Jessica von Bredow-Werndl - TSF Dalera BB
Longines FEI Dressage European Championships 2021
© DigiShots
Jessica von Bredow-Werndl - TSF Dalera BB Longines FEI Dressage European Championships 2021 © DigiShots Leanjo de Koster

EK Dressuur | Liveblog Grand Prix Spécial: Jessica von Bredow-Werndl sleept goud binnen met 84,271%

Dressuur

Na de spannende strijd in de landenwedstrijd, die twee dagen duurde, is vandaag de Grand Prix Spécial, waarin individuele medailles te winnen zijn. Alle Nederlandse combinaties hebben zich hiervoor geplaatst. Uiteraard houdt De Hoefslag weer een liveblog bij.

Advertisement

Jessica von Bredow-Werndl

Een heerlijke proef met veel harmonie. De zenuwen waren van haar gezicht af te lezen tijdens het binnenkomen. De merrie doet de oefeningen met veel gemak en de overgangen zijn zo fijn om naar te kijken. De piaffes zijn fantastisch op de plek en de pirouettes heel klein op de plek door gesprongen. Het werd nog even heel erg spannend toen er een fout in de eners sloop. De eerste individuele medaille op het EK Dressuur is voor Jessica met een topscore van 84,271%.

Charlotte Fry en Everdale

Charlotte reed met het mes tussen haar tanden en stuurde de KWPN-hengst Everdale zeer vakkundig door de Special. De verruimingen waren erg mooi en ook de piaffe en passage doet de hengst met veel gemak. De wissels waren groot gesprongen en kaarsrecht. De proef leverde haar een goede score op van 78,146%.

Catherine Dufour en Bohemian

Een geweldig paard die de zwaarste oefeningen met veel gemak uitvoert. De appuyementen en pirouettes waren waanzinnig. De overgangen, waarvan er veel in de Special zitten, waren vloeiend. De piaffe was perfect op de plek wat haar meerdere tienen opleverde. De wissels waren groot en van achteruit gesprongen. Tijdens de laatste piaffe was het nog even spannend omdat Bohemian even naar voren sprong. Ze komt net achter Isabell terecht met 81,079%.

Charlotte Dujardin en Gio

Charlotte reed met haar kleine Gio weer een hele strakke proef. De passage is met heel veel veer en goed in het ritme. De series waren foutloos en vloeiend waarbij alleen de wissels naar rechts iets groter zijn dan naar links. In de pirouettes zou hij nog iets meer gewicht op achter op mogen nemen. De piaffes zijn prachtig op de plek. Ze komt onder Isabell terecht met 79,787%.

Isabell Werth en Weihegold OLD

Een blije Isabell neemt de leiding over! De passage werd met meer lef gereden dan gisteren. Weihegold stond er scherper aan en de laatste lijn was werkelijk genieten. De overgang naar de stap mocht iets vloeiender en de stap zelf ook wat actiever. De piaffe was actief en op de plek wat tienen opleverde. De wissels waren groot naar voren gesprongen. In de eerste pirouette reed ze iets naast de lijn en was de pirouette ook wat groot. De tweede pirouette was dan weer super gereden. Met wat juryverschil (wat alle deelnemers wel ervaren) komt ze uit op 81,702%.

Nanna Skodborg Merrald en Atterupgaards Orthilia

De merrie toonde een iets onrustig beeld door haar tong wat naar buiten te steken. De amazone liet een keurige piaffe en passage die goed in de takt waren. De series waren foutloos wat haar tot een score bracht van 74,909%.

Daniel Bachmann Andersen en Marshall-Bell

De pas negenjarige vos beweegt met een mega achterbeen. Daniel krijgt dat steeds beter gemanaged en de passage is waanzinnig. De series waren foutloos en groot gesprongen. In de pirouettes mag nog wat meer rust komen, tijdens het eruit rijden verloor hij iets balans. De ruiter is zichtbaar tevreden met zijn score van 75,638%.

Therese Nilshagen en Dante Weltino OLD

Een imponerend beeld liet de Zweedse amazone zien. De piaffe en passage zijn met veel takt en schwung gereden. De galop appuyementen waren super mooi in balans met goede wissels. De series waren foutloos en de wissels waren gelijkmatig gesprongen. Ze reed er echt voor in de uitgestrekte galop die twee tienen opleverde. De pirouettes waren geweldig en de score kwam uit op 76,869%

Juliette Ramel en Buriël K.H.

Deze Buriël is geboren voor het piaffe en passagewerk. Super van de grond, bergop en hij blijft constant in hetzelfde ritme. Na het galopappuyement viel de ruin even in draf bij de C. De series zijn groot gesprongen maar mogen nog iets gelijker. De eerste pirouette was heel klein ingezet maar bij het uitrijden verloor hij wat balans. De tweede pirouette was wat groot. De uitgestrekte draf is wel ruimer geworden maar soms iets gehaast. Ze verlaat de ring met een prachtige score van 76,9%.

Dinja van Liere en Haute Couture

Wauw! Dinja had haar merrie Haute Couture er geweldig aan staan. De merrie is enorm ijverig en heeft heel veel go. De takt in de passage kan niet beter en de pirouettes worden met veel gemak klein doorgesprongen op de plek. In de piaffe blijft de merrie met haar achterbeen maar komen wat haar hoge cijfers opleverde. In de series mag nog wat meer rust komen maar wat heeft Dinja hier knap gereden. Ze is de beste van het Nederlandse team in de Special, haar score is 75,699%.

