Karen Nijvelt - Elysias CHIO Aken 2022
Karen Nijvelt - Elysias CHIO Aken 2022 DigiShots

CHIO Aken | Dagboek Karen Nijvelt: “Dit is pas het begin!”

Dressuur

Donderdagochtend stond voor onze Nederlandse dressuuramazones het eerste onderdeel van de landenwedstrijd van CHIO Aken op het programma; de Grand Prix. Acht landenteams gingen hier de sportieve strijd met elkaar aan. Karen Nijvelt en haar dertienjarige Elysias (v. Jazz) mochten het spits afbijten in de mooie, maar indrukwekkende baan. 

Advertisement

Met gemak

Als nieuwe combinatie in dit deelnemersveld moeten de juryleden haar nog ‘leren kennen’. De score van 69,87% was ook zeker niet ruim bedeeld en was uiteindelijk goed voor de 27e plaats. De combinatie liet een hele fijne proef zien, waarin Elysias een heel fraai beeld toonde en de oortjes mooi naar voren had. Buiten een kleine schrikreactie in de hoek en een paar hakkeltjes voerde de ruin alle onderdelen met gemak uit en toonde hij ontzettend veel kracht en balans. In de galop liet hij prachtige, ruim doorgesprongen wisselseries zien en in zowel de draf als de galop liet hij mooie en elegante verruimingen zien.

Goed geregeld

“Ik vond het eigenlijk niet zo heel erg dat ik als eerste moest, want zo was ik er ook meteen vanaf”, steekt Karen lachend van wal. “Ik was alleen een beetje bang dat er nog veel mensen plaats zouden nemen op de tribunes tijdens mijn proef en dat Elysias daar wat onrustig van zou worden, maar dat hebben ze hier heel goed geregeld. Zodra de bel gaat, mag er niemand meer lopen of de tribunes op, dus dat was super fijn.”

Speciaal moment

“Ik had voor het losrijden zo’n 40 minuten ingepland, maar na een kwartier liep hij al zo fijn dat we eigenlijk klaar waren om de baan in te gaan. In de tien minuten-ring vond hij het even spannend, maar daardoor kon ik hem wel weer even mooi bij de les zetten. Deze baan in Aken binnenstappen is toch wel een speciaal moment, ik moest zelf echt weer even focussen. Op het eerste lijntje van de proef voelde ik hem een beetje naar rechts trekken, alsof hij dacht ‘Zou het ook een optie zijn om rechtsaf te gaan en naar buiten te lopen?’, maar dat was natuurlijk geen optie, dus we gingen mooi linksaf en uitstrekken. Daarna voelde hij super aan en liet ik hem iets meer los en op zijn eigen benen lopen.”


Karen Nijvelt - Elysias CHIO Aken 2022 DigiShots

“Heel blij”

“Ik weet niet waar hij daarna in de hoek van schrok, maar er zal vast iets geweest zijn. Dat was wel heel jammer, want daardoor zakt je score voor het appuyement ook meteen. Vroeger kon hij best lang in die spanning blijven hangen, maar nu liet hij dat weer heel snel los en konden we fijn doorrijden. Het hakkeltje in de laatste wissel van het zig-zag appuyement was denk ik ook een beetje mijn fout. Hij viel een beetje door en ik had hem net niet snel genoeg weer op zijn eigen benen lopen voor die laatste wissel. De tweede piaffe was ook niet zo mooi, omdat hij eigenlijk iets te gemakkelijk de passage in liep, waardoor hij niet doortrok naar de piaffe. Dat is wel iets waar ik zaterdag in de Special wat meer op ga letten. De eerste en laatste piaffe waren weer wel heel mooi, dus daar was ik super blij mee. Zonder die foutjes had hij zeker nog hoger kunnen staan, maar het had ook veel erger gekund, dus voor nu ben ik heel blij met hoe het ging.”

“Dit is pas het begin”

“Je merkt wel dat je redelijk onbekend bent op dit podium. Voor de onderdelen die hij écht goed doet, zoals de series, kreeg hij naar mijn mening nu best lage cijfers. Dat is de sport en dat is ook niet erg. Ze hebben hem nu allemaal voor het eerst gezien en ik denk dat als hij zich zo blijft ontwikkelen, hij het komende seizoen wel mee gaat doen bij de beste zoveel. Ik rij hem al vanaf zijn vierde en hij heeft vroeger zo veel last gehad van spanning, dat dat nu nog een beetje tussen mijn oren zit. Ik moet hem ook in dit soort omgevingen gaan vertrouwen. Iedereen die ik na afloop van onze proef gesproken heb, is heel erg onder de indruk van hem, dus wat mij betreft is dit pas het begin!”, vertelt ze trots. 


Karen Nijvelt - Elysias CHIO Aken 2022 DigiShots

Derde plaats vasthouden

Na dit eerste onderdeel van de landenwedstrijd staat Denemarken bovenaan, gevolgd door Duitsland en Nederland. “Ik denk eerlijk gezegd dat stijgen in dit klassement heel erg lastig gaat worden. Er staan enorm goede teams, dus het kan alle kanten op gaan. Ik denk dat wij met z’n allen van tevoren niet verwacht hadden om nu al bij de beste drie te zitten. Zeker die andere meiden hebben super knap gereden, dus als we dit vol kunnen houden en zaterdag foutloos door de Special heen komen, kunnen we die derde plaats misschien wel vasthouden.”

“Hier had ik wel voor getekend!”

“Ik ga voor zaterdag zeker letten op de dingen die vandaag beter konden. Ik vind de Special zelf een hele fijne proef om te rijden. Daarin zitten onderdelen en overgangen waar Elysias heel hoog op kan scoren, dus dat werkt zeker in ons voordeel. Morgen pakken we in de training even een paar lijntjes uit de Special mee die we normaal niet zo vaak rijden, zoals de pirouette-serie-pirouette. Ik ga zaterdag vooral voor ontspanning en iets meer lossigheid in de bovenlijn, maar over vandaag ben ik in ieder geval al heel erg tevreden. Ik had hier van tevoren echt wel voor getekend!”, sluit ze af. 

Lees hier de proeven van de Grand Prix terug in het liveblog van De Hoefslag

Bekijk hier alle uitslagen

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Karen Nijvelt - Elysias