Monique Hijdra en Dirigent
Monique Hijdra en Dirigent Foto: Judimage

Monique Hijdra: “Heel bijzonder dat ik voor mijn hobby op dit niveau mee kan rijden met Dirk!”

Dressuur

Monique Hijdra en haar Dirigent (v. Painted Black) reden zaterdag op de Ruiterweek in Beesd met scores van 62,71% en 62,93% naar de eerste en tweede plaats in het ZZ-Zwaar. Ze heeft de veertienjarige ruin zelf met veel geduld en goede communicatie opgeleid tot waar ze nu zijn. Met het Prix St. Georges-startbewijs en een goed gevoel over hun laatste wedstrijd op zak, maken ze zich nu klaar voor hun Prix St. Georges-debuut.

Advertisement

Op slag verliefd

Negen jaar geleden ging Monique met een flinke eisenlijst op zoek naar een nieuw paard. Ze had verwacht dat het wel even zou duren tot ze haar perfecte paard zou vinden, áls dat al zou lukken. Tegen alle verwachtingen in was het bij de eerste bezichtiging direct raak. “Ik had Dirk al een aantal keer op video gezien en besloot toen toch maar te gaan kijken bij hem. Ik galoppeerde bij het proefrijden aan en wist gewoon dat hij het was”, vertelt ze. “Ik kocht hem als hengst zijnde, maar veel mensen raadden mij af om hem te kopen, omdat zijn karakter en looplust wel eens anders zou kunnen worden door het ruinen. Gelukkig heb ik zelf alles behalve spijt van mijn aankoop.”

Zelf opgeleid

Toen ze de ruin kocht, was hij pas net zadelmak, dus verder heeft ze hem helemaal zelf opgeleid tot waar ze nu zijn. “Dat is eigenlijk heel erg goed gegaan. Hij is ontzettend meewerkend en doet alleen iets fout wanneer hij mij niet begrijpt, dus dat kan ik hem niet kwalijk nemen. Ik heb hem eigenlijk alles vanaf de grond aangeleerd met de hulp van Tristan Tucker. Vroeger ging ik tijdens het losrijden ook aan de hand alle oefeningen voorbereiden. Mensen keken me dan heel gek aan, maar we wonnen vervolgens wel. Zonder dat waren we nooit gekomen waar we nu zijn.”

Bewuster

“We hebben tussen zijn opleiding door wel een paar pauzes ingelast vanwege mijn twee zwangerschappen en een kwaadaardige tumor bij zijn oksel. Het was nog maar de vraag of dat goed zou aflopen, maar het is gelukkig allemaal goedgekomen. Sindsdien ben ik me wel een stuk bewuster van hoe bijzonder het is dat we dit allemaal kunnen doen samen.”

“Het voelde niet goed”

Hoewel de combinatie op haar vorige wedstrijd al de laatste winstpunten in het ZZ-Zwaar bij elkaar had gereden, wilde Monique zaterdag toch nog in deze klasse starten. De vorige wedstrijd ging niet zoals gehoopt en ze wilde de klasse wel met een goed gevoel afsluiten, voordat ze de overstap gaan maken naar de Prix St. Georges. “Het voelde niet goed om zo ons Prix St. Georges-debuut te gaan maken en ik wilde eerst nog even de bevestiging krijgen dat we dit niveau echt aankunnen.”

“We horen hier wél thuis”

Die bevestiging kreeg ze. “Zaterdag kregen we jurycommentaar waarin stond dat we alle oefeningen goed beheersen en dat we een mooie en sympathieke combinatie vormen die zonder gedoe de proef doorkomt. Daar sta ik ook echt voor, dus ik vind het heel fijn dat anderen dat ook zo zien. Toen wist ik zeker dat wij hier wél gewoon thuishoren.”

“Heel bijzonder”

De slipjas is al besteld, met paarse accenten; hét kenmerk van Monique en haar bedrijf PK4You. “Ik wil nog iets meer de puntjes op de i zetten voor we ons debuut gaan maken in de Prix St. Georges. Mijn doel was eigenlijk altijd om verder te komen dan ik voorheen ben gekomen; ZZ-Zwaar met twee winstpunten. Nu is mijn nieuwe doel om een winstpunt in de Prix St. Georges te halen. Ik vind het behalen van kleine doelen altijd leuker en motiverender dan het stellen van een heel groot doel dat heel ver weg is. Ik werk van stap tot stap en stel mijn doelen steeds bij. Ik ben nu vooral moeder en zelfstandig ondernemer, dus ik vind het al heel bijzonder dat ik voor mijn hobby op dit niveau mee kan rijden met Dirk!”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Judimage