Myrtle Meinen en Kenny
Myrtle Meinen en Kenny Foto: Wilma Frentz

Myrtle Meinen: “De ambitie om hoog in de sport uit te komen is er met beide paarden”

Dressuur

Wat begon met manegelessen groeide uit tot een succesvolle carrière binnen de dressuursport. Myrtle Meinen heeft zich met haar twee troeven, de achtjarige Kenny (v. Ferdinand) en de vijfjarige Netflix W (v. Just Wimphof), al meermaals bewezen en traint ambitieus verder om op hoog niveau uit te komen. 

Advertisement

Op slag verliefd

Net zoals vele anderen is Myrtle op een manege begonnen met paardrijden. “Omdat mijn passie en interesse eigenlijk altijd al bij paarden lag en ik daar graag verder in wilde, ben ik uiteindelijk overgegaan op verzorgpony’s. Op mijn elfde kreeg ik mijn eerste eigen pony, maar toen ik zestien was, wilde ik graag de overstap naar de paarden maken. Ik ging specifiek opzoek naar een wat jonger dressuurpaard en Kenny bleek precies te zijn wat we zochten. Toen mijn moeder en ik hem voor het eerst zagen, waren we op slag verliefd en hebben we hem gekocht van zijn fokker Laura Zwart”, vertelt ze. 

Zelf opgeleid

In de afgelopen vier jaar heeft Myrtle de ruin weten op te leiden tot het Z1. “Toen we hem kochten kende hij de simpele basis, maar verder heb ik hem alles zelf geleerd. Kenny is een heel slim paard dat graag voor je werkt, maar je moet hem daarin wel even overtuigen. Hij zal niet uit zichzelf iets gaan aanbieden, maar hij doet wel altijd zijn best voor je, ook als hij het even lastig vindt.”

Bijzondere band

“Kenny is een beetje mijn soulmate. We hadden vanaf het begin al het idee dat hij bij ons hoorde en dat gevoel is sinds die tijd alleen maar gegroeid. Het is een heel lief, maar ook nieuwsgierig en speels paard, waardoor ik altijd om hem moet lachen. Iedereen op stal is gek op hem en geeft hem even een aai als ze langslopen. Hij heeft een heel uitgesproken persoonlijkheid en laat het ook zeker merken als hij iets niet leuk vindt, dus wat dat betreft is het ook een beetje een diva. Met rijden is hij super braaf, maar hij is zeker niet sloom of saai. In de afgelopen jaren hebben we echt leren communiceren en daardoor weet ik dat ik hem in zijn waarde moet laten. Gelukkig is dat wederzijds”, lacht ze. 

Nieuw begin

“Bij de pony’s is het altijd mijn droom geweest om het Z1 te halen en omdat dat gelukt is, was het Z1 met Kenny geen droom meer, maar meer een vastgesteld doel. Nu we ook daadwerkelijk Z1 rijden, zie ik het een beetje als het begin van de rest van de sport. Ik heb nog geen ervaring in hogere klasses, dus het lijkt me heel gaaf om daar samen met Kenny naartoe te kunnen groeien. Hij heeft zich in het verleden al bewezen door constant goed te scoren en mooie prijzen te winnen, waaronder mooie scores op de Almelose ruiterdagen en overall kampioen in het Z1 op de Doaler Competitie, dus ik heb zeker de ambitie om zo ver mogelijk te komen met hem. Heel stiekem droom ik al van de Lichte Tour. Met de hulp van mijn moeder en mijn instructrice Loes Corsel hoop ik dat te kunnen halen”, vertelt ze gemotiveerd.

Potentie

Naast Kenny heeft Myrtle iets meer dan een jaar geleden de jonge Netflix W, die gefokt is door Joop van Wessel van de Fanita Hoeve, aangeschaft. “We kochten hem eigenlijk met de intentie om ervaring op te doen bij de jonge paarden en hem daarna te verkopen, maar ik denk nu toch dat hij een blijvertje gaat worden”, lacht ze. “Hij heeft onze harten het afgelopen jaar gestolen en past heel erg goed bij ons. Hij ontwikkelt zich super, dus het zou zonde zijn om hem te verkopen. Ook hij heeft een fantastisch karakter en we zien heel erg veel potentie in hem.”


Myrtle en Netflix W - Foto: Privébezit

“Meewerkend op hun eigen manier”

“In de omgang is hij net zo lief en grappig als Kenny, maar onder het zadel verschillen ze heel erg. Netflix is een stuk heter en denkt meer mee. Hij heeft zijn bouw meezitten, dus dat maakt ook een enorm verschil. Dat ze zo verschillend zijn, maakt het heel erg leuk en leerzaam voor mij. Als ik bij één van de twee bijvoorbeeld een bepaalde valkuil heb, kom ik daar bij de ander echt niet mee weg, waardoor ik mezelf ook beter leer corrigeren. Ze zijn allebei heel erg meewerkend, maar dan op hun eigen manier.”

Ambitie

De combinatie heeft al een aantal succesvolle wedstrijden in de benen en start momenteel op L2-niveau. “Als ik zie hoe hij het nu al doet, ziet de toekomst er heel rooskleurig uit. Hij werd tweede in de finale van de Almelose ruiterdagen, terwijl dat pas zijn tweede wedstrijd was. Op de Drentse Kampioenschappen werd hij vijfde en op de Doaler Competitie werd hij overall tweede. Ik hoop ook met hem ver te komen in de sport, maar heb net als bij Kenny totaal geen haast. Ik vind het belangrijk dat beide paarden het zowel fysiek als mentaal goed kunnen verwerken, dus we nemen rustig de tijd. Het wordt natuurlijk afwachten hoe alles loopt, maar de ambitie om hoog in de sport uit te komen is er zeker met beide paarden!”, sluit ze hoopvol af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Afbeelding