Maya van der Weide en Tratos
Maya van der Weide en Tratos Foto: Johanna Faber

Maya van der Weide: “Hij is een enorme grappenmaker, dat zeggen anderen ook altijd!”

Algemeen

Toen Maya van der Weide en haar vijfjarige PRE-ruin Tratos zaterdag voor het eerst meereden in de Marathon van Sint Nicolaasga, herkende ze in hem veel trekjes van haar vorige pony Adin, waar ze vrijwel alles van heeft geleerd. Die kennis kan ze nu gebruiken om Tratos op te leiden in verschillende disciplines. 

Advertisement

“Hij sprong er voor mij uit”

Ongeveer drie jaar geleden heeft Maya de ruin vanuit Spanje laten overkomen naar Nederland. “Ik zocht wilde een nieuw paard en ben altijd al fan geweest van Spaanse paarden”, steekt ze van wal. “Via kennissen is een vrouw in Spanje voor mij op zoek gegaan. Ik kreeg veel foto’s en video’s doorgestuurd en daarin sprong Tratos er voor mij uit. Ik zag iets in zijn ogen dat me aansprak, dus toen heb ik hem laten keuren en naar Nederland laten vervoeren. Op de dag dat hij hier bij mij aankwam, werd hij drie.”

Vertrouwen geven

Maya kocht met opzet een jong en onbeleerd paard, zodat ze hem helemaal vanaf het begin naar haar eigen hand kon zetten. “Ik wilde geen paard dat al veel had meegemaakt, zodat ik hem snel vertrouwen kon geven als hij toch wat angstig was. Dat was hij ook wel. Ik kon hem maar via één kant longeren. Als ik aan zijn andere kant stond, werd hij gestrest en ging hij steigeren, dus ik ben in het begin veel aan de slag gegaan met grondwerk. Daarna heb ik hem als hengst zijnde nog beleerd. Hij was toen al ontzettend lief en ik gewoon bij de merries rijden. Ik had toen ik hem kocht niet per se een bepaald doel met hem. Ik werd een beetje te groot voor mijn vorige pony Adin, dus die ging naar mijn vader, voor zijn vrouw. Ik wilde graag zelf een paard zelf opleiden en dan kijken hoe ver we kunnen komen.”

“Hij is echt een blij ei”

Maya heeft haar vorige pony heel veelzijdig opgeleid, en dat doet ze nu ook met Tratos. Zaterdag reden ze voor het eerst mee in de Marathon in Sint Nicolaasga. “Je rijdt dan een stuk of zeven hindernissen die je in een route van een paar uur moet afleggen. Je moet bij alle hindernissen zo snel mogelijk door bijvoorbeeld de poortjes heen. Hoe sneller je de hele route aflegt, hoe beter. Tratos vond het ontzettend leuk om te doen. Hij is echt een blij ei dat soms ook wel eens een gekke sprong kan maken, maar er zit totaal geen kwaad in. Hij is een enorme grappenmaker, dat zeggen anderen ook altijd!”

“Echt heel trots”

“Qua karakter lijkt Tratos wel een beetje op Adin. Met haar kon je alles als je eenmaal bezig was in de marathon, dan vloog ze overal doorheen. Dat gevoel kreeg ik zaterdag met Tratos ook. De eerste paar hindernissen was hij een beetje bang, maar daarna kreeg hij door wat de bedoeling was en vloog hij er doorheen. Ik ben echt heel trots op hem!”


Maya en Adin - Foto: Jitske Werkhoven 

Veelzijdig

Naast de marathon focust de combinatie zich ook op de dressuursport. “Ik houd vooral veel van afwisselen, zodat het niet altijd hetzelfde is, maar nu richten we ons voornamelijk op de dressuur. We moeten nog één winstpunt en dan mogen we door naar het L1. Verder wil ik gewoon kijken hoe ver we kunnen komen. Het lijkt me ook wel leuk om een keertje mee te doen aan een springwedstrijd, dus we houden het lekker veelzijdig”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mphorses.nl is niet toegestaan.

Maya en Adin