Manou Rothe en Elmo
Manou Rothe en Elmo Foto: Cavelu Fotografie

Manou Rothe: “Het lijkt wel alsof hij mijn karakter heeft overgenomen!”

Algemeen

Manou Rothe heeft haar twaalfjarige Irish Cob Elmo nu zo’n vijf jaar in haar bezit. Hoewel het niet altijd zonder slag of stoot ging en ze de nodige tegenslagen hebben overwonnen, is hun band nu sterker dan ooit en zijn ze vol plezier actief in bijna alle disciplines. 

Advertisement

Op slag verliefd

Toen Manou elf jaar oud was, kwam ze Elmo op haar vakantiecamping in België tegen. De ruin was destijds drie jaar oud en was net ingereden. “Ik was de eerste gast die op hem mocht rijden en ik was op slag verliefd. We zijn daarna ieder jaar teruggegaan. Hij stond samen met de andere paarden in een weide van zes hectare groot, maar als ik hem riep, kwam hij hinnikend naar boven gerend. Dat is vier jaar lang zo doorgegaan, maar daarna ging de camping failliet. Alle paarden kwamen te koop te staan, dus toen heb ik hem overgenomen”, vertelt Manou. 


Foto: Privébezit

Tegenslagen

“Het heeft best lang geduurd tot hij hier in Nederland weer uit zijn schulp kwam. Ik had in het begin zelfs het idee dat ik er misschien niet meer op zou kunnen rijden, ook omdat hij allerlei allergieën en astma heeft, waardoor we wel de nodige tegenslagen hebben gehad. Nu hebben we daar hele fijne oplossingen voor gevonden, waardoor hij er eigenlijk geen last meer van heeft.”

Irish Cob tussen de witte hekjes

“We rijden veel buiten en springen een paar keer in de maand, maar momenteel focussen we ons ook veel op de dressuur. Sinds vorige week mogen we L2 starten, dus dat gaat heel erg goed. Thuis proberen we nu al de knopjes erop te zetten voor het M. Op de stal waar wij staan, staan allerlei soorten paarden, waardoor er niet echt vreemd wordt opgekeken naar een Irish Cob in de dressuurring. Ik heb helaas ook wel eens anders meegemaakt. Soms vallen mensen bijna flauw als ze ons zien aankomen”, lacht Manou. 


Foto: Van den Berg Fotografie

Karakters

“Elmo is echt een allrounder en hij houdt van werken. Hij is ontzettend vrolijk en heeft veel doorzettingsvermogen. Ik was veertien toen ik hem kocht en hij was zeven, dus wij gingen samen puberen. We hebben heel veel discussies gevoerd, maar het lijkt uiteindelijk wel alsof hij mijn karakter heeft overgenomen. Mensen zeggen ook vaak dat we heel erg op elkaar lijken!”

Overwinnen

“Een springwedstrijd rijden en crossen staat zeker nog op onze to do-list. Hij trekt heel erg aan op de sprong, dus ik doe altijd maar gewoon mijn ogen dicht. We moeten de rem er dus wel nog even opzetten voordat we echt gaan crossen”, lacht ze. “Verder hoop ik natuurlijk veel van hem te kunnen genieten en het M te halen. Ik wil via mijn Instagram @thehorseelmo ook altijd laten zien hoe leuk koudbloeden het kunnen doen in de sport en dat je als combinatie ook dit soort tegenslagen kunt overwinnen!”, sluit ze af. 


Foto: Van den Berg Fotografie

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mphorses.nl is niet toegestaan  

Foto’s: Cavelu Fotografie, Van den Berg Fotografie, Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding