Joëlle de Bruin en Fièra
Joëlle de Bruin en Fièra Foto: DaKo fotografie

Joëlle de Bruin: “Iedere keer dat ik denk dat ze aan haar max zit, verbaast ze mij toch weer”

Dressuur

Samen met haar twee troeven, de dertienjarige Fièra (v. Royal Dance) en de vierjarige Onana KS (v. Hennessy), startte Joëlle de Bruin vorige week in Montfoort in het M1 en de B. Met het laatste winstpunt in het M1 en de winst in de klasse B op zak timmert ze hard verder aan de weg naar haar doelen.

Advertisement

M2-startgerechtigd

In 2019 nam Joëlle de teugels van Fièra over van haar tante. “Zij kocht haar toen ze tweeënhalf was, dus ze is al heel lang bij ons. Ik heb haar vier jaar geleden van mijn tante overgenomen en sindsdien breng ik haar uit in de wedstrijdsport. Vorige week hebben we ons laatste puntje in het M1 gehaald, dus binnenkort zullen we de overstap naar het M2 maken”, vertelt ze.

Kleine stapjes

“Op stal is Fièra een pittige dame, maar onder het zadel is ze super braaf. Je kunt er iedereen opzetten. Ze wil hard voor je werken en zal je in de ring nooit laten zitten. Iedere keer dat ik denk dat ze aan haar max zit, verbaast ze ons toch weer. Met die kleine stapjes die ze er steeds weer bovenop doet, wil ik gaan kijken hoe ver we nog kunnen komen samen. Ze heeft in het begin vaak wat moeite met nieuwe oefeningen, maar als het kwartje eenmaal gevallen is, dan gaat ze voor je door het vuur.”

Uitdaging

Vorige week startte de combinatie voor het eerst sinds lange tijd weer op wedstrijd. “Ze is een tijdje geblesseerd geweest, dus dit was de eerste keer dat we weer startten. Waar we momenteel vooral aan werken is meer lossigheid. Ze moet iets meer aan blijven in de proef en daardoor fijn constant blijven doorlopen. Omdat ze dat goed oppakt, heb ik besloten direct de overstap naar het M2 te maken. Ze doet de oefeningen goed en ik denk dat het een leuke uitdaging is om ook in deze klasse met die lossigheid aan de slag te gaan. Het is mijn doel om dit jaar in het Z1 te starten met haar. Als het lukt zou het mooi zijn om ook nog het Z2 te halen, maar ik ben al super tevreden als ze dit jaar netjes in het Z1 mee kan lopen.”

“Zijn karakter is goud waard”

Naast Fièra heeft Joëlle nog een andere troef op stal staan; de vierjarige Onana KS. Joëlle kocht de jonge ruin ruim een half jaar geleden en leidt hem nu rustig op tot een fijn dressuurpaard. “Ik heb altijd al een zwart paard willen hebben, want dat was toch een beetje een meisjesdroom”, lacht ze. “Hoewel hij nog erg jong is, voelde het tijdens het proefrijden meteen al vertrouwd aan en kon ik fijn op hem wegrijden. Hij moet natuurlijk nog veel kracht en bespiering opbouwen, maar ik vind het juist heel leuk om die ontwikkeling door te maken. Op stal is het een enorme knuffelkont, dus zijn karakter is goud waard.”


Foto: Privébezit

Kilometers maken

“Ik heb hem thuis eerst even de tijd gegeven om wat sterker te worden en kilometers te maken. Hij is nu een aantal keer mee geweest op wedstrijd. Hij vindt het losrijden vaak nog wat spannend, maar in de ring doet hij het super goed. Ik wil hem vooral veel ervaring laten opdoen, zodat hij met die spanning om leert gaan en dan hoop ik dit jaar of volgend jaar met hem te kunnen starten in jonge paarden competities. Hij wil altijd voor je werken en doet enorm zijn best. Ik heb vroeger pony’s gehad die niet zo braaf waren, dus ik ben erg blij dat Onana zo’n fijn karakter heeft. Dat, in combinatie met zijn uitstraling, maakt hem het paard waar ik altijd van gedroomd heb!”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Afbeelding