Albert Nap - Global Star
Dressage at Blom 2016
© DigiShots
Albert Nap - Global Star Dressage at Blom 2016 © DigiShots DigiShots

Albert Nap na drie jaar terug in de ring met Global Star: “Heel blij dat hij weer écht fit is”

Dressuur

Door een ongeluk, blessures en revalidaties konden Albert Nap en zijn elfjarige Square A Global Star (v. Amazing Star) drie jaar lang niet in de ring verschijnen. Vorige week maakte de combinatie haar rentree in de klasse ZZ-Licht, en met succes! 

Advertisement

Ongeluk 

“Global heeft drie jaar geleden een ongeluk gehad, samen met ons andere paard Indy Luna Nana”, steekt Albert van wal. “Ze werden in de wei achterna gezeten door een hond, waardoor ze samen door alle omheiningen heen zijn gegaan, met alle gevolgen van dien. Indy kwam er best goed vanaf, maar Global liep voorop, dus hij heeft salto’s en flikflaks gemaakt en had allemaal draden om zijn benen heen. We konden het terugkijken op de bewakingscamera, maar dat hebben we maar één keer gedaan, daarna nooit meer. Het was echt luguber”, vertelt Albert. 

Niet fit 

“In eerste instantie leken de verwondingen van Global mee te vallen. Hij had wel grote wonden aan zijn benen, maar die konden gewoon gehecht worden. We hebben hem natuurlijk veel rust gegeven, maar daarna bleek hij toch vrijwel alles in zijn lichaam geblesseerd te hebben wat er maar geblesseerd kon zijn. Hij is daarvoor behandeld, heeft gerevalideerd en toen heb ik ook weer rustig wedstrijden met hem gereden. Hij haalde hele nette percentages, maar na de Hippiade ging het toch weer bergafwaarts. Hij voelde heel goed aan en was in principe helemaal goedgekeurd door de dierenarts, maar eigenlijk was hij achteraf toch nog niet fit genoeg.” 

Zuinig op hem zijn 

“We hebben hem weer volledig laten nakijken en toen bleek dat hij vrijwel al zijn gewrichten ontstoken had. Er was gelukkig niks ‘kapot’, dus we hebben toen besloten hem gewoon een jaar lang op rust zetten na zijn behandeling. We wilden echt zuinig op hem zijn. Dat ene jaar is uiteindelijk drie jaar geworden”, lacht Albert. “Er was natuurlijk corona, we wilden extra voorzichtig met hem zijn en we hadden een ander paard gekocht, waar we even iets meer op wilden focussen, zodat Global ook echt alle tijd kreeg die hij nodig had om te herstellen. Ik ben door dit alles wel extra blij dat hij nu weer helemaal fit is en fijn loopt!” 

“Heel blij” 

“Mijn partner Agnes is ongeveer een jaar geleden begonnen met Global opbouwen en ik ben zelf nu ongeveer twee maanden bezig met hem weer wedstrijdgericht trainen. Vorige week ging hij voor het eerst weer mee en ik was vooral heel blij met zijn gehoorzaamheid en met hoe braaf hij was. Vroeger waren er wel eens spannende situaties waarin het gewoon niet allemaal lukte. Vorige week was er best veel te zien rondom de ring, en daar keek hij ook wel naar, maar voor een paard dat drie jaar lang niet in de ring is verschenen, vond ik dat hij zich heel fijn liet rijden!” De combinatie ging naar huis met scores van 62,43% en 65,57%. 

Kracht 

“Ik ben vooral heel blij met hoe hij het momenteel doet. Hij moet alleen wel echt weer kracht winnen. Toen ik de filmpjes terugzag, zag ik wel aan hem dat hij qua kracht heel veel mist in vergelijking met drie jaar geleden. Het is nu zeker geen paard dat ZZ-Licht loopt en klaar is om de overstap te maken naar het ZZ-Zwaar of de Lichte Tour, maar dat was hij drie jaar geleden wel. Dat is natuurlijk ook de reden dat we voorzichtig met hem zijn. Hij kent alle oefeningen en doet deze goed, maar moet echt die kracht weer terugkrijgen.” 

Slipjas 

“Global is echt ontzettend lief; het is echt een kroelpaard. Hij is inmiddels elf, maar gedraagt zich nog steeds als een driejarige. Ik denk eerlijk gezegd ook niet dat dat ooit verandert. Hij is heel speels en soms ook wel een beetje brutaal, maar vooral heel lief”, lacht Albert. “Ik heb een periode twee paarden in de Subtop gehad. Voor ons bedrijf Square A Dressage reed ik toen een paard voor klanten in de Lichte Tour, maar die is verkocht. Mijn Grand Prix-paard heb ik nog steeds, maar die neem ik niet meer mee op wedstrijd, dus die rijd ik momenteel gewoon nog thuis met heel veel plezier. Ik zou toch wel heel graag die slipjas weer een keer aan willen en dat was drie jaar geleden natuurlijk al het plan, dus dat wordt nu ook het doel zodra Global er klaar voor is. Hij kent de oefeningen al, dus het is nu een kwestie van kracht winnen en zorgen dat hij fit blijft”, sluit Albert af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

 Foto: DigiShots