Jozefine van der Meer en Time Square van de Kymmelshof
Jozefine van der Meer en Time Square van de Kymmelshof Foto: Linda van der Kooi-Reitsma

Jozefine van der Meer: “Nooit verwacht dat het zo zou uitpakken!”

Dressuur

Toen Jozefine van der Meer in 2019 de toen driejarige Time Square van de Kymmelshof (v. Standing Ovation) tegenkwam, wist ze meteen dat dat haar paard moest worden. Hoewel het niet makkelijk is geweest door de gezondheidsproblemen van de merrie, heeft Jozefine niet opgegeven en heeft ze nu ‘het fijnste wedstrijdpaard’ dat ze ooit heeft gehad!

Advertisement

“Het ras past bij mij!”

“Eind 2019 ben ik op zoek gegaan naar een jonge Haflinger met als gebruiksdoel voornamelijk de sport en daarnaast mennen en buitenritjes. Ik heb naast verschillende dressuurpaarden ook altijd een Haflinger gehad, dus toen onze Haflingermerrie Alviera, die voorheen Z1 dressuur liep, met pensioen moest, begon ik het rijden met een Haflinger echt te missen. Ze zijn zo leuk en veelzijdig en het ras past gewoon heel goed bij mij!”, vertelt Jozefine.

Keuze snel gemaakt

“Tijdens mijn zoektocht kwam ik Time tegen. Vooral door de moeder van Time, Tirana van de Haflingerborg, dacht ik dat dit nog wel eens een hele leuke merrie kon zijn. Zo’n vijftien jaar geleden reed ik namelijk met mijn toenmalige KWPN’er in het Z en Tirana liep toen ook in het Z. Ze wist regelmatig de dressuurpaarden het nakijken te geven, dus ik weet nog dat ik toen dacht: dat zou ik ook nog wel eens willen doen met een Haflinger. Toen ik haar dochter te koop zag staan, was de keuze dus snel gemaakt”, lacht ze.

Verkopen

“In de zomer van 2020 hebben we Time zadelmak gemaakt en ben ik haar rustig aan wat gaan rijden. Time was niet altijd de makkelijkste en had erg snel last van stress. In het jaar daarop ging het rijden steeds een stukje minder tot ik op een gegeven moment helemaal niets meer met haar kon. Het enige wat ze deed was vluchten en met haar hoofd schudden. Uiteindelijk heb ik haar eind vorig jaar zelfs te koop gezet, omdat ik dacht dat we als combinatie niet bij elkaar pasten en dat het daaraan lag.”

“Compleet ander paard”

“Toch had ik altijd wel ergens in mijn hoofd de gedachte dat er iets niet klopte, dus ik heb haar toen nog een keer laten onderzoeken door de dierenarts. Uit het bloedonderzoek kwamen waardes die konden wijzen op maagzweren. Daar had ik zelf ook wel al aan gedacht. We hebben haar daarna een aantal weken behandeld en twee weken daarna ben ik weer opgestapt. Vanaf dat punt ging het rijden weer steeds iets beter en merkte ik dat ze zich echt beter voelde, maar het echte omslagpunt kwam halverwege maart dit jaar, toen het van de ene op de andere dag een compleet ander paard was!”

Spannend

“Omdat het weer zo goed ging, heb ik ons niet veel later al voor onze eerste wedstrijd opgegeven. Dat vond ik wel spannend, omdat ik gewend was om op ruim bewegende KWPN’ers mee te rijden, maar we hebben bijna iedere wedstrijd wel een prijs en drie of meer winstpunten. Afgelopen weekend werden we op CH Gorredijk nog eerste en tweede met 211 en 207 punten in het L1!”

“Als je er zelf maar in gelooft”

“Ik ben heel blij dat ik toch niet heb opgegeven en ben blijven geloven in mijn lieve en mooie dressuurhaflinger”, vertelt ze trots. “Dat het zo zou uitpakken had ik nooit verwacht. Ik heb eigenlijk nog nooit zo’n fijn wedstrijdpaard gehad, ze heeft een super instelling en is heel werkwillig. Op 1 juli mogen we starten op de Friese Kampioenschappen waar we ons tijdens de eerste selectiewedstijd al voor wisten te plaatsen. Ik hoop natuurlijk dat we daar ook weer zo goed rijden, maar meedoen is al een cadeautje, zeker gezien de gezondheidsproblemen van Time afgelopen winter. Mijn doel voor de toekomst is proberen zo ver mogelijk te komen en ik denk dat, als je er zelf in gelooft, er heel veel mogelijk is, óók met een Haflinger. Of nee, zéker met een Haflinger!”, sluit ze enthousiast af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto: Linda van der Kooi-Reitsma