Dinja van Liere - Hermes
CDI Exloo 2022
© DigiShots
Dinja van Liere - Hermes CDI Exloo 2022 © DigiShots DigiShots

CHIO Rotterdam | Liveblog CDIO5* Grand Prix Dinja van Liere naar bijna 80%,USA en NL samen op kop

Dressuur CHIO Rotterdam

Om 9.15 uur is de CDIO5* Grand Prix Nations Cup begonnen op CHIO Rotterdam. Een belangrijke wedstrijd richting het WK in Herning in augustus. De Hoefslag hield de hele dag een liveblog bij. Dinja van Liere pakte met overmacht de zege met bijna 80%. In de landenwedstrijd delen Amerika en Nederland de eerste plaats na de eerste dag. Zweden staat derde. Zaterdag worden de Grand Prix Special en de Grand Prix Kür verreden. Dus aan het einde van de dag weten we welk landenteam de wedstrijd wint. 

Advertisement

Charlotte Fry Dark Legend UK

Als laatste starter maakte Charlotte het even flink spannend. In het achterwaarts gaan liep Dark Legend de ring eruit, waar hij enorm van schrok. De ring werd weer opgezet, ze ging nog een keer achterwaarts en toen gebeurde het weer. De spanning bouwde flink op. In de eerste piaffe ging hij iets achterwaarts, de tweede was wel op de plaats. De serie om de twee was wat vlug en gespannen, ook in de serie om de pas mistte de losgelatenheid. De spanning bleef de hele proef bestaan, waardoor de score uitkwam op 67,41% en plaats 25. Hiermee zakt Groot-Brittannië naar plaats vijf.

Patrik Kittel Blue Hors Zepter ZWE

Patrik Kittel liet met de Blue Hors Zack-zoon een zeer gedegen proef zien met veel kwaliteit. Alleen de linker pirouette was iets groot ingezet, maar verder was het een proef met een fraai beeld en veel harmonie. Ze noteerden een prachtige score van 76,13%, waarmee ze als tweede eindigden achter Dinja.

Ashley Holzer Valentino USA

De laatste Amerikaanse combinatie in de baan van deze Nations Cup. Wat een fraaie en solide proef lieten ze zien, met een fijn beeld. Het bleef tot het laatste toe spannend of ze over de score van Emmelie Scholtens zou komen, maar dat deed ze met 72,76%, wat goed was voor plaats drie. 

Dinja van Liere Hermès

Wauw wat een kippenvel-proef van deze combinatie!! Zoveel harmonie gecombineerd met expressie en zo licht aan de hulpen. Ze zat dicht bij de magische grens van 80% met 79,73% (van één jury zelfs 82%), maar daar had ze zeker overheen gemogen. Het was een proef met louter hoogtepunten, met als absolute hoogtepunt de piaffe- en passagetour die als klokje verliep. Aan de leiding!

Richard Davison Bubblingh UK

De derde Britse ruiter Richard Davison noteerde een score van 70,96%, wat de achtste plaats betekent. In het begin had zijn paard een beetje last van spanning en mistte hij iets losgelatenheid. Ook in de stap, die neigt naar lateraal, liet hij punten liggen. In de galop kroop de score langzaam omhoog en lieten ze mooie series, pirouettes en zig-zag zien. De piaffe was mooi gezet. De passage soms iets moeizaam. De laatste lijn was wel mooi in balans.

Emmelie Scholtens Indian Rock

Wat een powerhouse is Indian Rock!! Hij wil zo graag werken voor zijn amazone. Af en toe zit hem dat nog iets in de weg, zoals in de eerste piaffe waarin hij nog even de balans moest vinden, omdat hij zoveel gaat zitten. Daarnaast galoppeerde hij aan in het aanpassageren en ging de serie om de twee de mist in. Verder was het volop genieten van deze kwaliteitsvolle een zeer veel belovende combinatie. Met een passage om van te watertanden, met zoveel energie, expressie en afdruk. Met 72,78% werden ze derde.

Nicole Wego-Engelmeer Saphira UK

Duitsland komt niet met een team aan de start in deze landenwedstrijd. Alleen Nicole start individueel met Saphira Royal (v. San Amour). De zeer charmante combinatie liet een prachtige proef zien met veel expressie en power en tegelijk heel lichtvoetig. Met 72,46% eindigden ze als vijfde.

