Michelle de Jong en Teadse
Michelle de Jong en Teadse Foto: Privébezit

Michelle de Jong: “Mijn doel om Z te starten komt nu wel heel erg dichtbij!”

Dressuur

Afgelopen weekend reden Michelle de Jong en haar zestienjarige Teadse (v. Wikke 404) in Middenbeemster mee tijdens de eerste selectie van de Alrako Friese Kampioenschappen in het M2. Hoewel de ruin best wat spanning kan opbouwen op wedstrijd, wisten ze toch twee winstpunten te behalen. 

Advertisement

Beste oplossing

“Ik heb Ted nu ongeveer 4,5 jaar”, steekt Michelle van wal. “Daarvoor is hij zo’n twee jaar lang mijn bijrijdpaard geweest. De vorige eigenaresse wilde hem op een gegeven moment verkopen, maar ik had een hele goede band met hem opgebouwd, dus besloot ik hem over te nemen. Zij was daar ook heel blij mee, omdat ze wist bij wie hij terecht kwam. Dat was voor haar fijn en ik kon mijn maatje houden, dus dit was voor iedereen de beste oplossing!”

“Hij deed onwijs zijn best”

“Ted had voordat ik hem kocht wel een paar B-wedstrijdjes gelopen, maar niet meer dan dat. Ik ben toen hij nog niet van mij was wel al begonnen in de B en heb hem daarna zelf verder opgeleid. Nu rijden we M2 en we trainen thuis al een beetje richting het Z.” Afgelopen weekend ging de combinatie van start op de eerste selectie van de Alrako Friese Kampioenschappen. “In de weide achter het juryhokje stonden schapen en dat vond Ted wel heel erg gek. Er zat dus wel wat spanning in de proeven, maar verder heeft hij echt onwijs goed zijn best gedaan! Op wedstrijd gaan is altijd wel een dingetje met hem. Hij is best gevoelig en wil alles heel graag goed doen, waardoor hij snel spanning opbouwt.” De combinatie reed naar 62,00% en 60,33%. 

Vertrouwen

“Wat die spanning betreft is hij voor mij een hele grote leermeester geweest. Ik moet mijn eigen spanning, gevoelens en emoties onder controle houden zodat ik hem goed kan begeleiden in zijn spanning. Dat gaat echt steeds beter. Het is een lang traject geweest, maar hij krijgt steeds meer vertrouwen en steeds minder spanning!”, vertelt ze trots.

Selecties

“Normaal gesproken rijden we gewoon de normale KNHS-wedstrijden, dus dit was ook de eerste keer dat we aan zo’n selectie meededen. Je moet er drie rijden voor de finale in september, dus we hebben we nu nog twee op de planning staan. Mochten we eventueel naar die finale mogen, dan mogen we niet promoveren naar het Z. Het is dus even kijken wat we gaan doen, in het M blijven voor dit kampioenschap, of door naar het Z.”

Plezier

“Door de spanning die hij heeft, heb ik niet echt een bepaald doel dat ik per se wil behalen. Hij is nu zestien, dus het is ook nog maar de vraag hoe lang hij nog mee kan op dit niveau. We zien wel hoe ver we komen. Het enige doel dat ik ooit gesteld had, is Z starten en dat is nu natuurlijk heel erg dichtbij. Alles wat daarbij komt is leuk meegenomen. Ik vind het vooral belangrijk dat het leuk blijft voor zowel mij als hem”, sluit Michelle af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Privébezit