Sterre Janssen en Let's Dance
Sterre Janssen en Let's Dance Foto: Smileforhorse

Sterre Janssen na anderhalf jaar weer terug in de ring: “Ik hoop dat we het ver gaan schoppen”

Dressuur

Hoewel Sterre Janssen en haar zevenjarige Let’s Dance (v. Apache) in het begin van hun carrière een aantal succesvolle maanden hebben gehad, verloor de amazone een jaar geleden het plezier in het rijden. Alle spullen werden verkocht, maar de ruin werd aangehouden en in training gezet. Anderhalve maand geleden besloot Sterre de draad toch weer zelf op te pakken en omdat de combinatie een stijgende lijn te pakken heeft, maakte ze vorige week haar L1-debuut. 

Advertisement

Overstap 

Na een succesvolle dressuurcarrière bij de pony’s besloot Sterre op haar zestiende de overgang naar de paarden te maken. “Ik heb Z2 en internationaal gereden bij de pony’s, maar op een gegeven moment houdt het natuurlijk op. Ik ging anderhalf jaar geleden daarom op zoek naar een ervaren wedstrijdpaard waarmee ik verder kon bij de junioren, maar ik kwam thuis met een vijfjarige”, lacht ze.

“Hij sprak me meteen aan”

“Dance stond destijds eigenlijk niet te koop, maar omdat we direct een klik hadden, waren Arnold Veldhoen en Lonneke Borninkhof van DDH Stables bereid om hem aan ons te verkopen. Ik vind het karakter van een paard heel erg belangrijk. Mede omdat ik zelf niet zo groot ben en paarden toch een stuk sterker zijn dan pony’s. Dance was ontzettend braaf tijdens het proefrijden, dus dat sprak me meteen aan. Hij heeft veel kwaliteit en potentie en oogt heel mooi door zijn ponyhoofdje. Hij is qua karakter best makkelijk, maar laat het zeker merken als hij het ergens niet mee eens is. Als je hem eerlijk behandeld, is hij heel betrouwbaar en kun je super fijn met hem werken”, vertelt ze lovend. 

“Ik raakte het plezier kwijt”

Na een fijn eerste halfjaar als combinatie verloor Sterre het plezier in het rijden. “Het voelde meer als een verplichting. Ik zat in het examenjaar van de HAVO en dat werd in combinatie met de paarden en de wedstrijdsport te veel, waardoor ik het plezier in het rijden kwijtraakte. Je kunt in deze sport natuurlijk niet zomaar een maandje stoppen en dan verder kijken, dus ik besloot al mijn spullen te verkopen, maar Dance zelf wel te houden. Het is een getalenteerd paard en ik had al zo’n goede band met hem opgebouwd dat ik het lastig vond om hem te verkopen.”

Motivatie 

De ruin heeft een tijdje bij iemand in training gestaan, maar is door omstandigheden in december 2022 terug bij Sterre op stal gekomen. Mede door de lovende woorden van mensen om haar heen besloot ze de teugels weer in eigen handen te nemen. “Toen het met school weer wat beter ging en ik tijd over had, kwam ook mijn motivatie om te trainen weer langzaam terug. Ik heb fijne mensen om mij heen die mij toen nog meer wisten te motiveren om zelf weer aan de slag te gaan. Zo ben ik er anderhalve maand geleden, tegen mijn eigen verwachtingen in, toch weer ingerold.”

“Alsof het een week geleden was”

“Het voelde een beetje alsof ik weer voor het eerst ging paardrijden, omdat ik alle spullen opnieuw moest aanschaffen. Ik had zelfs geen cap meer”, lacht ze. “Hoewel ik een jaar niet op Dance had gereden, voelde het alsof het maar een weekje geleden was. Hij is in dat jaar natuurlijk heel erg veranderd en er zat veel werk aan, maar dat vond ik juist een leuke uitdaging. Ik ben iemand die een doel nodig heeft om naartoe te werken, dus dat werkt eigenlijk ook in mijn voordeel.”

Zenuwen

Mede dankzij de goede begeleiding van Floor van Kempen heeft de combinatie nu een stijgende lijn te pakken. “Floor begeleidde mij al toen ik nog bij de pony’s reed en ik vind dat ze heel fijn les geeft. Dance begint steeds beter te lopen en afgelopen week hebben we voor het eerst een wedstrijd gereden. Ik was even vergeten wat daar allemaal bij kwam kijken, waardoor ik best zenuwachtig was. Voorheen was ik dat nooit, maar ik wist niet zo goed wat ik ervan kon verwachten, ook niet van mijn paard. Desondanks hebben we een hele fijne proef gereden. Dance gedroeg zich super en we gingen naar huis met de vierde plaats in een sterk deelnemersveld.”

Meters maken

Sterre hoopt ook met Dance richting het Z te werken. “Ik wil Dance fijn voor elkaar krijgen en een nog betere combinatie met hem vormen. We trainen thuis al op hoger niveau, dus het is nu een kwestie van veel wedstrijden rijden en ervaring opdoen. Ik denk dat we flink wat meters kunnen gaan maken en dat hij potentie heeft voor het hogere werk. Ik heb altijd met veel plezier bij de pony’s gereden, dus ik hoop dat Dance het ook ver gaat schoppen”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.