Tessa van Os - Niana
Duval Dressage Cup 2022
© DigiShots
Tessa van Os - Niana Duval Dressage Cup 2022 © DigiShots DigiShots

Tessa van Os over Niana V.O.D.: “Ik denk dat ze veel talent en potentie heeft!”

Dressuur

De vierjarige Niana V.O.D. (v. Desperado) liep zaterdag onder Tessa van Os naar de derde plaats op de Duval’s Dressage Cup in Nieuw en St Joosland. Haar afstamming en fijne karakter maken deze jonge merrie een belofte voor de toekomst.

Advertisement

Fokkerij

De vierjarige Niana V.O.D. is een dochter van Desperado, die zich onder Emmelie Scholtens al heeft bewezen in de Grand Prix, en is gefokt door de vader van Tessa, A.J. van Os, die in 2012 nog tot Fokker van het Jaar werd uitgeroepen. Het is een volle zus van de bij het KWPN goedgekeurde dekhengst Mowgli en een halfzus van Kjento (v. Negro), die begin september onder Lottie Fry nog tot Wereldkampioen werd uitgeroepen bij de zevenjarigen na vorig jaar dezelfde titel te hebben behaald bij de zesjarigen. 

Nationaal kampioen

“Ons pa heeft haar gefokt”, steekt Tessa van wal. “Ze is bij ons in de opfok geweest en mijn broer Jorg van Os heeft haar zelf klaargemaakt voor de keuring, waar ze vorig jaar nationaal kampioen werd. Daarna hebben we haar zadelmak laten maken en rustig opgepakt, omdat ze natuurlijk al een drukke periode achter de rug had. Het is een hele lieve merrie. Ze is heel vriendelijk, wil graag voor je werken en zet zich altijd in.”


Niana V.O.D. KWPN Kampioenschappen 2021 © DigiShots - DigiShots       

“Ze deed lekker haar ding”

Afgelopen zaterdag nam Tessa de merrie voor het eerst mee van huis. “Ik had niet per se verwachtingen. Het was de eerste keer, dus we gingen er heel open in. We zijn lekker op ons gemak gegaan en ik wilde haar vooral een goede ervaring geven. Ze was heel relaxed, was goed gefocust op mij en deed lekker haar ding.” In de eerste ronde kreeg de merrie een 8,6 voor de stap, een 7,8 voor de draf, een 8,4 voor de galop, en tweemaal een 8 voor de harmonie en aanleg, wat haar met een totaal van 81,6 de voorlopig eerste plaats opleverde. 

“Blij met hoe het gegaan is”

Onder gastruiter Karin Nijvelt toonde de merrie echter wat spanning, wat de score deed drukken. De 7,5 die Nijvelt de merrie toewees, zorgde voor een uiteindelijke derde plaats. “In de eerste ronde hield ze haar aandacht netjes bij mij en was ze fijn ontspannen. De spanning die ze bij het overrijden toonde had denk ik te maken met haar relatief weinige ervaring. Ze is immers nog erg groen. Het is een merrie die veel vertrouwen uit de ruiter haalt en daar veel op focust, dus ik denk dat ze het gewoon heel spannend vond dat er iemand anders op zat. Dat neem ik haar natuurlijk niet kwalijk. Het is allemaal nieuw, dus het is ook helemaal niet erg. Ik ben blij met hoe het gegaan is.”

Sportcarrière

“Ik denk dat Niana veel talent en potentie heeft voor de toekomst. Ik ga haar nu rustig verder opleiden en hoop dat ze een mooie sportcarrière krijgt. Je bent natuurlijk van veel factoren afhankelijk, maar het zou het mooiste zijn als ze ooit mee kan lopen in de Grand Prix!”, sluit Tessa af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: DigiShots

Niana V.O.D.
KWPN Kampioenschappen 2021
© DigiShots