Gareth Hughes en KK Dominant UK

Gareth Hughes, al jaren vaste waarde voor het Britse team, liet een zeer fraaie proef zien met de dertienjarige hengst. Hij stelde hem zeer vakkundig, vriendelijk en heel klein aan de hulpen voor. Een voorbeeld van een top afgericht paard! De proef was niet helemaal foutloos. In zowel de serie om de pas als om de twee sloop een klein foutje. In de passage mistte Dominat activiteit en afdruk. Ook in de piaffe mag nog mee ritme getoond worden. Verder was het een prachtige proef. Ze noteerden 69,87% en zijn daarmee dertiende geworden.

Alice Tarjan  en Serenade mf USA

En weer een combinatie voor de USA die een prachtige proef laat zien! Alice Tarjan en haar jonge elegante merrie scoorden 71,24% en eindigden als zevende. Serenade heeft veel buiging in de gewrichten en laat in draf veel knieheffing zien. De draf is expressief en lichtvoetig. In de passage werd veel veer getoond. In de piaffe mag ze nog meer gaan zitten en kantelen in de achterhand. Nu was het meer een passage op de plaats, maar dit werd niet afgestraft door de juryleden. In de galop werd het krachtige en elegante beeld doorgezet en lieten ze prachtige rui gesprongen series zien, naast een heel correct uitgevoerd zig-zag appuyement en gezette en gedragen pirouettes. Zeker een combinatie voor de toekomst!

Thamar Zwesitra en Ich Weiss

Thamar begon haar proef enorm sterkt met haar alleskunner Ich Weis. Met enorm veel power, afdruk, gedragenheid en souplesse dansten ze door de proef. De piaffe had veel ritme en was mooi op de plaats en de passage had veel afdruk en cadans. De serie om de twee werd foutloos getoond met enorm grote en doorgesprongen changementen. In het zig-zag appuyement ging het mis; één galopwissel werd gereden na zeven galopsprongen in plaats van zes. Dit was een dure fout aangezien het een dubbelteller is. Wellicht dat Thamar daardoor even haar concentratie kwijt was, want de serie changementen om de pas die daarna volgde ging helemaal de mist in. Waar hij normaal een zeven of hoger krijgt, moesten ze het nu doen met een 3,2. De score van ruim 71% kelderde naar 67%. Er volgde nog een aantal onderdelen. Mede door de prachtige laatste lijn passage-piaffe-passage kwam de score nog uit op 69,65%. Plaats veertien, vlak voor Lynne Maas.

Lisa Marriott en Valucio DH Z UK

De eerste combinatie voor Groot-Brittannië was Lisa Marriot en haar Libero H-nakomeling Valucio DH Z. De proef begon met een grote schrikreactie na de eerste uigestrekte draf. Ze herpakte wel knap. Vooral in de draf mistte haar paard souplesse en hij toonde weinig buiging van de gewrichten in het achterbeen. In galop was dit beter, maar de echte kwaliteit ontbrak. De score kwam op 67,39%. waarschijnlijk wordt dit het weg streep resultaat voor het Britse team dat verder bestaat uit Gareth Hughes, Richard Davison en Charlotte Fry.

Katie Duerhammer en Paxton USA

De eerste Amerikaanse combinatie in deze landenwedstrijd was Katie Duerrhammer. Met Paxton (v. Dante Weltino) liet ze een keurige proef zien die goed was voor 70,46%. Hiermee werden ze tiende. Het verschil is wel minimaal, maar de plaatsingspunten tellen in deze wedstrijd mee en niet de scores. Zaterdag komen de combinaties aan de start in de Grand Prix Special of de Kür op muziek en de plaatsingspunten die daar behaald zijn worden bij die van vandaag opgeteld.

Lynne Maas en Eastpoint 

Lynne Maas mocht als eerste starter de prachtige, maar ook spannende ring betreden in het Kralingse Bos. Last minute werd zij aan de startlijst toegevoegd na het afmelden van Hans Peter Minderhoud en Glock’s Dreamboy N.O.P. Lynne liet een lichtvoetig drafgedeelte zien met een krachtige passage. De eerste piaffe was nog iets voorwaarts, de laatste was beter op de plaats. In het zig-zag appuyement in galop spong Eastpoint één wissel voor de hulp uit, wat punten kostte aangezien dit een dubbelteller is. Verder was de proef foutloos, al had het beeld wel iets meer open mogen zijn. Eastpoint werd soms wat kort in de hals en vooral in het galopgedeelte was de mond vaak open. Met 69,59% werden ze vijftiende.

Bekijk hier alle uitslagen.

Bron: De Hoefslag