Floor van der Weide en Independent Vinckenburgh
Floor van der Weide en Independent Vinckenburgh Foto: Privébezit

Floor van der Weide: “Het ging precies zoals ik het graag wilde”

Dressuur

In 2016 kocht Floor van der Weide de toen driejarige en onervaren Independent Vinckenburgh (v. Apache). Zo’n jong paard opleiden was nog best een uitdaging voor een zestienjarige amazone die haar oudere en brave pony gewend was. Toch heeft ze altijd doorgezet en nu, zes jaar later, maakt de combinatie zich klaar voor haar Lichte Tour-debuut. 

Advertisement

Klik

Voorheen heeft Floor met twee pony’s Z2 gereden, maar toen ze zestien was, werd het tijd om rustig op zoek te gaan naar een paard. Vanwege haar budget kon ze kiezen uit een jong paard met weinig ervaring, maar veel kwaliteit óf een ouder paard met veel ervaring, maar minder kwaliteit. “Met sommige paarden heb je gewoon een bepaalde klik als je ze ziet en dat had ik met Indi. Ik zag op de verkoopfoto’s meteen dat hij mijn type paard was en toen ik hem in het echt zag, was ik meteen gek op hem.”

“Alles was nieuw”

Het opleiden van zo’n jong paard was in het begin nog wel een uitdaging, aangezien Floor haar brave pony gewend was. “Ik had hem wel twee keer uitgetest, maar ik had nog niet op veel paarden gereden. Dat was voor mij nieuw en voor Indi was natuurlijk ook alles nieuw. Ik kocht hem midden december, dus hij was ook nog eens fris door de kou. Ik vroeg me soms wel eens af hoe ik dat als zestienjarige moest doen. Uiteindelijk is hij nooit stout geweest, dus het is allemaal goedgekomen”, lacht Floor. 

“Heel tevreden”

Floor heeft de nu negenjarige ruin zelf opgeleid met de hulp van Monique Peutz en Veronique Roerink en zal hem binnenkort gaan uitbrengen op Lichte Tour-niveau. Afgelopen zaterdag ging de combinatie nog van start in de klasse ZZ-Zwaar in Wezep. “Ik was heel erg tevreden over de proeven van zaterdag. Ik zou alleen graag nog met iets meer gedragenheid de proef door willen rijden. De scores waren wat lager dan we normaal krijgen, maar we werden uiteindelijk nog overall derde in onze klasse. Dat de scores wisselen, is ook logisch. Je probeert toch telkens nieuwe dingen in zo’n proef, dus dan pakt het soms wel eens anders uit dan je hoopt. Ik was nog steeds heel tevreden met het gevoel dat hij me gaf. Hij was fijn ontspannen en braaf en krijgt steeds meer routine.”

“Zoals ik graag wilde”

Waar de ruin vroeger nog wel eens bang was voor de andere paarden tijdens het losrijden, liep hij de laatste wedstrijden heel ontspannen rond. “Dat is voor mij natuurlijk een hele grote plus. Hij liet zich goed door de baan rijden, was niet snel afgeleid en keek vrijwel nergens van op. Het ging precies zoals ik het graag wilde”, vertelt ze enthousiast. 

Grootste doel

“Ik hoop hem eind dit jaar in de Inter I te kunnen rijden en daarna gaan we rustig door oefenen richting de Zware Tour. Ik ben nu 22, dus ik zou hem graag nog in de U25 willen uitbrengen. Ik heb nog drie hele kalenderjaren, dus ik hoop dat dat lukt. Mijn allergrootste doel is natuurlijk Grand Prix rijden, maar daarvoor moet eerst alles op z’n plek vallen”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan