Katja Kroon en Flash
Katja Kroon en Flash Foto: Daisy Tollenaers

Katja Kroon: “Ik denk dat grondwerk iedereen kan helpen, of je nu echt dressuur of recreatief rijdt”

Algemeen

Katja Kroon reed al van kinds af aan op de stal waar haar nu twaalfjarige Gelderse ruin Flash voorheen stond. Ze heeft hem daar zien opgroeien en was vanaf het begin al gek op hem. Vier jaar geleden heeft ze dan ook de stap gezet om hem over te nemen; een keuze waar ze tot op de dag van vandaag nog geen moment spijt van heeft gehad. Sinds een jaar richt Katja zich naast haar reguliere dressuurtrainingen en buitenritten ook op grondwerk. Hiermee heeft ze de dressuuroefeningen in korte tijd al heel goed weten uitbreiden en verfijnen en is haar band met Flash nog sterker geworden dan dat die al was. 

Advertisement

Variatie

“Dat ik hem zo heb zien opgroeien, is echt heel bijzonder. Flash is een ontzettend lief en respectvol paard. Hij kan erg gevoelig zijn, maar is verder heel recht door zee en eerlijk”, vertelt ze lovend. “We hebben heel lang dressuurlessen gereden, maar nadat ik hem verhuisd had naar een andere stal, hebben we daarvan even een pauze genomen waarin we vooral veel buiten hebben gereden. Toen ik het trainen zo’n drie jaar later weer wilde oppakken, wilde ik er graag nóg meer variatie in brengen en zo kwam ik bij grondwerk uit. Het leek me een leuke variatie en dacht dat het ons ook wel eens goed zou kunnen helpen in de dressuur.”

Andere kijk

“Vorig jaar zijn we in juni begonnen met de grondwerklessen van Alys Baines. Het zette ons weer even terug naar de basis, maar ik merkte meteen dat het onze band versterkte en dat Flash het leuk en verfrissend vond. Doordat je vanaf de grond werkt, heb je een hele andere kijk op het lichaam van je paard. Ik zag al snel veel beter hoe ik bepaalde spieren kon trainen, dan wanneer ik erop zat. We hebben ook bepaalde hulpen geleerd die ons later in de dressuurtrainingen hebben geholpen om oefeningen uit te breiden of te verfijnen.”

“Ik begrijp het beter”

“Ik krijg nu ook dressuurlessen van Alys en merk daarin echt de voordelen van het grondwerk. Ik begrijp veel beter hoe Flash zich onder mij beweegt en welke effecten mijn hulpen hebben op hoe hij bepaalde oefeningen uitvoert en welke spieren hij daarbij gebruikt. Het grondwerk heeft ons een enorm goede basis gegeven om de dressuur na die drie jaar weer op te pakken. We zijn nu zo ver dat we bepaalde oefeningen, zoals schouder binnenwaarts, travers en het gewicht naar de achterhand verplaatsen, vanaf de grond kunnen uitvoeren. Het is natuurlijk de bedoeling dat we dit ook onder het zadel gaan oppakken, dus het is heel fijn dat Flash al bekend is met de oefening en de hulpen die daarbij horen.”

“Voor ieder niveau”

Helaas wordt grondwerk soms nog gezien als iets simpels en iets dat alleen geschikt is voor recreatieve ruiters. “Mensen denken vaak dat het niet zo veel voorstelt en dat het bestaat uit simpele oefeningen als voor- en achteruitlopen. Natuurlijk is dat de basis ervan, maar je kunt het tot zo veel meer uitwerken. Ik denk ook zeker dat het combinaties van ieder niveau kan helpen, of je nu hoog in de dressuursport of recreatief rijdt”, vertelt ze. “Mijn doel is vooral om dit verder uit te bouwen en het voor ons beiden leuk te houden. Flash en ik rijden zelf geen wedstrijden, maar ik wil wel nog steeds uitdaging hebben in onze trainingen, de oefeningen verfijnen en proberen ons verder te ontwikkelen in de dressuur”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan 

Foto: Daisy Tollenaers