uit op 80,06%.

Frederic Wandres met Duke of Britain FRH (GER)

De stalruiter van Hof Kasselmann wist vrijdag nog de CDI4* Special op zijn naam te schrijven met zijn tweede paard. In de Grand Prix op donderdag werd hij tweede achter Catherine Dufour. De piaffes waren zeer goed gereden en hier scoorden ze dan ook een 8,6 op. Ook de pirouettes waren zeer klein gezet en doorgereden. De ruiter liet geen punten liggen in zijn proef en er ontstonden geen grote fouten. De score kwam uit op 78,47% wat een nieuw persoonlijk record is voor de combinatie.


Frederic Wandres - Duke of Britain FRH World Equestrian Festival CHIO Aachen 2022 © DigiShots - digishots

Charlotte Fry met Everdale (GBR)

Een sterke entree van de Britse amazone met haar KWPN-hengst Everdale. In de passage liep de hengst in een mooi ritme met veel activiteit. Alle series waren foutloos en de hengst springt grote en ruime wissels. De piaffes waren gezet op de plaats. Ze begonnen de laatste lijn heel sterk tot het uitrijden van de piaffe. De hengst schoot iets naar voren waardoor het halthouden wat rommelig werd. De score kwam uit op 73,68%.

Benjamin Werndl met Famoso OLD (GER)

De donkerbruine ruin liet een hele actieve draftour zien met de uitgestrekte draf en passage als hoogtepunten. De uitgestrekte stap mag nog wat ruimer en bleef nu steken op een 6,5. In de piaffes gaat hij goed zitten en dit gaf mooie cijfers. De series zijn recht en steady gesprongen al zouden de wissels nog groter mogen. In de pirouettes laat de ruin ook zijn kracht zien. De laatste piaffe was goed voor een 8,1 en de ruiter was tevreden. de score kwam uit op 75,55%.

Patrik Kittel met Touchdown (SWE)

Patrik, al jarenlang van vaste waarde van het Zweedse team, stelde Touchdown voor. De uitgestrekte draf is een sterk punt van het paard en hij kreeg hier meerdere 8’en voor. De wisselseries waren mooi groot en foutloos gesprongen. De ruiter was zichtbaar heel erg blij met zijn proef en paard. De score kwam uit op 76,13% en hiermee nemen ze de leiding over van Daniel Bachmann Andersen.


Patrik Kittel - Touchdown FEI World Cup Dressage Herning 2021 © DigiShots - DigiShots

Steffen Peters met Suppenkasper (USA)

De grote bruine KWPN-ruin leek niet zo fit en scherp als anders. In het eerste gedeelte van de passage mocht hij wat actiever doortreden en meer in het ritme komen. Tijdens de uitgestrekte draf galoppeerde hij even kort aan nadat Steffen hem meer aanspoorde. In de eerste piaffe reed hij nog wat voorzichtig en de passage verloor wat takt. De serie om de twee was heel mooi, een 7,9, maar tijdens de eners schrok de ruin van de beenhulpen en gingen deze wel mis. De score kwam uit op 72,40% wat voor deze combinatie wel teleurstellend is.

Dinja van Liere met Hartsuijker (NED)

De laatste combinatie voor het Nederlandse team. Dinja en haar voshengst reden een actieve draftour met als highlight de passage. De overgangen van en naar de passage werden ook hoog beloond. Na de stap werd het paard iets meer gespannen wat ook al zichtbaar was in de uitgestrekte stap. Het was dan ook heel jammer dat de lijn met de eners mis ging. De serie om de twee ging wel goed en werd beloond met en 7,9. De eners tussen de pirouettes waren wel foutloos. De score kwam uit op 72,13%.


Dinja van Liere - Hartsuijker World Equestrian Festival CHIO Aachen 2022 © DigiShots - digishots

Therese Nilshagen met Dante Weltino OLD (SWE)

De elegante Zweedse combinatie liet een mooie actieve draftour zien in het begin van de proef. Hiermee gingen ze ook over de 78%. Tijdens de eerste twee piaffes verloor de hengst wat ritme en activiteit. Tijdens het aangalopperen was het paard even de kluts kwijt en het duurde even voordat hij in de rechtergalop zat. Alle wisselseries waren foutloos en werden beloond met mooie cijfers. De uitgestrekte draf is bij dit paard een hoogtepunt te noemen en hij scoorde daar dan ook goed op. De laatste piaffe zat hij beter in het ritme en daar kwam de verdiende 7,5. De score kwam uit op 74,43%.

Marieke van der Putten met Tørveslettens Titanium RS2 (NED)

Marieke en haar donkerbruine Totilas-zoon Titanium reden een foutloze proef met veel hoogtepunten. De passage was actief en in balans waarvoor 7,7ens gegeven werden. De combinatie groeide in de proef en het werd steeds mooier. De eerste piaffe was nog iets voorzichtig ingezet maar de laatste was correct op de plaats en werd beloond met een 8. De wisselseries waren foutloos al zouden ze nog iets groter gesprongen mogen worden met name in de eners. De aanleuning was stil en Marieke haar hulpen waren bijna onzichtbaar. De score kwam uit op 74,00%.


Marieke van der Putten - Torveslettens Titanium RS2 World Equestrian Festival CHIO Aachen 2022 © DigiShots - digishots

Daniel Bachmann Andersen met Marshall-Bell (DEN)

Een hele gedegen en solide proef van deze Deense combinatie. Bij het binnenkomen was de vos nog iets op de hand. De passage is actief en hij danst van de grond. Soms was de ruiter nog wel iets onrustig met de teugelhulpen. De piaffe was gezet op de plaats met een goed ritme. De ruiter neemt de leiding over met een score van 75,23%.


