Annemieke Buizer en Kyramante-strh
Annemieke Buizer en Kyramante-strh Denise van der Plas

Annemieke Buizer: “Ik moest maar hopen dat ze bij mij zou passen”

Dressuur

Toen Annemieke Buizer in 2018 haar zevenjarige Kyramante-strh (v. Everdale) kocht, was ze erg onder de indruk van de bloedlijn van de merrie. Ze vroeg zich dan ook af of zo’n heet paard wel bij haar zou passen. Nu, vier jaar later, ziet Annemieke hier vooral de voordelen van in en werken ze samen naar een nog rustiger en constanter beeld in de ring, voordat ze binnenkort hun Z2-debuut gaan maken. 

Advertisement

Sportpredicaat

Kyramante-strh is gefokt door Stoeterij Beltmanshoeve. Annemieke heeft zevenjarige Everdale-dochter vier jaar geleden gekocht bij Linda van Doorn, omdat ze op zoek was naar een opvolger voor haar Lichte Tour-paard. “Toen ik haar net had, zijn we naar de keuring gegaan en werd ze al gauw ster. Op de centrale keuring werd ze voorlopig keur. Ik heb haar zelf zadelmak gemaakt, waarna we de IBOP hebben gereden; met 78,5 punt werd ze elite”, vertelt Annemieke. Het volgende doel van de combinatie is door deze indrukwekkende voorgaande prestaties misschien wel al duidelijk: het sportpredicaat halen. 

“Dressuurtypje”

“Kyra is een heel sierlijk gebouwd paard, echt zo’n dressuurtypje. Haar uitstraling sprak me meteen aan, maar ik was in het begin wel een beetje onder de indruk van haar bloedlijn. Het is vrij pittig, omdat er Everdale en Jazz in zit. Ik moest maar hopen dat dat bij mij zou passen. Nu merk ik in de ring wel dat ze wat spanning opbouwt, maar dat is denk ik een kwestie van kilometers maken en ermee leren omgaan. Als die spanning eruit is, kan ze heel goed lopen en heel goed scoren op bepaalde onderdelen.”

Ervaring en rust

“Ik neem haar ook wel eens mee naar het strand, zodat ze gewoon iets meer ziet. Ik merk wel in de ring dat dat werkt. Hoe meer ze ziet, hoe beter ze met die spanning om kan gaan. We hebben in het Z1 nu 41 winstpunten behaald en aan meerdere kampioenschappen meegedaan, dus binnenkort zullen we de overstap gaan maken naar het Z2. Misschien ga ik ook wel met haar de Lichte Tour halen. Of zelfs hoger, maar we nemen alle tijd. Daarom heb ik ook de overstap naar het Z2 nog niet gemaakt. Ik wilde dat ze eerst meer ervaring op zou doen en meer rust zou krijgen in de ring.”

“Hartstikke fijn”

Afgelopen zaterdag reed de combinatie mee op de wedstrijd in Hazerswoude-Dorp. Met nette scores van 67,14% en 67,71% wisten ze hier twee keer naar de eerste plaats te rijden. “Ze liep eigenlijk hartstikke fijn zaterdag! Op een gegeven moment gingen ze paarden uit de wei halen naast de ring, waardoor ze wel een beetje gespannen werd. Gelukkig konden we het samen goed oplossen en konden we fijn verder rijden. Er zijn natuurlijk nog wel wat kleine dingetjes waar we aan moeten werken, dus daar kan ik met mijn trainsters Daniëlle van Mierlo en Judy de Winter weer mee aan de slag.”

Door het vuur

“Kyra is een heel lief en aanhankelijk paard, maar ze kan onder het zadel wel heel pittig zijn door haar afstamming. Dat heeft ook voordelen, want als ze eenmaal loopt, dan gaat ze ook echt voor je door het vuur. Als we die spanning eruit gaan krijgen, wordt het een heel fijn paard. Ik run samen met mijn ouders en zussen een manege, dus de wedstrijden rij ik vooral tussendoor als hobby. Het is erg druk, maar toch wil ik graag verder in de sport. En natuurlijk dat sportpredicaat behalen!”, sluit Annemieke af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan