Anne Kleijweg en Max Verstappen
Anne Kleijweg en Max Verstappen Foto: Marja Koole

Anne Kleijweg: “Max doet het heel goed met de afwisseling die wij hem bieden”

Sport

Hoewel Anne Kleijweg na de aankoop van haar Max Verstappen (v. Maurus 441) geen grootse plannen met hem had, blijkt de tienjarige ruin van alle markten thuis te zijn. Hij blinkt niet alleen uit in de dressuursport en het mennen, maar ook in de spring- en eventingsport. Tegen Anne’s eigen verwachtingen in is ze dit weer gaan oppakken nadat ze een paar jaar geleden een ongeluk heeft gehad tijdens het springen. 

Advertisement

Op slag verliefd 

De tienjarige Max Verstappen is nu bijna drie jaar van Anne Kleijweg en haar vader. Na het overlijden van hun Tinker kwam Max op hun pad. “Op de dag dat we het as van onze Tinker, die wij 19 jaar in ons bezit hebben gehad, bij het crematorium gingen ophalen, belde een vriendin met het nieuws dat Max te koop kwam en dat hij echt iets voor ons zou zijn. Wij waren helemaal niet op zoek naar een nieuw paard, maar wilden deze kans ook niet aan ons voorbij laten gaan. We waren beide, maar vooral mijn vader, meteen gek op hem, dus toen hebben we hem meegenomen naar Paardensport Chardon om hem daar te laten beleren voor de koets.” 

“Nooit gedacht” 

Daar bleek de tienjarige ruin toch wat pittiger te zijn dan verwacht. “We hadden in eerste instantie niet hele grote plannen met hem en wilden hem na de winter mee naar huis nemen, maar uiteindelijk werden we door familie Chardon heel erg enthousiast gemaakt over verschillende disciplines en het management dat zij daarbij toepassen. Zij trainen al hun paarden heel veelzijdig, dus ik ben uiteindelijk ook bij Jeannette gaan trainen voor het springen en crossen. Ik had daar vrijwel geen ervaring mee en dacht niet dat ik ooit nog zou gaan springen, omdat ik een aantal jaar geleden tijdens het springen onhandig ben geland na de sprong en lang moest revalideren. Omdat Max het zo leuk oppakte en mij een veilig gevoel gaf, zijn we dat met de goede hulp van Jeannette toch steeds verder gaan oppakken.” 

“Dat heeft ons echt geholpen” 

“We trainen veel samen met een stalgenoot, dus onze paarden zijn ook enorme maatjes geworden. Je merkt dat die paarden soms wel heel erg veel aan elkaar hebben. We gaan iedere week naar het strand, voor onszelf, maar ook voor de paarden. We trainen dan bijvoorbeeld onze conditie in de verlichte zit voor de cross, maar het stappen in het water is ook meteen weer een mooie training. Samen zoeken we tussen die ontspanning door naar kleine trainingselementen. Dat fanatieke, maar leuke trainen hebben we bij Chardon meegekregen. Dat heeft ons echt wel geholpen om zo ver te komen!” 

Hard werken, maar ook genieten 

“We hebben nu ook zeven winstpunten in het M1. De discipline die we daar voor nodig hadden heeft Raymond Lavigne, de dressuur instructeur bij Paardensport Chardon, ons bijgebracht. Raymond is altijd fanatiek en gaat altijd verder wanneer je eigenlijk denkt ‘Nu is het goed.’ Max vindt eigenlijk alles leuk en doet het allemaal voor je. Hij geeft altijd 200%, dus soms moeten we hem ook een beetje tegen zichzelf beschermen. Als hij ervoor gaat, gaat hij ook echt. Hij doet het heel goed met de afwisseling die wij hem kunnen bieden. Het mennen dat mijn vader met hem doet is weer een hele goede aanvulling op mijn trainingen met hem. We proberen hem alles te geven wat we kunnen, dus hij loopt in het weekend ook lekker buiten tussen de manegepaarden. Hij moet hard werken, maar moet ook hard kunnen genieten!” 


Anne’s vader met Max Verstappen - Foto: Richard de Groot

“Goed uitgepakt” 

Dat veelzijdig trainen is niet iets wat in Anne zelf zit. “Ik heb eigenlijk altijd vooral dressuur gereden, maar dit is wel heel natuurlijk gegaan. Max en ik vinden dit veelzijdige trainen beide heel erg leuk en kwamen bij een trainer terecht die er vertrouwen in had, dus het heeft voor ons heel goed uitgepakt. Voorheen was ons doel altijd om M-dressuur te rijden met winst, dus we hebben zelfs een feestje gegeven toen dat gelukt was, want we vonden dat er vooral in de paardensport wel eens wat meer gevierd mag worden. Nu zijn mijn doelen om te kijken of we de overstap naar het M2 kunnen maken, een cross volledig foutloos uitrijden en een winstpunt in het springen halen. Maar plezier hebben blijft voorop staan!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mphorses.nl is niet toegestaan.

De vader van Anne met Max Verstappen