Daniel Bachmann Andersen - Marshall-Bell Longines FEI Dressage European Championships 2021 © DigiShots - Leanjo de Koster

Thamar Zweistra met Hexagon’s Double Dutch (NED)

Tweede starter voor Nederland is Thamar met haar voshengst Hexagon’s Double Dutch. Na het groeten en aandraven galoppeerde hengst even kort aan. De combinatie liet mooie overgangen zien van de passage naar de uitgestrekte draf. Ook was de passage mooi actief gereden. De appuyementen waren groot en voldoende zijwaarts wat mooie punten opleverde. In de serie om de pas zat een kleine fout. Ook waren de pirouettes heel mooi gezet en goed voor een 7,6 en 7,7. Er hadden best wat meer punten gegeven mogen worden aan deze combinatie. De score kwam uit op 71,43%. 


Thamar Zweistra - Hexgons Double Dutch World Equestrian Festival CHIO Aachen 2022 © DigiShots - digishots

Karen Nijvelt met Elysias (NED)

Karen bleef er goed aan rijden maar de spanning was zichtbaar aanwezig bij Elysias. Met het binnenkomen wilde hij niet stilstaan wat al een fikse onvoldoende opleverde. In de passage liet hij veel balans zien en dat is een sterk punt van het paard. Karen gaf haar paard onderweg nog even een klopje op de hals om hem gerust te stellen. In de uitgestrekte draf toonde hij iets gehaast. Hij begon goed in de eerste piaffe maar verloor in de tweede piaffe toch wat ritme. De serie om de twee was goed doorgesprongen en leverde een 7,7 op. Helaas gingen beide series om de pas mis wat zeker punten heeft gekost. De score kwam uit op 68,79%.


Karen Nijvelt - Elysias - Digishots

Ingrid Klimke met Franziskus (GER)

Een hele fijne en elegante combinatie om naar te kijken. Ingrid stuurt de hengst met veel ruitergevoel door de proef. In de eerste passage moest de hengst nog even zijn balans vinden terwijl dit een van zijn hoogtepunten is. In de overgang van de uitgestrekte draf naar de passage terug struikelde hij even maar dit bleef nog een ruime voldoende. De series waren groot en zuiver doorgesprongen wat een 7,9 en een 8,1 opleverde. Ook is de uitgestrekte draf iets wat de hengst goed kan. Helaas galoppeerde hij nog even aan in de uitgestrekte draf wat uit kwam op een onvoldoende. Tijdens de eners tussen de pirouettes door viel hij nog even stil. De score kwam uit op 72,38% en de combinatie gaat op dit moment aan de leiding.


Ingrid Klimke - Franziskus 15 FEI World Cup Dressage Herning 2021 © DigiShots - Leanjo de Koster

Juliette Ramel met Buriel K.H. (SWE)

Ai, wat jammer. De combinatie kreeg te maken met veel fouten onderweg terwijl ze normaliter 78/79% kunnen rijden. Bij het binnenkomen was de Osmium-zoon al teveel op de hand. Het is een echte piaffe-passage machine en daar scoorden ze dan ook 8’en op. In de passage laat hij ook veel afdruk zien. Helaas galoppeerde de ruin aan tijdens de uitgestrekte draf na de passage. In de uitgestrekte stap die bleef hangen op een 6,6 mag hij ook meer ruimte en lossigheid laten zien. In de galoponderdelen werden de meeste fouten gemaakt. De eners gingen compleet mis al werden ze ook wat gehaast ingezet. De eerste pirouette was wat aan de grote kant en de eners daarna gingen ook mis. De tweede pirouette was beter gezet. Buriel liet een mooie laatste zien met de piaffe en passage wat hij zo goed kan, maar kon de fouten niet meer goedmaken. De score kwam uit op 70,26%.


Juliette Ramel - Buriel K.H. CDI Lier 2022 © DigiShots - Leanjo de Koster

Laura Tomlinson met Fallatijn (GBR)

De grote voshengst en zijn Britse amazone lieten een nette proef zien met hier en daar een afwerkingsfout. In de piaffe mag de vos wat meer op de plaats blijven al laat hij wel een goede techniek zien. Helaas ging het mis in de eners waardoor de score iets naar beneden getrokken werd. In de Special zit nog een lijn met eners tussen de pirouettes in, deze ging wel goed. Over het geheel mag het nog meer afgewerkt worden en mag Fallatijn nog wat losser zijn in de uitgestrekte gangen en pirouettes. De combinatie kwam uit op 70,98%.

Bron: De Hoefslag

Foto: Digishots 

Dinja van Liere - Hartsuijker
World Equestrian Festival CHIO Aachen 2022
© DigiShots
Patrik Kittel - Touchdown
FEI World Cup Dressage Herning 2021
© DigiShots
Frederic Wandres - Duke of Britain FRH
World Equestrian Festival CHIO Aachen 2022
© DigiShots
Daniel Bachmann Andersen - Marshall-Bell
Longines FEI Dressage European Championships 2021
© DigiShots
Marieke van der Putten - Torveslettens Titanium RS2
World Equestrian Festival CHIO Aachen 2022
© DigiShots
Ingrid Klimke - Franziskus 15
FEI World Cup Dressage Herning 2021
© DigiShots
Karen Nijvelt - Elysias
Thamar Zweistra - Hexgons Double Dutch
World Equestrian Festival CHIO Aachen 2022
© DigiShots
Juliette Ramel - Buriel K.H. 
CDI Lier 2022
© DigiShots