Chelsea Boersma en Calt's Haydn F
Chelsea Boersma en Calt's Haydn F Foto: Privébezit

Chelsea Boersma: “Ik kon de eerste weken niet beseffen dat hij echt van mij is”

Dressuur

Tweeënhalve maand geleden kreeg Chelsea Boersma onverwachts de kans om de tienjarige Calt’s Haydn F (v. Charmeur) van haar instructrice over te nemen. Een once in a lifetime kans, die ze nooit verwacht had te krijgen. De combinatie schittert in de ring en heeft de smaak flink te pakken wat scores en klasseringen betreft. 

Advertisement

“Ik vond hem altijd al gaaf” 

“Ik ken Haydn al best lang, maar sinds 1 april is hij ook echt van mij”, steekt Chelsea van wal. “Ik heb voorheen gewerkt op de stal waar zijn oude eigenaren, Arno Pouw Kraan en mijn instructrice Judith Huizinga, hun paarden hebben staan. Ik kende hem altijd als een paard dat het alleen doet als alles klopt. Het is geen paard waar je zomaar iedereen op kan zetten. Hij doet het alleen als hij je volledig vertrouwt. Ik vond hem altijd al gaaf, en het leek me heel leuk om er ooit eens op te zitten, maar daar heb ik verder nooit iets mee gedaan.” 

“Nooit verwacht” 

“Rond oktober begon mijn zoektocht naar een nieuw paard. Mijn vorige paard, een Toto Jr.-zoon, werd op een gegeven moment afgekeurd voor de sport, waardoor mijn droom in duigen viel. Ik had hem gekocht met het doel om de Subtop te behalen en had er vrijwel al mijn geld, tijd en energie in gestoken; hij was echt mijn enige toekomstpaard. Midden maart kreeg ik plotseling een telefoontje van Judith waarin ze vroeg of ik Haydn wilde overnemen. Dat had ik echt nooit verwacht. Ze had een tijdje daarvoor haar Grand Prix-paard Amadeus al aan Indy Schuring geschonken, dus dat zij en Arno mij de kans zouden geven om Haydn over te nemen, zag ik echt niet aankomen.” 

Onwerkelijk 

“Ik heb hem één keer proefgereden en daarna was hij van mij en moesten we het zelf doen. De eerste dag was alles een beetje te veel voor hem. Hij had veel spanning door de verhuizing en we vertrouwden elkaar nog niet. Daardoor sloten we ons volledig voor elkaar af en was er geen communicatie meer. Dat werkte zo niet. Judith heeft ons daarna drie weken intensief begeleid om een goede start te maken. Nu doe ik nog steeds één of twee keer in de week bij haar lessen en dat blijf ik doen. Ik wilde ruim een half jaar de tijd nemen om aan elkaar te wennen en een combinatie te vormen, maar door de hulp van Judith ging het zo bizar goed, dat ik na een maand een startpas heb aangevraagd. In de korte periode zijn er zoveel kwartjes gevallen dat het zonde was om nog niet te gaan starten. Het was natuurlijk wel spannend, omdat ik hem echt moest helpen op vreemd terrein en ik hem moest overtuigen dat het goed zou komen, maar als je dat voor elkaar hebt, doet hij er echt een schepje bovenop! Ik vind het nog steeds onwerkelijk dat we elkaar zo snel zijn gaan vertrouwen.” 

Vertrouwen 

“We hebben ook nog steeds dagen ertussen zitten waarop hij het heel erg eng vindt en hij doet het dan ook alleen als ik hem weet te overtuigen dat alles goed is en ik zijn vertrouwen op dat moment win. Je voelt zijn hartslag echt door je laarzen heen bonken, maar zodra hij dan uitademt en zijn oortjes gaan flapperen, weet je dat je hem hebt. En dan kun je alles met hem doen! Het is heel lastig te omschrijven, maar dan geeft hij echt zijn volle 100% en is hij volledig op mij gefocust. Ik heb dat gevoel nog nooit zo sterk gehad met een ander paard.” 

Verschijning 

“Binnen drie wedstrijden haalden we tien winstpunten. We haalden vijf keer een eerste plaats en een keer een tweede, dat is echt bizar en heel erg gaaf. Dit weekend haalden we 68,86% en staken we met 25 punten boven de nummer twee uit. Haydn is een heel imposant paard van 1,83 m, dus er komt écht een verschijning de ring binnen. Hoewel het onze eerste keer op ander terrein was, ging hij echt voor me door het vuur. We zijn samen onze bubbel ingegaan en zijn gewoon gaan rijden!” 

Geen haast

“Over twee weken gaan we ons Z2-debuut maken. Ik wil eerst nog even de wissels oefenen en alles goed bevestigen voordat ik mezelf in het diepe gooi. Als ik op wedstrijd ga, wil ik wel mijn best doen om te winnen en correct te rijden en niet omdat ik alles per se zo snel mogelijk wil doen. Haydn gaat nooit meer weg, dus ik heb geen haast. Ik wil pas gaan wanneer ik denk dat we het ook echt kunnen en ik wil ook lekker met hem kunnen ontspannen in het bos. Hij kent alle oefeningen, zelfs de passage, piaffe en pirouettes, maar het is nu aan mij om Judiths knopjes te vinden en goed met hem te communiceren!” 

Doelen 

“Ik had in mijn hoofd dat ik echt wel een jaar lang de tijd had om te sparen voor een slipjas, maar als we op dit tempo doorgaan, denk ik dat we dat niet gaan redden”, lacht Chelsea. “Hij doet lang niet alles automatisch, maar hij kent wel alle oefeningen al, dus bij goede communicatie kan het heel snel gaan. Ik zit echt op een roze wolk wat onze progressie betreft! Met mijn vorige paard was mijn doel om ooit in de Subtop te rijden, maar met Haydn hoop ik stiekem de U25 Grand Prix te halen. We hebben nog drie jaar, dus ik hoop dat we dat gaan halen, maar als het niet lukt is het ook niet erg. Voor nu wil ik vooral samen genieten.” 

“Heel erg dankbaar” 

“Hoewel Haydn nooit openbaar te koop is geweest, vond Judith het het proberen waard en daar ben ik haar, en Arno natuurlijk ook, nog steeds heel erg dankbaar voor. Het is echt de realiteit nu en ik zie hem elke dag, maar de eerste twee weken kon ik gewoon niet beseffen dat hij écht van mij is. Het is zo’n gaaf paard en ik had nooit verwacht had dat hij van mij zou kunnen zijn. Mensen kunnen voor hem neerleggen wat ze willen, maar hij gaat niet meer weg. Echt niet”, sluit ze trots af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan