Roxy Donkersloot en Evert Lodewijk
Roxy Donkersloot en Evert Lodewijk Foto: Shadee Schouten Fotografie

Roxy Donkersloot: “Evert is echt mijn maatje, maar hij kan wel ontzettend eigenwijs zijn!”

Dressuur

Roxy Donkersloot verzorgde haar zestienjarige Evert Lodewijk (v. Tjipke 399) al een aantal jaren, maar sinds vorig jaar oktober mag ze hem ook officieel haar eigen paard noemen. Dat de ruin nog helemaal geen wedstrijdervaring had, zag Roxy als een mooie uitdaging en sinds kort zijn ze dan ook samen tussen de witte hekjes te vinden in de weekenden.

Advertisement

“Altijd al fan van Friezen”

Zoals velen is Roxy Donkersloot vroeger begonnen met paardrijden op een manege, maar maakte ze daarna de overstap naar verzorgpony’s en -paarden. “Ik was altijd al fan van Friezen en toevallig zocht de vorige eigenaresse van Evert acht jaar geleden een bijrijder voor hem. Ik heb hem altijd met heel veel plezier verzorgd, maar gezien de financiële omstandigheden van zijn eigenaresse moest hij vier jaar geleden helaas tijdelijk weg bij haar”, vertelt ze.

Moeilijk

Roxy heeft in die tijd het paardrijden op een lager pitje gezet, omdat ze veel moeite had met het afscheid van Evert. “Ik was toen natuurlijk nog een stuk jonger en had het er erg moeilijk mee, want voor mijn gevoel werd hij van me afgepakt. Ik heb veel tijd nodig gehad om dat te verwerken, maar na twee jaar miste ik het paardrijden toch weer. Ik heb toen een berichtje op Facebook geplaatst. Daarop reageerde de eigenaresse van Evert dat hij weer terug bij haar was en vroeg ze of ik hem weer wilde verzorgen. Dat ben ik toen natuurlijk gaan doen!”

Zekerheid

Roxy beschouwde Evert al voor lange tijd als haar eigen paard, dus toen zijn eigenaresse hem vorig jaar oktober wilde verkopen, is Roxy haar ouders gelijk heel lief gaan aankijken. “Ik heb heel veel gezeurd en ook de nodige tranen gelaten, omdat ik bang was dat hij weer weg zou gaan. Uiteindelijk stemden mijn ouders ermee in en heb ik Evert over kunnen nemen. Ik ben heel blij met de zekerheid dat hij nu bij mij kan blijven! Evert is echt mijn maatje, maar hij kan wel ontzettend eigenwijs zijn”, lacht ze. “Ondanks het feit dat hij echt een eigen willetje heeft, is hij heel erg betrouwbaar. Hij zal nooit met opzet een stap verkeerd zetten, maar je moet wel stevig in je schoenen staan, want anders loopt hij over je heen.”

Leerzaam

De ruin had nog geen wedstrijdervaring, dus Roxy zag het als een mooie uitdaging om dat samen voor het eerst op te pakken. Sinds kort zijn ze dan ook tussen de witte hekjes te vinden in de weekenden. “De eerste paar keren was het wel lastig. Ik had vrij hoge verwachtingen en misschien waren we er nog niet helemaal klaar voor, maar het was daardoor wel heel leerzaam voor ons beide. Door veel te trainen, zijn we nu echt op de goede weg.”

Ervaring opdoen

In het begin vond de ruin het wel wat spannend op vreemde locaties, maar dat wordt steeds minder naarmate de combinatie samen meer ervaring opdoet. “Eerst keek hij heel verdwaald om zich heen wanneer hij op een vreemde locatie de trailer uit kwam, maar dat gaat nu steeds beter. Op onze vorige wedstrijd kwam hij zelfs helemaal relaxt de trailer uit en liep hij fijn rond. Tijdens het rijden kan hij nog wel eens wat afgeleid zijn, maar dat is denk ik een kwestie van ervaring opdoen. Het gaat keer op keer beter!”

“Plezier maken staat voorop”

Naast de serieuze dressuurwedstrijden maakt de combinatie ook veel tijd vrij om plezier te maken. “Ik wil natuurlijk veel wedstrijdervaring opdoen met hem, maar leuke herinneringen maken staat voorop! We zijn daarom veel in het bos te vinden en ik wil heel graag een keer met hem naar het strand. Het lijkt me ook leuk om hem een keer een weekje mee te nemen naar de Veluwe of op vakantie”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Shadee Schouten Fotografie