Gosse Pieter Hellinga en Mr. Handsome
Gosse Pieter Hellinga en Mr. Handsome Foto: Gerbirch Raap Fotografie

Gosse Pieter Hellinga: “Ik hoop dat Mr. Handsome mijn tweede GP-paard wordt”

Dressuur

Zondag wist Gosse Pieter Hellinga in de klasse M1 de titel Friese Kampioen op zijn naam te schrijven met zijn vijfjarige Mr. Handsome (v. Toto Jr.). Nu alles in de training steeds meer op zijn plek begint te vallen, ziet Gosse Pieter veel potentie in het jonge paard en hoopt hij er zijn tweede Grand Prix-paard van te kunnen maken in de toekomst. 

Advertisement

“Meteen heel leuk”

Gosse Pieter heeft Mr. Handsome als jong paard vanuit de weide gekocht. Zijn fokker, Deanne Elzinga, woonde in de buurt en wilde ook graag dat de tweejarige vos een beetje in de buurt zou blijven. Gosse Pieter viel gelijk voor zijn looks. “Hij draafde een paar pasjes en heeft een heel stout oog, dus dat zag er meteen heel leuk uit. Het is een groot paard, wat in mijn geval heel fijn is, omdat ik zelf ook groot ben. We hebben hem gekocht, mee naar huis genomen en het rustig aan gedaan, zodat hij goed de tijd kreeg om te wennen en uit te groeien”, vertelt hij. 

“Het kost me aardig wat moeite”

“We hebben het heel rustig aan gedaan en ik merk nu hij vijf is pas dat hij echt wat sterker begint te worden. Het is een ontzettend lief paard, maar hij heeft wel een vonkje. Hij is ook wel typisch; als hij iets hoort of ziet, gaat hij opeens aan. Hij is heel alert, maar zal nooit omdraaien of stout doen. Hij is voor zijn grootte ontzettend lenig, dus dat voel je wel met rijden, want alles wiebelt. Dat vind ik wel het moeilijkste aan hem. Het kost me aardig wat moeite om hem stabiel te houden met dat grote lichaam, maar dat gaat wel steeds beter.”

Kampioenschappen

Afgelopen winter werd de combinatie reservekampioen in het L2. Vanaf dat moment kreeg Gosse Pieter het gevoel dat Mr. Handsome klaar was om verder getraind te worden. “We moesten wel weer even opnieuw groeien in deze klasse, maar zo groei je wel naar zo’n kampioenschap toe. Nu viel alles eigenlijk weer heel mooi op z’n plek. Vrijdag reden we de voorrondes van de Friese Kampioenschappen en toen zaten er wel nog wat rommeltjes in de proef, maar werden we toch eerste. Zondag hadden we op zich geen fouten en wonnen we met een hele mooie score van 71,58%. Ik zou zelf graag willen dat het nog iets gemakkelijker gaat. Het voelt voor mij nu alsof ik heel veel moet sturen, maar dat heeft denk ik ook met zijn grootte te maken.”

Grote baan

“Ik denk dat het met hem wel heel goed is om in de 20x40 baan alle klasses rustig te doorlopen. Zo wordt hij nu handig en hebben we het in de grotere baan straks hopelijk makkelijker. We hebben thuis een 20x60 baan en ik merk dat hij daarin ook veel groter draaft. In de proeven hebben we dat gevoel nu nog niet, omdat we steeds bochtjes moeten draaien en moeten sturen.” 

Niet van start op NK

Hoewel ze zijn afgevaardigd naar het NK, zullen ze hier niet van start gaan. “Op de dag van het NK vertrekt mijn vliegtuig naar Ibiza. Ik heb nog wel gekeken of ik misschien iets om kon zetten, maar ik denk dat ik het aan me voorbij moet laten gaan. Ik kon op de Indoorkampioenschappen ook al niet van start gaan, omdat ik toen ziek was. Daar baalde ik toen echt enorm van. Ik had zelf verwacht dat het NK later zou zijn, dus dat dit nu samenvalt is heel erg jammer. Ik ga me daarom nu focussen op de Pavo Cup en hoop dan uiteindelijk toch een keer in Ermelo uit te komen”, lacht hij. 

Hobbypaard

Gosse Pieter runt samen met zijn vriend Trainingsstal GPB in Marum. Ze leiden paarden op tot en met de Grand Prix en hebben hiervoor elf stallen tot hun beschikking. “De paarden die we kopen en opleiden gaan altijd vrij snel weer weg. We kiezen daarom altijd één paard uit dat blijft. Mr. Handsome is mijn blijvertje. Ik heb eerder Grand Prix gereden, dus ik hoop dat hij mijn tweede Grand Prix-paard wordt. Ik denk dat hij het kan; het is een heel goed paard. De andere paarden train ik voor mijn werk, maar hij is een beetje mijn hobbypaard!”, sluit hij lachend af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mphorses.nl is niet toegestaan 

Foto: Gerbrich Raap Fotografie