Ilse Bijlsma en Ester van de Marne
Ilse Bijlsma en Ester van de Marne AmberHfotografie

Ilse Bijlsma: “Blij dat de punten overeenkwamen met mijn gevoel!”

Dressuur

Afgelopen zaterdag mocht Ilse Bijlsma in Harich met haar zesjarige Age T. en de vijfjarige Ester van de Marne in de ring verschijnen. Beide paarden zijn van Jehannes 484 en tonen talent voor het hogere werk. 

Advertisement

Wennen

“Ik heb Age nu iets meer dan drie jaar. Ester rijd ik sinds november, maar is niet van mij zelf. Het is een hele grote merrie van 1,74m en ze heeft echt haar eigen karakter, dus in het begin was het wel even wennen. Sinds ongeveer twee maanden beginnen we elkaar echt te begrijpen!”

Spanning

De wedstrijddag begon voor Ilse ’s ochtends met twee B-proeven met Ester. “Ester is eigenlijk altijd voor de keuringen geweest, dus dit was echt haar eerste KNHS-wedstrijd. Het inrijden ging heel erg goed! Ik was best wel zenuwachtig, want dit was haar eerste keer buiten en ze kan best fel op geluiden reageren. Toen ik in de baan kwam, merkte ik wel dat ze het wat spannend vond, maar het ging in principe nog prima. Net voordat mijn proef begon, begonnen ze met kranen te werken aan de achterkant van de bak. Dat vond ze natuurlijk heel erg eng, waardoor onze eerste proef wat minder goed ging. De stukken waarop ze ontspande, was ze wel mega fijn en deed ze alles super goed. Ik kreeg ontzettend leuk jurycommentaar; dat ze een geweldig paard is en veel potentie heeft voor de toekomst!” Voor de eerste proef kreeg de combinatie 56,17%. 

“Ik had mijn handen vol”

“Bij de tweede proef was het geluid iets verder weg, waardoor ik haar wel iets beter kon rijden. Toen ik daar kwam, zag ik dat we in een open ring moesten rijden. Het was wel echt lastig om zo’n onervaren en groot paard netjes in de ring te houden. Als ze aan is, gaat ze ook echt, dus ik had wel echt mijn handen vol met sturen. Voor deze proef kregen we 57,67%, maar ik had zelf wel hogere punten verwacht. Als je de twee proeven met elkaar vergelijkt, was het verschil enorm. Ik kreeg ook hier wel weer heel leuk jurycommentaar, maar de spanning die ze af en toe opbouwde heeft onze helaas score enorm omlaaggedrukt.”

“Dat gaf me vertrouwen”

’s Middags mocht Ilse met Age in de ring verschijnen in de M1. “De laatste tijd gingen de wedstrijden met Age niet heel goed. Telkens als ik voor mijn gevoel slecht reed, kreeg ik hele hoge punten, en als ik voor mijn gevoel goed reed, kreeg ik hele lage punten. Daardoor raakten we wel een beetje de motivatie kwijt om wedstrijden te rijden. Ik wist gewoon even niet meer hoe ik het hebben moest. Toen ik zaterdag opstapte, voelde ik gelijk dat hij fijn was. Ook met losrijden merkte ik dat hij echt vrolijk was! Ik kreeg daar ook al complimenten, dus dat gaf me wel meteen vertrouwen.”


Ilse en Age T. (Foto: WM Reijenga Fotografie)

“Heel erg fijn”

“Toen we de baan in gingen, was ik bang dat hij een beetje zou inkakken, maar hij hield het eigenlijk wel heel erg goed vol! Door zijn vrolijkheid maakten we wat foutjes en lieten we wat puntjes liggen, maar we haalden alsnog 65,17%. Die score klopte echt met mijn gevoel, dus dat was heel erg fijn! De tweede proef ging eigenlijk hetzelfde, ik reed die wel een beetje op safe, in de hoop niet dezelfde fouten te maken als in de eerste proef. Voor die proef behaalden we 61,33%, wat ik wel terecht vond, aangezien Age aan het einde van de proef toch wel wat moe was. Ik was al lang blij dat de punten eindelijk weer overeenkwamen met mijn gevoel!”

Talent

“Age is eigenlijk wel bedoeld voor de verkoop. We vinden het alleen lastig om te beslissen wat het juiste moment is. Wanneer doe je er goed aan? Het zou zonde zijn om hem nu te verkopen, als hij later de Z-oefeningen heel goed blijkt op te pakken. Ester is natuurlijk niet van mij, en is als het goed is drachtig nu, maar het is wel de bedoeling dat we haar hogerop gaan krijgen in de wedstrijden en dat ze gewoon weer mee gaat naar de keuringen. Ze heeft zeker talent voor het hogere werk, dus daar zal het niet aan liggen!”, sluit Ilse af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Afbeelding