Henriëtte Pasman en Lover Lady Reina
Henriëtte Pasman en Lover Lady Reina Foto: Sportpaardenfoto.nl

Henriëtte Pasman: “Ik hoop dat zij mijn Lichte Tour-paard kan worden”

Dressuur

Zoals vele anderen is ook Henriëtte Pasman iedere dag vol plezier met haar paarden bezig om verder te kunnen groeien in de sport. Met de zevenjarige Lover Lady Reina (v. Governer) en tienjarige Sultan timmert ze hard aan de weg naar de Z-dressuur. Met de nu nog maar tweejarige Rafa Reina de Susaeta (v. Poeta de Susaeta) hoopt ze in de toekomst nog een stapje verder te gaan en de Lichte Tour te behalen.

Advertisement

Klassiek dressuurpaard

Henriëtte kocht Lover Lady Reina toen de merrie drie jaar oud was. “Ik kocht haar destijds om de dressuursport in te gaan, maar we maken voor ons plezier ook wel eens een sprongetje. Ik ben gevallen voor haar beweging en souplesse; het is echt zo’n klassiek donkergekleurd dressuurpaard waar iedereen altijd van droomt”, lacht ze. “Het is een echte merrie, maar ze is wel heel vriendelijk en zachtaardig. Ik wil proberen komend voorjaar M met haar te gaan starten, maar het Z is wel het doel waar ik uiteindelijk voor wil gaan. Wellicht kunnen we daarna nog verder, maar we bekijken het stapje voor stapje.”


Henriëtte en Lover Lady Reina - Foto: Sportpaardenfoto.nl

Klik

Tweeënhalf jaar geleden breidde Henriëtte haar paardenfamilie uit met Sultan; een nu tienjarige Andalusiër-ruin, die destijds in het bezit van haar schoonmoeder was. “Hoewel ik normaal gesproken nooit voor een Andalusiër zou vallen, had ik meteen een klik met Sultan toen ik voor het eerst opstapte. Omdat mijn schoonmoeder tot de conclusie was gekomen dat haar hart bij de IJslanders ligt, heb ik Sultan toen heel spontaan van haar overgenomen. Het is best een macho, maar hij is ontzettend nuchter en stabiel in het rijden.”

Eerste Z-paard

“Na een tijdje merkte ik dat ik toch wel viel voor het ras, de beweging en nuchterheid. Uiteindelijk zijn we samen begonnen met wedstrijden rijden en sindsdien is het heel snel gegaan. Ondanks het feit dat er door corona minder wedstrijden georganiseerd werden, vlogen we alle klasses door en hebben we nu bijna de punten voor het Z bij elkaar. Sultan zal mijn eerste paard in het Z worden, dus ik hoop dat alles goed verloopt en we de laatste twee winstpunten snel bij elkaar hebben.”


Henriëtte en Sultan - Foto: Linsey Hardeman Fotografie

Kwaliteiten

Omdat Lover Lady Reina best een heethoofd is en sensibel kan zijn, heeft Henriëtte er twee jaar geleden bewust voor gekozen om haar door een Spaanse hengst te laten dekken; en wel Poeta de Susaeta. “Rafa Reina de Susaeta wordt dit jaar twee en laat nu al super veel talent zien. Ik hoop stiekem dat zij mijn Lichte Tour-paard kan worden. Ik ben maar een amateur, maar ik denk dat zij met haar nuchtere karakter precies de juiste kwaliteiten heeft om het samen met mij te gaan maken in de sport. Het is echt een heel leuk dier!”, vertelt ze enthousiast.


Rafa Reina de Susaeta - Foto: Eri van der Horst

“Het doet ze goed”

“Ik heb alle drie de paarden in een Paddock Paradise lopen waarbij ze in een kudde van meer dan 100 paarden staan. Die van mij lopen altijd bij elkaar en vormen echt een soort familie. Er zijn tegenwoordig heel veel opties om je paarden op een vriendelijkere manier te houden dan ze alleen maar op stal te zetten. Dat vind ik persoonlijk ook niet meer van deze tijd. Het ene paard is het andere paard niet, maar ik merk aan die van mij dat het ze heel goed doet om altijd tussen soortgenoten te staan en veel vrijheid en ruwvoer te hebben. Ze gaan graag aan het werk en willen ook echt met mij samenwerken, dus ik hoop nog lang zo fijn met ze door te kunnen trainen”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.  

Foto’s: Sportpaardenfoto.nl / Linsey Hardeman Fotografie / Eri van der Horst

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding