Simone Koning en Cauto NR
Simone Koning en Cauto NR Foto: Emma Emerelle Fotografie

Simone Koning over PRE-hengst Cauto: “Het is zo’n leuk paard om mee te werken!”

Algemeen

Hoewel Simone Koning een aantal maanden geleden naar Spanje afreisde om drie andere paarden te bezichtigen, viel ze voor de nu vijfjarige PRE-hengst Cauto NR (v. Americano XXXIII). De jonge hengst was enorm onzeker, maar Simone besloot de uitdaging aan te gaan en hem naar Nederland te halen. Nu Cauto steeds meer op begint te bloeien, geniet de combinatie van haar vele buitenritjes en gaan ze samen op vakantie. 

Advertisement

Liefde voor PRE’s

Simone kreeg haar liefde voor PRE’s met de paplepel ingegoten. “Mijn ouders hebben vroeger een aantal PRE’s verkocht, waarna mijn moeder er uiteindelijk zelf ook een heeft gehouden als hobbypaard. Als klein meisje mocht ik daar altijd mee naartoe, maar dat vond ik eigenlijk helemaal niks”, lacht ze. “Pas toen mijn moeder dat paard verkocht, werd ik helemaal gek op paarden. Zo is de liefde voor PRE’s toch altijd een beetje blijven hangen.”

“Het beste ras”

Op haar vijftiende kreeg Simone haar eerste eigen paard; een PRE natuurlijk. “Ik vind het het beste ras. Ze hebben een heel eigen karakter en onderscheiden zich daarin van bijvoorbeeld een KWPN’er. Ik ben zelf vooral van het buitenrijden en denk dat PRE’s daar enorm geschikt voor zijn vanwege hun zelfverzekerde karakter. Daarnaast gaan ze echt voor je door vuur als je hun vertrouwen hebt gewonnen”, vertelt ze lovend.

Op slag verliefd

“Ik heb mijn vorige PRE vorig jaar helaas in moeten laten slapen, waarna ik eigenlijk even een pauze wilde nemen van paarden. Na twee maanden vond ik het helemaal niks om geen paard te hebben, dus begon mijn zoektocht naar een nieuwe PRE. Toen ik drie potentiële paarden gevonden had, ben ik daarvoor samen met mijn moeder naar Spanje afgereisd om ze te bezichtigen. Dat was een hele gave ervaring! Cauto zat niet tussen dat lijstje van drie potentiële paarden, omdat hij buiten mijn budget was. Maar toen we hem zagen, waren we direct gek op hem.”

“Ik voelde een enorme klik met hem”

Hoewel de hengst niet aan Simone’s eisenlijstje voldeed, besloot ze hem de volgende dag toch proef te rijden. “Hij werd vroeger, op een andere stal dan waar ik hem gekocht heb, niet heel goed behandeld. Hij had daardoor veel angst tijdens het rijden en ik wilde eigenlijk een braaf en ongecompliceerd paard. Na het proefrijden wist ik echter zeker dat dit mijn nieuwe paard zou worden. Ondanks zijn angst voelde ik een enorme klik met hem en zijn karakter en looks spraken me ook heel erg aan.”

Goede match

“Ik ben, als ik dat over mezelf mag zeggen, een hele rustige en lieve amazone. Ik neem alle tijd die een paard nodig heeft en doe alles met veel rust, dus ik dacht dat ik hem wel over die angst en onzekerheid heen kon brengen. Het meisje dat hem in Spanje reed, zei ook dat ze ons een hele goede match vond, dus dat was ontzettend leuk om te horen!”

“Hij gaat voor je door het vuur”

“Ik heb hem pas negen maanden, maar hij begint zich hier in nu echt thuis te voelen. Omdat de paarden in Spanje toch heel anders behandeld worden dan hier, heb ik het idee dat hij nu langzaam op begint te bloeien qua karakter. Hij laat steeds meer van zichzelf zien en het is echt een schat van een paard. Hij is enorm grappig en gaat echt voor je door het vuur. Het is zo’n leuk paard om mee te werken!”

Genieten

Nu de combinatie meer naar elkaar toe is gegroeid, ziet Simone ook een stijgende lijn in het opleiden van de hengst. “In het begin was het wel eens lastig vanwege zijn onzekerheid, maar inmiddels doen we allemaal leuke dingen samen. Zo gaan we samen op vakantie, soms met andere mensen en paarden erbij en soms met z’n tweeën, en rijden we lekker veel buiten. Ik wil misschien ook wel eens een dressuurwedstrijdje gaan rijden met hem, maar dat heeft geen prioriteit. Ik wil vooral veel van hem genieten. De volgende vakantie staat al op de planning!”, sluit ze enthousiast af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mphorses.nl is niet toegestaan.