Moenza Schepers met Valkje en Mini
Moenza Schepers met Valkje en Mini Foto: Artist Nanouk Weijnen

Moenza Schepers: “Mijn allergrootste droom is Grand Prix!”

Dressuur

Moenza Schepers’ droom is om ooit Grand Prix te rijden. De jonge amazone is al op de goede weg met haar zevenjarige So Special (v. FS Mr. Right) en driejarige Beukenoord’s Ariana (v. Westerhuis Cupido), die ze beide uitbrengt op wedstrijd! 

Advertisement

Kerstcadeautje

“So Special, die wij Valkje noemen, heb ik nu zo’n 2,5 jaar. Ik werd te groot voor mijn vorige pony, dus we gingen op zoek naar een grotere. Precies met kerst vonden we Valkje. Zij was echt perfect. Ze heeft natuurlijk een mooi kleurtje, maar ze heeft ook hele mooie gangen. Ze is best eenkennig, maar ik had meteen een klik met haar! We kochten haar en ze was eigenlijk mijn kerstcadeautje”, vertelt Moenza. “Valkje kende destijds eigenlijk nog vrijwel niks, dus we hebben haar samen met mijn instructrice Pilou van Dijk opgeleid. Dat is wel echt met ups en downs gegaan. We hebben het eerste jaar even flink moeten doorzetten, maar als je eenmaal weet hoe ze in elkaar zit, doet ze alles voor je!”

Krachtige proef

Onlangs reden Moenza en Valkje hun M1-debuut. “Valkje is een hele pittige pony met een uitgesproken karakter. Voorheen was ze met losrijden en in de proeven altijd zo heet dat ze eigenlijk iets te lastig was voor me. Deze keer was ze met losrijden weer heel erg heet, maar nu kon ik dat omzetten naar kracht. Ze liep een hele krachtige proef en we reden mooie lijntjes. We werden eerste met 70,67%, wat meteen een nieuw record was, en tweede met 61,00%. Daar was ik wel echt heel erg blij mee! Ik zou haar het liefste nog FEI Z2 willen starten. Als dat niet lukt, wil ik haar in de paarden uitbrengen en dan kijken hoe ver we kunnen komen. Voorlopig gaan we dus rustig doortrainen voor het Z!”

“Niet wat we zochten”

“Beukenoord’s Ariana, die wij Mini noemen, heb ik nu bijna een half jaar. Ik was eigenlijk op zoek naar een kleinere pony waar ik kinderen les op kon geven, maar toen kwamen we Mini toevallig tegen. Ze werd kampioen op de keuring, dus haar wilden we wel heel graag hebben. Mijn opa is heel lang keurmeester geweest en van hem heb ik alles geleerd, dus hij heeft ook even meegekeken. Hij vond haar een hele sterke pony en ze was zó braaf. Echt een fantastisch beestje! Het was dus eigenlijk niet wat we zochten, omdat ze ook nog niks kende, maar we vonden een jonge, grotere pony ook wel super leuk”, lacht Moenza.

Verbaasd

Een tijdje terug reden Moenza en Mini hun eerste selectie in de B, en met succes! “Ze is pas twee keer mee op wedstrijd geweest. Laatst reden we onze eerste wedstrijd op een vreemd terrein en ik had eigenlijk niet zo’n hoge verwachtingen, omdat ze nog zo jong is. Ik was eigenlijk al blij als ik gewoon de ring door zou komen, maar ze heeft me echt heel erg verbaasd! Ze was ontzettend braaf! We haalden 68,00% en 67,67% en staan ergens in de top tien voor de selecties, dus ik was echt super tevreden. Ze is voor haar leeftijd echt heel gemakkelijk. Ik kan echt iedereen op haar zetten en je kunt alles met haar. Ze doet alles voor je als je haar goed begeleidt op spannende momenten. Ze kan namelijk nog best wel schrikken van dingen, maar dat wordt al steeds minder. De tweede keer gaat ze er dan ook prima langs.”

Grand Prix-droom

“Met Mini wil ik proberen voor mijn achttiende nog het Z te halen. Ik weet niet of we dat gaan redden met haar leeftijd, maar anders wil ik ook haar in de paarden uitbrengen! Ik wil haar gewoon zo goed mogelijk uitbrengen op het niveau dat voor haar het hoogst haalbaar is. Wat dat gaat worden, zien we dan wel! Wellicht houd ik haar na mijn achttiende, maar dat ligt aan wat zij aankan. Mijn droom voor nu is om FEI te rijden met de pony’s , maar mijn allergrootste droom is Grand Prix. Of dat haalbaar is, zien we na verloop van tijd wel”, sluit Moenza lachend af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Privébezit