Finette Pleijter en Finesse Sijgje
Finette Pleijter en Finesse Sijgje Foto: Nils Boeser

Finette Pleijter: “Ze wil echt heel hard voor je werken, soms zelfs iets té hard”

Sport

Finette Pleijter brengt de twaalfjarige Finesse Sijgje (v. Numero Uno) sinds 2020 uit in zowel de dressuur- als de springsport. Hoewel de combinatie nu Z-dressuur startgerechtigd is, wil Finette zich de komende tijd weer op het springen gaan focussen in de hoop daarmee nog verder te kunnen komen.

Advertisement

Beide disciplines

Al van jongs af aan is Finette tussen de paarden te vinden. “Ik begon vroeger met een hele ondeugende kleine witte pony. Daarna kreeg ik een D-pony die al Z-springen geklasseerd was en mij heel veel vertrouwen kon geven in het parcours. Hem heb ik uiteindelijk ook tot de Z-dressuur door weten te rijden en in het M-springen uitgebracht. Ik heb dus eigenlijk altijd wel beide disciplines gedaan”, vertelt Finette. 

Fokkerij

De twaalfjarige Finesse Sijgje is door familie Pleijter zelf gefokt. “We fokken spring- en dressuurpaarden. Daar is mijn opa vroeger mee begonnen en dat zetten wij nu voort. De hengsten houden we eigenlijk altijd aan voor de keuring. De merries houden we alleen wanneer we denken dat ze iets moois toe kunnen voegen aan onze fokkerij. Anders verkopen we ze op de veulenveiling of verkopen we ze nadat ze zijn doorgereden.”

Z-startgerechtigd

Finette heeft de merrie sinds 2019 onder het zadel. “Mijn tante heeft haar eerst naar de M2-dressuur gereden, maar daarna heb ik haar overgenomen om haar uit te brengen in het springen. Omdat ik van tevoren natuurlijk al wist hoe veelzijdig ze was, heb ik er wel voor gekozen om haar ook in de dressuur te blijven uitbrengen. Sinds kort zijn we Z-startgerechtigd, maar het algemene beeld moet nog iets beter bevestigd worden voordat we ons debuut gaan maken. Ze moet zichzelf nog iets meer gaan dragen en wat meer gaan zweven. De oefeningen gaan allemaal heel erg goed, maar het is nog lastig om er een mooi geheel van te maken.”

Werkwillig

“Ze wil echt heel hard voor je werken. Soms zelfs iets té hard”, lacht ze. “Ik moet eigenlijk gewoon zitten en niks doen, dat werkt het beste voor haar. Als ik te veel doe, klapt ze dicht en krijgt ze een soort van kortsluiting. Dat ze zo werkwillig is, is een hele fijne eigenschap, maar het is soms dus even puzzelen. We springen momenteel op 1.10m-niveau. In het parcours is ze net zo ijverig, maar soms wel een beetje laks. Ik moet er dus flink aan rijden om haar gefocust te houden en ervoor te zorgen dat ze haar benen goed optilt. Ze trekt gelukkig fijn op de sprong aan en ik kan makkelijk met haar schakelen.”

“Dan wil je toch wel door”

“In het begin wilde ik eigenlijk helemaal niet met haar dressuren, omdat ze springgefokt is. Het is natuurlijk veel leuker om dressuur te rijden op een dressuurpaard. Maar als je dan weer op wedstrijd gaat en door krijgt hoe goed het gaat, wil je toch wel door. Een mooie klassering in het Z lijkt me dan ook heel erg gaaf, maar we gaan ons nu eerst even focussen op het springen en kijken hoe ver we daarmee kunnen komen. Ik rijd daarnaast nog een halfzusje van haar, waarmee ik graag de eventing in zou willen gaan!” sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Nils Boeser