Dorothee Schneider en Faustus 94

De Duitse topamazone rijdt op dit EK niet met haar ervaren Showtime maar met de Falsterbo-zoon Faustus. In de passage zaten twee storingen wat de score iets naar beneden haalde. In de galop valt het voorbeen extra op van deze donkerbruine. De galopappuyementen waren extreem zijwaarts, in de draf mocht dat iets meer. In de series moet de amazone er wel aan blijven rijden en ze zouden nog iets rechter mogen. Tijdens de eerste pirouette verloor hij iets sprong met het uitrijden, de tweede pirouette had kleiner gekund. De proef werd beloond met 74,802%.

Carl Hester en En Vogue

Carl Hester, een meester in de dressuur liet weer van zich horen met een prachtige proef. De Jazz-zoon werd heel vriendelijk gereden met kleine hulpen waarbij de samenwerking tussen paard en ruiter positief opviel. De overgangen van de passage naar de uitgestrekte draf waren heel mooi vloeiend. De ruin blijft ook altijd opwaarts in de passage. De series waren foutloos en kaarsrecht gereden. De pirouettes werden beloond met meerdere tienen, het paard nam duidelijk veel gewicht op achter. Carl neemt de leiding over van Helen met 77,310%.

Hans Peter Minderhoud en GLOCK’s Dreamboy N.O.P.

GLOCK’s Dreamboy N.O.P. (v. Vivaldi) maakte een fitte indruk en het beeld was stukken beter dan gisteren. De appuyementen waren heel groot zijwaarts. Enorm veel schwung in de passage en hij bleef daarin heel goed in het ritme. In de piaffes zou hij iets actiever mogen doortreden. Helaas sloop er een foutje in de serie om de twee en ging het in de eners helemaal mis. Meerdere wissels werden op twee achterbenen gesprongen. De eners op de A-C lijn waren wel foutloos. Door de series kelderde de score naar 73,632%.

Gareth Hughes en Sinta van Hof Olympia

De meereizende reserve van team GB op de Olympische Spelen, Gareth Hughes, is op het EK aan een hele goede wedstrijd bezig. Gisteren wonnen ze met het team als zilver en vandaag liet hij weer zien erbij te horen. Het was een proef met veel losgelatenheid en schwung. Sinta van Hof Olympia danste werkelijk door de proef, met zeer veel techniek in de benen. Hij werd ook zeer vriendelijk voor gesteld en kreeg veel klopjes onderweg. Er was een hakkeltje in de eerste uitgestrekte draf en aan het einde van de serie om twee. IN de inzet van de eerste piaffe moest hij mesten, dus dat ging niet helemaal vloeiend, verder een top proef, die door de juryleden beoordeeld werd met 73,723%. 

Helen Langehanenberg en Annabelle

Wat een gratie in de proef van Helen Langehanenberg en haar merrie Annabelle (v. Conteur). Wat een paard, ze gaat met zoveel gemak, expressie, afdruk, gedragenheid en schwung door de oefeningen heen. Het was een aan éénschakeling van hoogtepunten, waarin de passage er nog eens boven uit kwam. Helen was jaren lang vaste waarde voor het Duitse team met  Damon Hill en heeft met deze fantastische merrie de weg terug weer gevonden.

Victoria Max Theurer en Abegglen FH

Een prachtige proef voor de Oostenrijkse Victoria Max Theurer en haar Ampère-nakomeling Abegglen FH. Met heel veel gratie, gemak en expressie gingen zij door de proef. Met zoveel werklust laat Abeggelen alle onderdelen zien. Alleen in de serie om de pas sloop een fout, waardoor de score kelderde naar 71,672%.

Marlies van Baalen en Go Legend DVB

Op haar eerste EK reed Marlies van Baalen vandaag een prachtige Grand Prix Spécial. Tegenwoordig mag die op eigen gekozen muziek gereden worden en dat geeft echt een extra dimensie! De overgangen tussen de passage, uitgestrekte draf en passage waren vloeiend en expressief. Zowel de draf- als de galopverruimingenwaren heel gedurfd en met veel bodem. In de stap lieten ze nog wat punten liggen. In de uitgestrekte stap mag Go Legend nog iets meer uit de schouder ruimte naar voren maken en de verzamelde stap was niet helemaal zuiver. In de laatste lijn gaf Go Legend nog iets extra’s en ging, met zijn oortjes naar voren, enorm gedragen en van de grond. De score van 69,377% was zeker niet ruim bedeeld.

Adelinde Cornelissen en Governor

Waar Governor in de Grand Prix nog vaak te kort werd in de hals, was dit nu beter op lengte, tot de laatste lijn, waarin Governor het een beetje op gaf en in de laatste piaffe ook niet in het ritme kwam. De eerdere piaffes waren ook iets voorwaarts. De passages waren heel mooi in het ritme en van de grond. De draf- en galopverruimingen waren heel gedurfd gereden. De series wissels om de pas en om de twee passen waren heel ruim en recht door gesprongen. Zowel in de draf- als galop appuyementen was heel veel ruimte en schwung te zien. De pirouettes waren en klein en gezet. Kortom een heel sterke proef met nog steeds ruimte voor verbetering voor deze pas tienjarige Governor. De score kwam uit op 72,134%. Eén van de juryleden zat laag met ruim 68%.

20.00 uur: Hans Peter Minderhoud en Glock’s Dream Boy
20.30 uur: Dinja van Liere en Haute Couture

Bekijk hier alle uitslagen.

Bron: De Hoefslag

Foto’s: Digishots